Protecció Civil

Protecció Civil activa preventivament l'alerta del pla Infocat per l'incendi de la Jonquera que talla l'AP-7, la N-II i l'AVE

query_builder   22 juliol 2012 15:02

event_note Nota de premsa

Protecció Civil activa preventivament l'alerta del pla Infocat per l'incendi de la Jonquera que talla l'AP-7, la N-II i l'AVE

 • Protecció Civil també ha iniciat la Prealerta del pla Ferrocat pel tall de circulació de l’AVE al túnel del Pertús (la Jonquera)
 • Avui hi ha 24 comarques catalanes amb risc d’incendi, sobretot, dels extrems nord i sud del país
 • S'han produït diverses evacuacions a: la Porta Catalana, el Mas, zona Escudero i zona nord de la Jonquera
 • Evacuats dirigits al pavelló de la Jonquera
 • Si diviseu alguna columna de fum, truqueu al telèfon d’emergències 112
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat preventivament l’alerta del pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT aquesta tarda, per l’afectació a les infraestructures viàries, a l’AP-7, la carretera N-II i túnel de l’AVE, a més de les evacuacions de les zones de la Porta Catalana, el Mas, la zona Escudero i en nord de la Jonquera, a causa de l’incendi forestal que s’ha declarat aquest migdia a la Jonquera. Els evacuats els dirigeixen al pavelló de la Jonquera.
 
La DGPC també ha iniciat la Prealerta del pla d’actuació del Procicat per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril Ferrocat perquè s’ha tallat, preventivament i per manca de visibilitat, la circulació al túnel de l’AVE al Pertús a causa l’incendi forestal a la Jonquera.
 
En aquests moments s’està en contacte amb la concessionària de la via TPFerro, a l’alçada de la Jonquera, i Adif, a partir de Figueres, i s’està gestionant el transport alternatiu dels viatgers.
 
 
Els Bombers de la Generalitat han estat alertats, a les 12.54 hores, d’un incendi de vegetació al costat de la carretera N-II, a l’alçada del punt quilomètric 779’5, al terme municipal de la Jonquera, a uns 500 metres de la frontera amb França. En aquests moments s’han mobilitzat una vintena de dotacions terrestres i set mitjans aeris.
 
A petició de la Sala central dels Bombers de la Generalitat, el Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) està gestionant la petició d’ajut de mitjans aeris estatal i terrestres francesos.
 
Segons informa el Servei Català de Trànsit, la circulació per l’AP-7 i la carretera N-II continua tallada en les dues direccions a l’altura de la Jonquera.
 
A més, avui hi ha alt risc d’incendi a 24 comarques catalanes, sobretot, dels extrems nord i sud del país. Les comarques amb més risc d’incendi són:
 
 • Alt Pirineu i Aran : Alt Urgell i Pallars Jussà
 • Catalunya Central: Anoia, Bages, Berguedà i Solsonès
 • Girona: Alt i Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany i Selva
 • Lleida: Noguera, Pla d'Urgell, Segarra i Urgell
 • Tarragona: Alt i Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat
 • Terres de l'Ebre: Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta
 
 
També cal destacar que el Telèfon d'emergències 112 ha atès, des de dijous passat i fins ara, 1.485 trucades relatives a diferents incendis. 138 d’aquestes trucades s’han rebut aquest migdia en referència a l’incendi que afecta la Jonquera.
 
D’acord amb el Decret 64/1995 de mesures per a la prevenció dels incendis forestals, queden anul·lades les autoritzacions per activitats amb risc d’incendi forestal que, segons les condicions específiques establertes en cada cas, estiguin afectades i així ho informi el Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.
 
Recordem els consells de prevenció davant el risc d’incendis forestals, fent especial èmfasi en no llençar burilles o llumins des del cotxe encara que semblin apagats i evitar realitzar qualsevol activitat que generi un risc d’incendi. Si diviseu alguna columna de fum, truqueu al telèfon d’emergències 112.