El president Mas, durant la seva intervenció en el ple
El president Mas, durant la seva intervenció en el ple
 
  • Artur Mas ha obert al Parlament el ple extraordinari sobre el pacte fiscal,  destacant “l’enorme transcendència política” i la “profunda càrrega històrica” del debat
  • El cap de l’Executiu insta les forces polítiques a “tancar files a favor d’un projecte del Parlament, que representa el poble de Catalunya”
  • El president de la Generalitat ha demanat un gran esforç perquè Catalunya “es presenti el màxim d’unida possible per tenir més força”
  • Subratlla la importància d’un “canvi de model” perquè “no podem confiar que una nova evolució del sistema actual resolgui els problemes de fons”
  • El cap del Govern ha assegurat que “Catalunya té projecte” i s’ha preguntat si l’Estat també en té un “que permeti que Catalunya se senti respectada”
  
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha obert aquest matí al Parlament el ple extraordinari sobre el pacte fiscal. En la seva intervenció, el president ha destacat que “el pacte fiscal és la resposta a totes les necessitats, inquietuds i reptes del moment”.
 
El cap del Govern ha defensat la necessitat d’aquesta proposta “precisament ara, i no més tard, perquè estem en un moment crucial, probablement el millor per fer un plantejament així”. Artur Mas ha assenyalat que, davant les necessitats i urgències del moment, “és quan nosaltres hem de tenir la vista llarga, l’horitzó clar, i fer un plantejament que vagi més enllà  de les necessitats del dia a dia”.
 
El cap de l’Executiu, que ha fet un discurs de prop d’una hora de durada, ha destacat “l’enorme transcendència política i profunda càrrega històrica” del debat i ha instat totes les forces polítiques a “tancar files, no entorn d’un Govern, que potser també, sinó a favor d’un projecte que surt del Parlament, que és la representació de la sobirania i el poble de Catalunya”.
 
Crida a la unitat
En aquest sentit, el president de la Generalitat ha demanat que “no hi hagi escletxes” i que “es doni una imatge potent del que Catalunya necessita en aquest moment”. Artur Mas ha assegurat que “el moment de la veritat són les votacions, on quedarà clar la força del país i amb quina capacitat de consens anem a una batalla dura”. Així mateix, ha reclamat un gran esforç perquè Catalunya “es presenti el màxim unida possible per tenir la màxima força” i aparèixer “com un poble unit davant les institucions de l’Estat”.
 
Fent referència als 20 anys de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona, que se celebren justament avui, el president ha afirmat que Catalunya “necessita, encara amb més intensitat, aquell mateix esperit de fer pinya i de consens” per donar un missatge clar de portes endins i de portes enfora “que el poble català està unit en els grans temes de país”.
 
Respecte al resultat del debat al Parlament, el president s’ha mostrat esperançat que  “se’n tregui no només conclusions sinó un projecte que faci que Catalunya  deixi clar a dintre del país i també a fora quina és l’actitud amb la qual encara aquest camí”.
 
 
“Una solució per sortir reforçats de la crisi”
Artur Mas ha dit que el pacte fiscal “no és un caprici, ni una maniobra partidista o una jugada d’oportunisme polític” sinó “una necessitat en majúscules, una solució per sortir reforçats de la crisi i una oportunitat per al conjunt de l’Estat, si es veuen les coses amb una òptica una mica diferent”.
 
El president ha donat fins a nou raons per justificar la importància del pacte fiscal, entre les quals ha destacat: que Catalunya genera prou recursos per poder viure millor, que el dèficit fiscal és “insostenible”, que si tenim la responsabilitat de la despesa també hem de tenir la dels ingressos i que “Espanya està més necessitada que mai dels que poden tirar del carro”, com Catalunya.
 
El cap del Govern ha assenyalat que molta gent és pregunta com ens en sortirem d’aquesta situació econòmica i els ha respost que “ens en sortirem molt millor amb el pacte fiscal”. Per això, ha demanat a les forces parlamentàries que “donin aquest pas endavant, que tindrà un calat històric per al futur de Catalunya i de la seva relació amb l’Estat”.
 
En el context de desconfiança internacional respecte a l’Estat espanyol, el president Mas ha defensat que calen “màquines de tren capaces de tirar del conjunt”, com Catalunya. Per aquest motiu, ha dit que en la situació actual “a Catalunya tenim l’oportunitat de fer-nos valer com a país, com a societat i com a economia”. “Hem de trobar la manera de subratllar el nostre perfil propi, de país capaç de valer-se per ell mateix”, ha reblat.
 
Canvi de model
Artur Mas ha insistit en la necessitat  d’un “canvi de model i de concepte respecte als darrers 30 anys”, perquè “no podem confiar que una nova evolució del sistema actual resolgui els problemes de fons”. Per aquest motiu, ha manifestat que malgrat “l’enorme dificultat que progressi el pacte fiscal, no pot ser excusa per no intentar donar resposta a aquest problema”.
 
