Justícia

El Protectorat de Fundacions de la Generalitat assumeix de manera provisional la direcció de les fundacions Intervida i Cuna

query_builder   18 juliol 2012 15:19

event_note Nota de premsa

El Protectorat de Fundacions de la Generalitat assumeix de manera provisional la direcció de les fundacions Intervida i Cuna

Aquesta resolució s’adopta després de l’aixecament de la mesura cautelar d’intervenció judicial dictada per l’Audiència Nacional i davant del fet que els càrrecs de la totalitat dels membres dels patronats han caducat
La situació de manca de govern de les fundacions privades Intervida i Cuna ha fet que el Protectorat actuï amb urgència per tal de trobar una solució, d’acord amb la legislació vigent.
 
El Departament de Justícia ha comunicat avui al comitè de direcció d’Intervida que serà el Protectorat de fundacions de la Generalitat de Catalunya qui assumirà provisionalment, i amb efectes immediats, el govern d’aquestes dues fundacions.
 
L’assumpció de funcions es perllongarà el temps que sigui necessari per tal de continuar garantint el normal funcionament de les entitats.
 
El Protectorat té com a finalitat que les activitats d’interès general que duen a terme les dues fundacions no resultin afectades i que es garanteixi el pagament de salaris i el compliment dels compromisos adquirits amb beneficiaris i proveïdors. I en especial garantir que les aportacions fetes pels padrins tinguin el destí que les finalitats fundacionals determinen. Les diferents entitats del Grup Intervida tenen una plantilla de prop de 1.200 treballadors en conjunt, a la qual cosa cal afegir el fet que en determinats països existeixen compromisos salarials quinzenals, amb la conflictivitat laboral que se’n podria derivar en el cas que es produïssin retards en aquests pagaments.
 
La Llei 50/2002 estableix que el Protectorat pot exercir provisionalment les funcions de l’òrgan de govern de la fundació en cas que manquin totes les persones cridades a integrar-lo. D’altra banda, l’article 336-2.1 del Codi civil de Catalunya atribueix al Protectorat la funció de vetllar perquè es compleixin les finalitats fundacionals, les disposicions legals i els estatuts de les fundacions i perquè es respecti també la voluntat fundacional.
 
La mesura cautelar d’intervenció judicial, vigent fins al passat 12 de juliol, va ser acordada l’11 de juliol de 2007, després que el Jutjat d’Instrucció número 17 de Barcelona admetés a tràmit la querella presentada pel Ministeri Fiscal contra diverses persones, patrons de la Fundació Privada Intervida. Per tant, és aquest jutjat el que es farà càrrec de les actuacions que es puguin dur a terme contra les persones que encara resten imputades.