• Són conclusions de la II Jornada d’Immersió Estratègica del Clúster de Maquinària Agrícola de Catalunya impulsada per ACC1Ó, que ha comptat amb la participació de 25 empreses del sector.
 
  • L’objectiu de la sessió ha estat debatre els principals reptes estratègics i generar networking entre els empresaris.
 
  • El clúster de maquinària agrícola català agrupa prop de 50 empreses i entitats, dóna feina a més de 950 treballadors i factura 153 milions d’euros.  
 
  • El clúster ha rebut recentment el reconeixement Gold Label que el distingeix entre tots els clústers d’Europa.
 
 
Innovació i cooperació, factors clau per la competitivitat de les empreses de maquinària agrícola. Aquestes han estat les conclusions de les jornades que ACC1Ó – l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana del Departament d’Empresa i Ocupació-, juntament amb l’Associació de fabricants i exportadors de Maquinaria Agrícola de Catalunya (FEMAC), ha organitzat per debatre els principals reptes estratègics del sector, intercanviar bones pràctiques amb els empresaris i generar networking.
 
Durant la II Jornada d’Immersió Estratègica del Clúster de Maquinària Agrícola de Catalunya, que ha tingut lloc ahir i avui a Pals (Girona), s’ha abordat la millora de la competitivitat dels fabricants i exportadors catalans de maquinària agrícola i els diferents agents que conformen la seva cadena de valor, promovent la competitivitat de les 25 empreses que hi han participat.
 
La innovació ha estat un dels temes abordats durant la jornada amb la presentació de Xavier Marcet, de LTC Project. Els membres del clúster han abordat així el concepte d’Open Innovation, que procura anar més enllà de la innovació tecnològica per incorporar-la també als models de negoci.
 
Oportunitats pel sector al mercat colombià
 
El Director del Centre de Promoció de Negoci d’ACC1Ó a Colòmbia, Frederic Subirats, ha explicat als assistents les oportunitats que ofereix el mercat colombià pel sector de la maquinària agrícola.
 
També ha fet èmfasis en les diferents vies que tenen les empreses catalanes per accedir a aquest país ja sigui mitjançant l’exportació o l’associació amb empreses locals.
 
Sinèrgies i aposta per la sostenibilitat
 
El clúster de maquinària agrícola també impulsa les sinèrgies entre les diferents empreses del sector i és per això que s’ha presentat el projecte MAQCENTRE-CTM, una iniciativa que proposa un intercluster entre el clúster de maquinària agrícola i el clúster de materials avançats.
 
Per altra banda, Jaume Martínez, conseller delegat de COMEXI GROUP, ha presentat com la seva empresa, líder mundial en el camp de la maquinària i els serveis per al sector de la transformació d’envasos flexibles, ha assumit la sostenibilitat en el seu model de negoci.
 
Actualment un total de 48 empreses són membres del clúster de maquinària agrícola a Catalunya, que factura 153 milions d’euros i dóna feina a més de 950 treballadors. Les empreses del clúster venen els seus productes als 5 continents i a més de 70 països.
 
El Clúster Català de Maquinària Agrícola va rebre el passat mes d’abril el reconeixement a l’excel·lència en gestió de clústers a nivell europeu (Gold Label – European Cluster Excellence Initiative), atorgat per la Comissió Europea i que el distingeix entre tots els clústers d’Europa. Aquesta era la primera vegada que un clúster de l’Estat rebia un premi d’aquestes característiques.
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografia dels participants a la II Jornada d'Immersió Estratègica del Clúster de Maquinària Agrícola de Catalunya.

Fotografia dels participants a la II Jornada d'Immersió Estratègica del Clúster de Maquinària Agrícola de Catalunya.
JPG | 2351