El conseller de Benestar Social i Família assegura que el Projecte del real decret que l’Estat té previst aprovar divendres “entra a un nivell de detall impropi d’una normativa com aquesta” i recorda que Catalunya té competències exclusives en matèria de polítiques socials
  
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha fet una primera valoració sobre el Proyecto de real decreto sobre capacidad económica y participación del beneficiario en el coste de las prestaciones del Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia que s’ha debatut avui al Pleno del Consejo Territorial del Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia.
 
El primer que ha volgut destacar el conseller és que es tracta d’una “flagrant invasió competencial”. Tal com ha recordat Cleries, l’article 149.1.1 de la Constitució estableix que l’Estat pot determinar uns principis generals bàsics sobre aquelles matèries competència exclusiva de les comunitats autònomes “però la reforma que avui se’ns ha presentat entra a un nivell de detall impropi d’una normativa com aquesta”. En aquest sentit, el conseller ha recordat “que sempre hem considerat que aquesta llei era una clara invasió de les nostres competències i la proposta de l’Estat que s’ha debatut avui segueix en aquesta línia”. És per això que Josep Lluís Cleries ha anunciat que “si no s’atenen les nostres reivindicacions sobre aquesta matèria des de Catalunya ens veurem obligats a recórrer aquest real decret”.
 
El conseller de Benestar Social i Família ha reconegut la necessitat de “revisar aquesta llei”, ja que “s’ha mostrat econòmicament insostenible, perquè el seu finançament des de l’inici estava mal plantejat i estava mal dimensionada”. Però Cleries ha lamentat que el Govern de l’Estat “vulgui solucionar els seus problemes d’endeutament i dèficit centrifugant-los cap a les comunitats autònomes, enlloc d’aprimar l’estructura de l’Estat”.
 
El màxim responsable del Departament ha volgut destacar també que la reforma presentada avui recull aspectes positius com ara “la simplificació en la gestió o la flexibilització de les intensitats de protecció del Servei d’Atenció Domiciliària”, una mesura que beneficiarà els usuaris i donarà aire als ajuntaments, la qual “hem reivindicat des de Catalunya amb insistència”. La reforma també contempla “el canvi de model prioritzant els serveis per sobre de les prestacions econòmiques, però això serà difícil si no es té en compte el cost real del servei, atès que haurà de fer-hi front l’usuari o la Comunitat Autònoma, i això produeix una indefensió econòmica”.
 
El conseller s’ha referit també a l’ajornament de l’entrada al sistema de les persones valorades amb un grau 1 de dependència fins al 2015. Cleries ha destacat que “entenem la necessitat de prioritzar l’atenció a les persones amb més vulnerabilitat, però també hem de tenir en compte que això suposa un greuge comparatiu amb aquelles persones del mateix grau que ja estem atenent”.
 
Per acabar, el conseller Cleries ha destacat que “la reforma que el Govern vol aprovar tampoc s’està aprofitant per donar resposta a reivindicacions que des de Catalunya portem molt temps fent, com ara els costos reals del servei a cada territori”. El conseller ha recordat que hi ha una “diferència substancial entre els costos dels serveis a les diferents comunitats autònomes, mentre la Llei de la Dependència estableix un únic varem, de manera que Catalunya en surt perjudicada”. La reforma és, per tant, segons Cleries “fer pedaços sobre un mal model inicial i no s’aprofita per fer canvis necessaris amb profunditat”. Segons Cleries “es vol portar a un fals model de prestació de serveis sense aportar-hi, però, el finançament necessari per dur-lo a terme”.