El president de Catalunya ha subratllat la importància d’un “canvi d’estatus en el model de finançament”. Ha dit que el pacte fiscal “no costa ni un euro d’entrada, perquè és un canvi d’estatus polític i jurídic” i ha indicat que a partir d’aquí s’estableixen uns calendaris per “quan els recursos  es vagin produint”.
 
El cap del Govern ha reclamat que es modifiqui la LOFCA, que “ens ha ficat al pot comú de totes les autonomies” i ha assegurat que la proposta de pacte fiscal “no és anticonstitucional”. També ha dit que “si aconseguim sortir del règim comú, anem a un sistema bilateral, que no vol dir insolidari” i ha recordat que al País Basc, “a igualtat de competències, disposen d’un 56% més de recursos per càpita que Catalunya”.
 
“Demostrarem que tenim projecte”
El cap de l’Executiu ha assegurat que “més enllà de les dificultats, tenim una fortalesa important i avui ho demostrarem: que tenim projecte”. En aquest sentit, s’ha preguntat si el conjunt de l’Estat també en té. “Portem més de 30 anys donant respostes i sempre que s’ha apel·lat a la nostra contribució, poc o molt, hi ha sigut”, ha dit el president, que ha afegit que “arriba un moment en què Catalunya també té dret a fer les seves preguntes i una  pregunta clau és si l’Estat té un projecte propi que permeti també que Catalunya se senti respectada i tractada amb  justícia en aquest conjunt”. El president ha reblat que en aquest moment “és obvi que dóna tota la sensació que l’Estat no té projecte”.
 
Artur Mas també s’ha preguntat si Europa i la zona euro tenen projecte i ha contestat que si el tingués “probablement el que està passant aquestes setmanes i el que passarà a les properes setmanes no estaria passant”. El president ha conclòs que les properes setmanes i mesos “seran absolutament decisius” i es veurà si el projecte europeu “té més passat que futur o a l’inrevés” i també “si Espanya és un país que només  genera problemes o és capaç també d’aportar solucions”.
 
Votin a favor del pacte fiscal
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat aquest migdia a les forces polítiques parlamentàries que “facin les crítiques que calguin - les entomarem totes - però votin a favor del pacte fiscal, perquè, si ho fan, no serà el Govern, ni el president, sinó el poble de Catalunya qui els ho agrairà per molts anys”.
 
El cap de l’Executiu ha llançat aquest missatge al Parlament en acabar el seu torn de rèplica a les intervencions dels diferents grups polítics en el ple extraordinari sobre el pacte fiscal. El president ha expressat la seva voluntat de consens, assenyalant que “la meva intenció no és barallar-me amb ningú” i que “hi ha hagut provocacions que passaré per alt”, perquè “seria contradictori entrar en un debat que no convé”.
 
Artur Mas ha agraït al PSC els contactes que han tingut en les darreres setmanes i, en referència a l’anunci del grup socialista de votar que sí a “gairebé tot”, els ha demanat “que votin que sí a tot”. També ha agraït les posicions favorables d’ERC i ICV-EUiA,   així com l’actitud de Democràcia Catalana de “demanar poc i ajudar molt”.
 
En resposta al grup del PP, el president Mas ha dit que “amb el pacte fiscal Catalunya estaria ara en el mateix nivell que la gent bona d’Europa, des del punt de vista de crear riquesa”. El cap del Govern demanat que “en aquests moments ningú tregui pit” perquè en les properes setmanes “poden passar moltes coses i, potser, els que ara diuen que paguen les nòmines es trobaran que algú haurà de pagar-les per ells”.
 
En relació a la possibilitat que Catalunya s’aculli al fons de liquiditat per a les Comunitats Autònomes, el cap de l’Executiu ha dit que “no s’està parlant d’un rescat de Catalunya, de Múrcia o de València” i que, si es crea un sistema de liquiditat, “és lògic que el sistema autonòmic vagi a reclamar-lo”. El president ha recordat que “paguem molts impostos a l’Estat i tenim el dret que el Govern espanyol ens doni respostes”.
 
Respecte a la reivindicació de pacte social per part d’alguns grups parlamentaris, el president els ha dit que “tot són cares de la mateixa moneda” i que el pacte fiscal i el pacte social “no són coses contraposades”. També ha recordat que els percentatges que destina el Govern a serveis socials “són els mateixos que quan hi havia diners”, malgrat que les quantitats totals siguin inferiors perquè han baixat els ingressos.

3  

Imatges

Fotografia intervenció del president al Ple extraordinari sobre el pacte fiscal

Fotografia intervenció del president al Ple extraordinari sobre el pacte fiscal 410

Fotografia del president durant la seva intervenció al Parlament

Fotografia del president durant la seva intervenció al Parlament 589

Fotgrafia del ple extraordinari sobre el pacte fiscal al Parlament

Fotgrafia del ple extraordinari sobre el pacte fiscal al Parlament 728

2  

Fitxers adjunts

Resolució del Parlament (català)

Resolució del Parlament (català)
PDF | 179

Resolució del Parlament (castellà)

Resolució del Parlament (castellà)
PDF | 559