Empresa i Treball

TURISME

La Direcció General de Turisme presenta a Girona el procés de regularització, categorització i promoció dels apartaments turístics i dels habitatges d'ús turístic

query_builder   20 juliol 2012 13:13

event_note Nota de premsa

TURISME

La Direcció General de Turisme presenta a Girona el procés de regularització, categorització i promoció dels apartaments turístics i dels habitatges d'ús turístic

 

  • La directora general de Turisme ha participat avui en una trobada sectorial que ha aplegat a més de 150 professionals, on s’han explicat els detalls d’aquest procés que permetrà identificar l’oferta existent, categoritzar-la i promocionar-la.
 
La Direcció General de Turisme del Departament d’Empresa i Ocupació ha organitzat avui a Girona una jornada que ha aplegat a més de 150 professionals del sector turístic de les comarques de Girona, per explicar el procés de regularització de la situació administrativa dels habitatges d’ús turístic així com dels establiments d’apartaments turístics a Catalunya.  
 
La directora general de Turisme, Marian Muro, ha inaugurat la jornada acompanyada del delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, i el president de Federatur, Lluís Torrent.Aquesta trobada forma part de la campanya informativa que ha endegat la Direcció General de Turisme a tot el territori amb l’objectiu d’explicar els professionals catalans el nou marc regulador per aquest sector.
 
Els establiments d’apartaments turístics són aquells que formen part d’un únic edifici o conjunt d’edificis destinats íntegrament a l’activitat d’allotjament turístic i dotats obligatòriament de serveis. A diferència d’aquests, els habitatges d’ús turístic són aquells que es lloguen amb finalitats turístiques.
 
Amb la nova Llei de Turisme (modificada per la recent Llei de 9/2011 de 29 de desembre de promoció de l’activitat econòmica), per tal d’habilitar l’activitat d’habitatge d’ús turístic, els seus propietaris han de comunicar l’activitat davant l’ajuntament on s’ubica l’habitatge. Els ajuntaments donen d’alta l’activitat i comuniquen les dades de l’habitatge, propietari i, en el seu cas, gestor, a la Direcció General de Turisme per a la corresponent inscripció al Registre de Turisme de Catalunya. 
 
Els establiments d’apartaments turístics també han de regularitzar la seva activitat i figurar així en el registre d’allotjaments de la Direcció General de Turisme.
  
Amb l’ordenació i el coneixement de l’oferta real d’apartaments turístics i d’habitatges d’ús turístic, la Direcció General de Turisme està en disposició de distingir l’oferta d’habitatges d’ús turístic qualitativament rellevant a Catalunya i posicionar-la adequadament en el mercat. Aquest objectiu es veurà possibilitat, en bona part, per la definició i implementació, conjuntament amb el sector privat, d’un model de categorització turística dels habitatges d’ús turístic.
 
La Generalitat de Catalunya ha iniciat, en col·laboració amb les entitats del sector, una campanya de control de l’oferta d’habitatges d’ús turístic a Catalunya, a través de la seva comercialització en canals online. Aquesta tasca permetrà identificar l’activitat il·legal, a través del contrast de la informació amb la pròpia del Registre de Turisme de Catalunya.
 
Habitatges d’ús turístic
 
Els ajuntaments estan en disposició d’admetre les comunicacions d’inici d’activitat dels habitatges d’ús turístic per regularitzar administrativament l’activitat. El procés que cal seguir és el següent:
  
- Els propietaris d’habitatges d’ús turístic han de presentar la comunicació d’alta de l’activitat davant l’ajuntament on s’ubica l’habitatge.
 
- La comunicació d’inici de l’activitat la pot presentar el gestor en nom del propietari, amb la representació adequada.
 
- Els ajuntaments donen d’alta l’activitat amb caràcter immediat a la seva comunicació.
 
- La comunicació d’inici de l’activitat ha de contenir les dades següents:
 
o   Dades de l’habitatge i la seva capacitat màxima
o   Dades del propietari o propietària
o   Número de telèfon per atendre comunicacions relatives a l’activitat d’habitatge d’ús turístic
o   Identificació de l’empresa d’assistència i manteniment de l’habitatge
o   Declaració responsable conforme l’habitatge disposa de cèdula d’habitabilitat.
o   En el supòsit que hagi estat encomanada la gestió de l’habitatge, el document de comunicació prèvia contindrà a més de l’anterior, les dades de la persona gestora i que disposa de títol suficient del propietari per la gestió de l’habitatge.   
 
Establiments d’apartaments turístics
 
Els establiments d’apartaments turístics no són habitatges i també regularitzaran la seva activitat mitjançant habilitació municipal i declaració responsable d’acompliment de normativa turística.
 
Per tant, els establiments d’apartaments turístics han d’habilitar la seva activitat davant l’ajuntament corresponent igual que la resta d’establiments d’allotjament turístic (càmpings, hotels, turisme rural...), donant acompliment a les diferents normatives que incideixen en l’activitat d’allotjament turístic, atesa la seva condició d’establiment públic.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografia de la jornada a Girona, amb la directora general de Turisme, Marian Muro; el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús; i el president de Federatur, Lluís Torrent

Fotografia de la jornada a Girona, amb la directora general de Turisme, Marian Muro; el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús; i el president de Federatur, Lluís Torrent
JPG | 2369

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia