El president Mas saluda Passos Coelho, primer ministre portugués
El president Mas saluda Passos Coelho, primer ministre portugués
 
·        El cap de l’Executiu ha explicat avui al president i al primer ministre de Portugal la realitat catalana i la proposta per acabar amb el problema estructural del dèficit fiscal
 
·        Mas posa de relleu el paral·lelisme entre els governs portuguès i català a l’hora “de prendre’s seriosament les polítiques d’austeritat, fer els deures i complir els seus compromisos”
 
·        El president  Mas coincideix amb el president Cavalco Silva a reclamar a Europa que generi confiança i tranquil·litat sobre el futur de l’euro
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda que invertir en un nou pacte fiscal per a Catalunya és una aposta per no frenar el motor de l’economia espanyola. Per això, Mas ha reclamat la necessitat que a l’exterior s’entengui aquesta reivindicació catalana.  “Volem que es conegui quina és la situació de Catalunya, i, com a conseqüència, que a fora s’entengui que tot el que no serveixi per alimentar bé el motor que representa l’economia catalana acabarà en detriment de l’economia espanyola”, ha afirmat. “Ara és una bona inversió que Espanya inverteixi en Catalunya com a motor del conjunt”, ha reblat.
 
Artur Mas ha fet aquestes reflexions en el decurs del seu viatge oficial avui a Lisboa, on s’ha entrevistat amb el president de la República de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, i amb el  primer ministre de Portugal, Pedro Manuel Passos Coelho, i el ministre d’Economia i Treball, Álvaro Santos Pereira, entre altres activitats. Portugal és el primer país estranger que visita el president en el marc d’un programa per explicar la realitat catalana i la proposta de resoldre, a través d’un pacte fiscal just, la situació de discriminació que pateixen els catalans.
 
En declaracions davant dels mitjans de comunicació, el cap de l’Executiu ha posat el Govern de Portugal com a exemple d’Executiu “seriós i generador de confiança” perquè, ha dit, “els he vist molt convençuts que han de fer els deures i volen complir els seus compromisos”, actitud aquesta que ha comparat amb la de Catalunya. “La voluntat del Govern portuguès és fer la feina com abans millor per sortir abans de la situació complicada, i això s’assembla una mica al que estem fent a Catalunya: ens cal prendre’ns seriosament les polítiques d’austeritat i transmetre confiança, perquè les conseqüències de no prendre aquestes decisions són pitjors que prendre-les”, ha subratllat.
 
El que s’opina a Portugal, ja sigui a nivell del primer ministre com del president, és bastant similar al que s’opina des del Govern de Catalunya: austeritat, fer els deures, però fer-los tothom, generant confiança, i procurant a partir d’aquí posar les bases per a la recuperació, que és el que tots desitgem i la finalitat última de l’ajustament”, ha continuat el president.
 
En aquest sentit, Mas ha explicat a les autoritats portugueses “el lideratge en les polítiques d’ajustament que exerceix Catalunya, amb exemples de mesures que no són agradables, però que són necessàries”, i s’ha mostrat convençut que el Govern central haurà de seguir el mateix camí prenent algunes decisions com “la reducció dels salaris de la funció pública, que és dolorosa i ens hauria agradat no haver-la fet, però que ha calgut per repartir les càrregues sense afectar en excés els serveis públics”.
 
El president ha explicat que coincideix amb l’opinió que li ha traslladat el president de la República sobre la necessitat “que les polítiques d’austeritat es combinin amb polítiques de creixement i que tothom faci els deures, Europa també”. “Una part dels deures que ha de fer Europa no els està fent, i passen per estabilitzar i donar tranquil·litat sobre el futur de l’euro”, ha afegit. I ha reblat “Sense aquesta tranquil·litat, hi ha distorsions als mercats i a la confiança que dificulten la recuperació”.
 
A banda de les entrevistes amb les principals autoritats portugueses, el president Mas ha aprofitat també el seu viatge per participar, conjuntament amb el ministre d’Economia, en un dinar organitzat per la Cambra de Comerç i Indústria Luso-Espanhola. El cap de l’Executiu ha aprofitat aquesta trobada per explicar el que representa l’economia catalana dins el marc espanyol.
 
Així, Artur Mas ha posat en relleu davant els seus interlocutors el bon moment que viu el sector turístic català i l’augment de les exportacions. “Els he explicat que l'any passat Catalunya va exportar a la resta del món més que a Espanya, i també el bon moment del sector turístic, però que el que ens falla és el consum i la inversió interna, que és el mateix que li passa a Portugal, per falta de confiança i de mecanismes de finançament”, ha dit.
 
Abans de tornar a Catalunya, el president ha mantingut també una trobada amb empresaris catalans residents a Lisboa, que ha tingut lloc a la residència de l’ambaixador espanyol a Portugal.
 
 
 

2  

Imatges

El president Mas amb Cavaco Silva

El president Mas amb Cavaco Silva 579

El president amb el primer ministre

El president amb el primer ministre 585