Bombers

Afectació de nou a l'autopista AP-7 a causa de l'incendi forestal a l'Empordà

query_builder   23 juliol 2012 12:59

event_note Nota de premsa

Afectació de nou a l'autopista AP-7 a causa de l'incendi forestal a l'Empordà

  • L’autopista està tallada en sentit sud a causa de l’incendi i en sentit nord per un accident de trànsit
  • La Direcció General de Protecció Civil recomana la màxima prudència en els treballs agrícoles i que es realitzen prop dels boscos.
  • Es manté el confinament de Darnius, Terrades i la Vajol
  • Al llarg del dia entrarà vent de component oest, amb la qual cosa els Bombers treballen per assegurar el flanc dret
  • Proteccio Civil rebaixa a fase d’emergència 1 el pla Infocat a causa de l’incendi que afecta l’Empordà
 
Els Bombers de la Generalitat treballen intensament per poder assegurar el flanc dret de l’incendi per evitar que la marinada el faci propagar en direcció est. En aquest flanc hi ha diversos punts sensibles. En aquests moments s’està treballant també en un revifada que hi hagut al costat de l’autopista, al punt quilomètric 7, en sentit Barcelona que ha fet tallar l’autopista en aquest sentit. Es manté el dispositiu de 140 dotacions terrestres i una vintena de mitjans aeris (dels Bombers francesos i del Ministerio de Alimentación, Agricultura y Medio Ambiente).
 
Es manté el confinament dels nuclis de població de Darnius, Terrades i la Vajol.
 
El Cos d’Agents Rurals estima que el perímetre de l’incendi és, aproximadament, de 63 quilòmetres i que hauria afectat una superfície d’unes 13.000 hectàrees de 17 municipis (L'Agullana, La Jonquera, Darnius, Boadella d’Empordà, Terrades, Vilanant, Avinyonet de Puigventós, Vilafant, Figueres, Llers, Pont de Molins, Biure, Masarac, Cabanes, Sant Climent Sescebes, Capmany i Cantallops). Tot i això, s’ha és possible que a l’interior del perímetre hi hagi zones que no han cremat.
El Servei Català de Trànsit informa que es manté oberta la carretera N-II però hi ha de nou afectacions a l’autopista AP-7 a causa de l’incendi:
-          AP-7 calçada tallada, a l’altura de l’Agullana, en sentit Barcelona. També està tallada en sentit França per un accident de trànsit amb tres vehicles implicats
-          GI-500: tallada a Agullana en tots dos sentits;
-          GI-501: tallada a Agullana en tots dos sentits;
-          GI-504: tallada entre Agullana i Terrades en tots dos sentits;
-          GI-610: tallada a Vilajuïga en tots dos sentits;
-          GIP-5101: tallada entre Avinyonet de Puigventós i Terrades en tots dos sentits;
-          N-260:  restringit el pas als vehicles de tercera categoria entre Figueres i Portbou en tots dos sentits. A més es dóna pas alternatiu a Planoles per un accident de trànsit
 
 
Proteccio Civil rebaixa a fase d’emergència 1 el pla Infocat
Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar totes les precaucions en els treballs agrícoles i que es realitzen prop del bosc a tot Catalunya.
 
El cos d’Agents Rurals ha confirmat que l’incendi de la Jonquera ha estat causat per una imprudència, concretament per una burilla de cigarreta.
 
Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, el vent s’anirà calmant al llarg del dia i permetrà que els mitjans aeris treballin en les tasques d’extinció de l’incendi.
 
Hores d’ara queden cinc persones acollides al pavelló municipal de Figueres, cinc d’ells són una família d’holandesos. També hi ha 600 persones al càmping d’Albanyà, de les quals 150 són nens alemanys, que s’han quedat en aquesta zona per seguretat. El CECAT ha contactat amb el consolat alemany per informar que els nens es troben en perfecte estat, atès que Albanyà és un dels 18 municipis afectats per problemes de telefonia fixa i mòbil. Per últim, hi ha 57 persones, entre nens i monitors, a Agullana, i estan tornant cap a casa els nens de les colònies a Sant Climent Sescebes.
 
Cal destacar la col.laboració dels altres cossos de seguretat amb el Cos de Bombers que té destinat més de 500 efectius. El cos dels Mossos té destinades més d’un centenar de patrulles amb 230 efectius; hi ha tècnics de Protecció Civil que han habilitat el Centre de Comandament Avançat, les Agrupacions de Defensa Forestal amb un centenar de voluntaris amb vehicles i tractors; també hi ha personal del Sistema d’Emergències Mèdiques i de la Creu Roja.  Els Bombers també han comptat amb l’ajuda dels pagesos que han llaurat els seus camps, i de nombrosos voluntaris civils. Col·laboren també en les tasques d’extinció més de 200 efectius de la Unidad Militar de Emergencias, i està previst que se n’incorporin un centenar més, a més de noves incorporacions de bombers francesos