• En una entrevista al programa “El Món a RAC 1”, el cap de l’Executiu ha assegurat que “si tinguéssim un pacte fiscal, els ajustaments es farien de manera diferent i amb molt menys impacte sobre la població”
 
  • Artur Mas afirma que “no s’entendria” una intervenció de Catalunya, perquè és “la que més està fent per corregir els desequilibris” i seria un missatge “dramàtic” de cara a Brussel·les
 
  • El president de Catalunya ha demanat “fair play” a l’Executiu central, perquè “s’ha de negociar de tu a tu, no amb menysteniment”
 
  • El cap del Govern ha reclamat a l’Estat els deutes amb Catalunya i ha recordat els 970 milions pendents en matèria d’infraestructures
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha instat avui a totes les forces polítiques catalanes a fer amb el pacte fiscal “la mateixa pinya que es va fer amb els Jocs Olímpics” perquè de la mateixa manera que els Jocs de Barcelona “van sortir bé, el pacte fiscal també podria sortir bé si tothom a Catalunya hi estigués al costat i s’hi actués generosament”.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquesta crida en una entrevista amb el periodista Jordi Basté, en el programa “El Món a RAC 1”, durant la qual ha assenyalat que “si a Catalunya se li paguessin els deutes i tinguéssim un pacte fiscal, en aquest moment els ajustaments els faríem, però d’una altra manera completament diferent i amb molt menys impacte sobre la població”.
 
El president Mas ha dit que un cop s’aprovi la proposta de pacte fiscal al Parlament de Catalunya, demanarà una entrevista amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a qui ha explicat que intentarà fer veure el pacte fiscal “com una solució” i una “oportunitat per al conjunt de l’Estat”.
 
“Catalunya és un gran motor que necessita benzina”
 
El cap del Govern ha dit en aquests moments “si algú pot ajudar a estirar el carro és, en part, Catalunya, que és la principal economia exportadora de l’Estat i el principal territori en matèria de recerca i el principal destí turístic” i ha afegit que Catalunya “és un gran motor que en aquest moment necessita benzina i l’Estat no li'n dóna, però la necessita”. Artur Mas ha defensat també aquest argument a nivell d’Europa, perquè “és de les poques maneres que té l’Estat espanyol de sortir de la situació on és, no des del punt de vista de les retallades, sinó de la creació de riquesa, de l’activitat econòmica i, sobretot, exportadora”.
 
Pel que fa a les negociacions amb les diferents formacions polítiques catalanes perquè se sumin a la proposta de pacte fiscal, el president de Catalunya ha dit, referint-se al PP i al PSC, que “l’objectiu és que, si poden i volen, hi siguin”. En aquest sentit, el cap del Govern ha recordat el gran consens que hi ha a la societat catalana i el fet que, tant el PSOE com el PP estan d’acord amb el concert econòmic a Euskadi i s’ha preguntat “què és el que no tenim que tinguin els bascos”. “Faré tot el que calgui perquè acabin d’entendre aquest argument i que no es pot fallar a la majoria del poble català, que clarament veu en el pacte fiscal una sortida de país i una necessitat objectiva”, ha reblat.
 
 
Relacions Catalunya-Estat
 
 
Respecte a les mesures aprovades divendres pel Consell de Ministres i al resultat de la darrera reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, el president Mas ha criticat l’actitud d’”ordeno y mando” del ministre Montoro i ha dit que si els termes són aquests “serà un desastre”, perquè en aquests moments “Espanya necessita col·laboració i una certa sintonia”.
 
El cap del Govern ha afirmat que “estem disposats a ajudar” el Govern central, però ha demanat “fair play” (joc net), perquè “s’ha de  negociar de tu a tu, amb correcció, no amb menysteniment”. Artur Mas ha afegit que amb les condicions d’ “ordeno y mando” “ajudar el Govern Espanyol és obvi que no és possible”.
 
Preguntat sobre la possibilitat d’una intervenció de Catalunya per part de l’Estat, el president de la Generalitat ha contestat que “podem ser intervinguts igual que pot ser intervinguda Espanya”.  Ha afegit, però, que “no s’entendria” perquè voldria dir que Espanya “estaria intervenint l’autonomia que més està fent per intentar corregir els desequilibris i està aplicant una política d’austeritat més convençuda” i ha afegit que “seria un missatge dramàtic” de cara a Brussel·les. El president també ha recordat els deutes de l’Estat amb Catalunya i s’ha preguntat si “el que no paga pot intervenir el que no cobra”.
 
Pel que fa a la possibilitat de convocar eleccions anticipades, el cap de l’Executiu ha assegurat que “seria una de les possibles respostes, segons el punt en què ens trobem de relació amb l’Estat i segons les línies vermelles que s’hagin trepitjat”, una de les quals, ha dit, seria la intervenció de Catalunya.
 
En un altre moment de l’entrevista, el president Mas ha resumit la relació amb l’Estat en quatre punts: “Espanya cada vegada ens compra menys productes -però això vol dir que exportem més-, no ens paga els deutes, ens treu molts diners cada any i no ens ajuda a tenir prestigi”.
 
Artur Mas ha lamentat la manca de voluntat de l’Estat de pagar o reconèixer els seus deutes i ha recordat que deu a Catalunya 970 milions d’euros en concepte d’infraestructures i ha dit que “igual que els paga, per exemple, al sistema financer, a nosaltres també se’ns podrien pagar els deutes, perquè es pagarien a un país sencer, que en aquest cas és Catalunya”.
 
 
Augment de l’IVA a la cultura
 
En relació amb algunes de les mesures aprovades divendres pel Consell de Ministres, com l’augment de l’IVA, el president Mas ha lamentat especialment l’increment del 8 al 21% en el cas dels productes culturals perquè “la cultura és un sector productiu que crea riquesa”.
 
Horaris comercials
 
En un altre moment de l’entrevista, el president Mas també s’ha mostrat crític amb la política estatal pel que fa als horaris comercials i ha apostat per un model de ciutat “europeu i mediterrani, de ciutats vives i organitzades, que vol dir que també tenen dret a una mica de descans”. En aquest sentit, ha assegurat que el que farà el Govern serà “defensar les seves competències, com sempre hem fet”.