
El director general d’Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez , el cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer, i la sotsinspectora Rosa Negre han presentat avui, en roda de premsa a Girona, el nou model d’abordatge policial contra la violència masclista i domèstica.
Aquest nou model d’abordatge policial suposa una millora en les tasques de seguiment, protecció i atenció que realitzen els agents dels grups d’atenció a la víctima (GAV) a les víctimes de violència masclista i domèstica. Per millorar l’eficàcia i l’eficiència d’aquests agents dels GAV se’ls ha dotat d’una nova solució tecnològica per atendre a les víctimes que incorpora vint-i-un nous procediments i instruccions policials i una nova eina de valoració policial del risc. El director general d’Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, ha destacat “que amb aquest treball d’equip, iniciat a principis del 2011 i format per més de cent persones, es crea un model intern íntegrament treballat des del Departament d’interior i des del Cos de Mossos d’Esquadra, i que ha suposat la intensa revisió d’uns 26 processos policials”.
Després d’una prova pilot a la comissaria de L’Hospitalet de Llobregat, Interior va començar a implementar a les diferents regions policials aquest nou model d’intervenció policial, i ja funciona a la Regió Policial Metropolitana Sud, Central, Ponent, Camp de Tarragona, Metropolitana Nord, Pirineu Occidental, i Regió Policial Metropolitana Barcelona. Ara entra en funcionament a la Regió Policial Girona i Terres de l’Ebre, culminant així el seu desplegament territorial. Martínez ha destacat que “l’esforç fet pel Cos de Mossos d’Esquadra i concretament dels grups d’atenció a la víctima ha permès la finalització del pla sis mesos abans i que es pugui estrenar avui a la Regió Policial de Girona, culminant tota Catalunya”.
Una de les principals eines d’aquest nou model és la solució integral d’atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica (SIAV-VMD). Aquesta solució tecnològica registra tota la informació relacionada amb l’entorn de la víctima: expedient policial, tipus de delicte, situació familiar, situacions de multireincidència i de maltractament sistemàtic per part de l’agressor. D’aquesta forma, els grups d’atenció a la víctima podran fer un seguiment més eficaç, seguint un protocol d’atenció i prevenció homogeni a tot el territori. Martínez ha fet incís en què “aquesta innovació tecnològica permetrà la coordinació integral i la protecció de les víctimes a tot el territori català de forma homogènia i molt eficaç, i que a més incorpora cinc circuits complementaris d’actuació: la mutilació genital femenina, els matrimonis forçats, el tràfic d’éssers humans, els abusos sexuals i els delictes d’odi i discriminació”.
Una altra eina d’aquest nou model d’intervenció policial és la valoració policial del risc de la víctima. Per analitzar la situació de risc policial de la víctima es durà a terme un qüestionari de valoració del risc policial que tindrà en compte una sèrie d’indicadors crítics que permetran objectivament definir el nivell de protecció-seguiment que requereix la víctima i que incorporaran la valoració i ponderació dels indicadors per part de l’agent que realitza el qüestionari.
El resultat d’aquesta valoració policial del risc determinarà el nivell de protecció adequat per a cada víctima. Segons el director general, Andreu Joan Martínez, “la policia ha canviat el seu eix i mirada policial, sense deixar el model reactiu, incorpora un model més proactiu on prima l’atenció a la víctima i el seu nucli de protecció. Tanmateix el nou pla amplia el ventall de persones a protegir, amb dos col·lectius importants i molt vulnerables com la infància i la gent gran”.
La valoració policial del risc es composa de tres elements: els indicadors de valoració del risc policial; els indicadors de sospita, que permetin identificar els aspectes externs de l’entorn/habitatge, els aspectes/actituds de l’agressor i els aspectes/actituds de la víctima. I finalment, la recollida sistemàtica i progressiva de factors de risc i de protecció de l’entorn més immediat de la víctima i el seu entorn social per anar millorant en el coneixement de l’entorn de les víctimes.
La solució integral d’atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica (SIAV-VMD) defineix tres nivells de protecció: Alt, Mitjà i Baix, i un quart supòsit que és l’absència de risc. En funció del risc s’establiran diferents nivells de protecció policial.
El director general d’Administració de Seguretat ha destacat i ha agraït “la participació activa de tots els estaments socials per lluitar contra aquesta violència, tant públics com privats i el treball coordinat amb els diferents departaments d’Ensenyament, Justícia, Salut i Benestar i Família”.
La RPG fa 2064 seguiments a víctimes de violència masclista i domèstica
Aquest nou model d’intervenció policial s’emmarca dins del Pla de Seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica, que desplega la Unitat de Suport d’Atenció a les Víctimes (USAV), adscrita a la Direcció General d’Administració de Seguretat, i que col·labora estretament amb el centenar d'agents que formen part dels grups d’atenció a la víctima de les diferents Àrees Bàsiques Policials.
Actualment a la Regió Policial Girona hi han destinats 19 agents que fan un total de 2064 seguiments a víctimes de violència masclista i domèstica.
Al 2011, els agents de la RPG van atendre 1.480 víctimes de violència masclista a l’àmbit de la parella, van efectuar 651 detencions i es van registrar 1.512 denúncies. Pel que fa a la violència masclista a l’àmbit familiar, els agents van atendre 271 víctimes, van efectuar 94 detencions i es van registrar 226 denúncies.
El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer ha destacat que “la regió ja va ser pionera a tot l’estat català en la creació del grup d’atenció a la víctima l’any 1998 i que va ser el primer pas per estendre’s a tot el cos policial fins a l’actualitat, sent per la regió un tema prioritari per lluitar-hi”.
Per la seva banda, la sotsinspectora Rosa Negre ha destacat en roda de premsa “la importància d’actuar i canviar les inèrcies i els comportaments des de la prevenció, i per això és vital entrar a les aules amb coordinació amb el departament d’Ensenyament per informar als més joves en les primeres relacions de parella. Des de la regió aquest darrer curs s’han impartit xerrades a uns 6.000 joves de quart d’ESO, arribant a la totalitat del 90% dels alumnes de la província d’aquesta franja edat”.
L’objectiu del Pla de Seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica és fer un pas endavant en la prevenció dels maltractaments amb una orientació cap a l’entorn de la víctima i amb una clara voluntat de coordinació amb altres departaments de la Generalitat, i amb d’altres institucions i actors destacats en la lluita contra la violència masclista molt especialment amb l’Institut Català de les Dones i amb el suport de la societat civil a través del patrocini com l’Obra Social la Caixa.
1