L’acreditació AMED és un programa que forma part del Pla PAAS liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
Els serveis de restauració col·lectiva de la UAB tenen capacitat per oferir alimentació mediterrània a més de 3.500 comensals.
Avui, dijous 26 de juliol, el director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Antoni Mateu, juntament amb el vicerector de la UAB, Manel Sabés, han lliurat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l’acreditació AMED que reconeix tots els seus serveis de restauració com a establiments promotors d’alimentació mediterrània.
Aquesta distinció garanteix una oferta de menús saludables en totes les cafeteries i restaurants universitaris de la UAB: els de l’edifici del Rectorat i de les diverses facultats del campus de Bellaterra, gestionats per l’empresa de restauració SOTERAS, els de les facultats del campus de Sabadell, gestionats per l’empresa SERHS, així com els del servei de restauració de la Plaça Cívica del campus de Bellaterra, gestionat per l’Hotel Campus.
L’acreditació AMED és un programa que forma part del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS) que està liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya. A part de reconèixer tots els serveis de restauració de la UAB com a establiments que adapten els seus menús al patró d’alimentació mediterrània, aquesta acreditació també certifica la presència i la difusió de materials de promoció de l’alimentació saludable i d’un estil de vida actiu als menjadors.
La UAB és la primera universitat de Barcelona que aconsegueix que tots els seus serveis de restauració estiguin acreditats com a establiments AMED, un certificat que cada vegada sol·liciten més serveis i establiments de restauració. A més, altres universitats pertanyents a la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables s’han adherit al programa AMED, com la Universitat de Girona (UdG) i la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV).
Programa AMED
L’objectiu del programa AMED, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és promoure l’alimentació mediterrània i l’oci actiu en els establiments de restauració, en especial els de menú, ja que un 31% de la població adulta catalana menja fora de casa més d’una vegada a la setmana.
Actualment, ja hi ha 67 municipis amb més de 200 establiments acreditats que tenen capacitat per oferir alimentació mediterrània a prop de 32.000 comensals a tot Catalunya.
Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a establiments AMED. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir una sèrie de requisits, que són, principalment:
- Garantir que un 25% de l’oferta de primers plats siguin verdures, hortalisses o llegums.
- Oferir algun producte integral a la carta.
- Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra.
- Disposar, entre les postres làcties, de l’opció de baix contingut en greix.
- Utilitzar oli d’oliva per amanir.
A més, també es demana als establiments acreditats que ofereixin als seus clients opcions d’oci actiu a les zones pròximes al local (circuits, passeigs, etc.), ja que el projecte AMED també està associat a un concepte de vida saludable.
Més informació: http://www.amed.cat