Drets Socials

Presentació del "Protocol marc i orientacions d'actuació contra els maltractaments a les persones grans"

Benestar Social i Família impulsa un protocol d'actuació contra els maltractaments a les persones grans

query_builder   20 juliol 2012 10:55

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família impulsa un protocol d'actuació contra els maltractaments a les persones grans

El conseller Josep Lluís Cleries fa una crida a trencar el silenci al voltant d’aquesta qüestió, perquè “el silenci és còmplice dels maltractaments”
 
Benestar Social i Família impulsarà un pla de formació per a professionals del serveis socials i s’editaran 2.000 llibrets del Protocol per ampliar-ne la seva difusió
 
El Protocol està disponible al web del Departament a través del següent enllaç: http://www.gencat.cat/benestarsocialifamilia/gentgran
Presentació del Protocol marc i orientacions d'actuació contra els maltractaments a les persones grans
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha presentat avui el Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans, un document que ha impulsat el Departament a través de la Secretaria de Família que ha de servir com a eina concreta per als professionals dels serveis socials. Cleries ha afirmat que l’objectiu “és que aquests professionals millorin el seu coneixement d’aquesta matèria, així com les seves competències i habilitats, a través de pautes concretes d’avaluació i d’actuació”.
 
Al mateix temps, el conseller de Benestar Social i Família ha assegurat que aquest document “obre un camí en la presa de consciència d’un fenomen del qual se’n parla des de fa poc” i ha fet una crida a trencar el silenci al voltant d’aquesta qüestió, “perquè el silenci és còmplice dels maltractaments”. “Cal parlar-ne i descriure i explicar què són els maltractaments a les persones grans i com es poden abordar les diferents situacions”, ha afirmat.
 
Prevalença del maltractament a la societat
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un 6% de la gent gran es troba en una situació de risc de maltractament en l’àmbit domèstic. La Xarxa Internacional per la Prevenció del Maltractament a la Gent Gran (INPEA, per les seves sigles en anglès) també coincideix amb aquest xifra i l’augmenta fins a un 10% de risc per a aquelles persones grans que es troben en un àmbit institucional.
 
Definició de maltractaments
La definició dels maltractaments a les persones grans és quelcom que està sotmès a revisió de forma gairebé continuada per part dels experts, d’acord amb l’evolució social. Tot i així, com ha apuntat el conseller, la definició més complerta i adequada és que “el maltractament és tot acte o omissió sofert per una persona gran que vulneri la integritat física, psíquica, sexual o econòmica, el principi d’autonomia o un dret fonamental de l’individu que percep o constata objectivament amb independència de la intencionalitat i del medi on té lloc: família, comunitat o institucions”.
 
El Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans també estableix i defineix diferents tipologies de maltractament: físic, psicològic o emocional, sexual, econòmic, negligència, abandó o vulneració dels drets. Així mateix, també defineix les situacions de risc que poden incrementar les possibilitats de que una persona gran pateixi una situació de maltractament, com per exemple la dependència física de la víctima, l’aïllament social o la demència.
 
Conèixer bé el fenomen dels maltractaments i disposar d’una bona conscienciació i comprensió col·lectiva i individual és un primer pas per a detectar els maltractaments. La detecció pot provenir de diferents procedències: de la mateixa persona gran que ha estat víctima, dels serveis socials, d’un centre sanitari o sociosanitari, dels cossos policials, del servei de teleassistència i telealarma, del servei d’Inspecció i Registre del Departament de Benestar Social i Família, de les associacions amb programes de voluntariat per a persones grans o de familiars, amistats o veïnat.
 
El Protocol estableix fins a 8 eines concretes que ajudaran als professionals dels serveis socials a detectar un maltractament. Molts d’aquests recursos són qüestionaris que ajuden a esbrinar ràpidament si aquella persona entrevistada és o ha estat víctima d’un maltractament.
 
Un cop detectada una situació de maltractament, cal fer-ne una avaluació per determinar les causes, les responsabilitats, la gravetat i el pronòstic. El Protocol també dóna indicacions als professionals sobre com actuar després de la detecció d’una situació de maltractament, amb l’objectiu de protegir la víctima i respectar la seva autonomia. 
 
La prevenció, el millor remei
La manera més efectiva de reduir o aturar les situacions de maltractament és fer un treball de prevenció. Aquesta tasca pot anar dirigida en diferents sentits:
  • Sensibilització de tota la població: fent campanyes de divulgació, commemorant cada 15 de juny el Dia Mundial per a la Prevenció dels Maltractaments a les Persones Grans, elaborant materials educatius i fent jornades o conferències dirigides sobretot a les persones grans.
  • Formació: potenciar la formació a través de màsters i doctorats dels professionals; donar suport i assessorament a les persones cuidadores de persones grans; maximitzar l’educació en valors com el respecte o la dignitat a través de programes i assignatures a les escoles i universitats.
  • Coordinació: entre els àmbits dels serveis socials, salut, justícia, cossos policials i educació i comptar amb la col·laboració dels mitjans de comunicació.
  • Recerca: potenciar la recerca científica per millorar el coneixement del fenomen dels maltractaments.
 
Difusió del Protocol
El Departament de Benestar Social i Família impulsarà un pla de formació per a professionals dels serveis socials de Catalunya amb el contingut del Protocol. Inicialment, s’ha previst un total de 15 formacions de 5 hores i 8 de 20 hores. A més, amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, s’editaran 2.000 llibrets amb un resum del Protocol per ampliar-ne la seva difusió.
 
El Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans encaixa amb el Pla de Seguretat i Atenció a les Víctimes de Violència Masclista i Domèstica del Departament d’Interior. Aquest Departament ha col·laborat en la millora del text, juntament amb el Consell de la Gent Gran de Catalunya. L’elaboració del document per part del Departament de Benestar Social i Família ha comptat amb el suport d’experts de referència en la matèria: l’Equip per a la Investigació del Maltractament de l’Ancià (EIMA), que coordina la doctora i professora de la Universitat de Barcelona Mercè Tabueña.
 
El Protocol està disponible al web del Departament de Benestar Social i Família a través del següent enllaç: http://www.gencat.cat/benestarsocialifamilia/gentgran

1  

Imatges

Presentació del "Protocol marc i orientacions d'actuació contra els maltractaments a les persones grans"

Presentació del "Protocol marc i orientacions d'actuació contra els maltractaments a les persones grans" 1882