Direcció General de Comunicació

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   27 juliol 2012 14:07

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

  • Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat s’incrementa lleugerament el perill d’incendi al nord del país. Seguirà entre molt alt i alt a l’interior, entre alt i moderat al litoral, prelitoral i als Prepirineus, i baix només al Pirineu Occidental
Mapa de risc d'incendi forestal

El departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha tancat avui els accessos a la Serra del Montsant (Tarragona), les Gavarres i el Massís de Cadiretes (Girona) per l'elevat perill d'incendi.

 

Les altes temperatures i les baixes humitats relatives previstes a les comarques interiors de Catalunya han fet que el Departament d’Agricultura hagi activat avui el Nivell 3 del Pla Alfa i que es suspenguin els permisos d’activitats a les comarques on el risc és més elevat. Es suspenen tots els permisos d’activitats que puguin generar risc per activació del nivell 3 del Pla Alfa en diversos municipis de les comarques de la Terra Alta, Priorat, Ribera d’Ebre, Anoia, Alt Penedès i Alt Camp i als massissos del Montsant, les Gavarres i Cadiretes.

En aquest sentit s’ha reforçat la vigilància per part dels cossos d’Agents Rurals i Mossos d’Esquadra en aquelles àrees afectades pel molt alt risc d’incendi forestal donat l’augment generalitzat de la temperatura i la disminució de la humitat relativa. El dispositiu de vigilància està format per 13 Mossos d’Esquadra i 48 membres del Cos d’Agents Rurals.

Pel que fa a l’incendi de l’Empordà, set dotacions dels Bombers de la Generalitat segueixen treballant a la zona. El foc ja es troba controlat des de primera hora del matí.

A la resta del país, es treballa una previsió de zones de risc molt alt d’incendi, especialment a l’interior de les Terres de l’Ebre i massissos de les comarques gironines. Així mateix, excepte al Pirineu i a les comarques costaneres, fa dies que les humitats nocturnes no es recuperen, fet que podria complicar l’extinció davant un possible incendi. Els Bombers treballen amb un escenari de focs topogràfics reforçats per l’entrada de l’aire del sud.


Cal destacar que avui es manté l’avís de situació meteorològica de risc per calor de les 14h a les 20h a les demarcacions de la Catalunya Central i Lleida.

 

Les temperatures pujaran principalment a la zona de Ponent i poden assolir màximes de 38 graus i a la resta de zones temperatures més baixes entre 34-25 graus i al litoral rondaran els 27-28 graus.

Una massa de núvols del sud creuarà el país deixant núvols al litoral, prelitoral i quadrant nord est que deixarà un ambient poc ennuvolat. A la tarda creixeran nuvolades al Pirineu i n’arribaran altres per l’oest del país que deixaran el cel força ennuvolat.

Hi haurà precipitacions al Pirineu sobretot a la part occidental i puntualment aniran acompanyada de tempestes.

Les humitats seran més elevades que ahir pel fluxe de component marítim, amb predomini de component sud, sud est. Les humitats estaran al voltant del 70% a algunes parts del litoral. A l’interior seran del 40-50% i amb l’entrada de marinades pujaran una mica.

La Direcció General de Protecció Civil manté durant el dia d'avui la fase d’Alerta del Pla INFOCAT, per l’elevat risc d’incendi forestal previst per al dia d’avui de forma generalitzada a tot Catalunya ateses les altes temperatures i la disminució de les humitats.

Pel que fa a la situació de risc d’incendi forestal per al dia d’avui, es manté a 34 comarques de totes les demarcacions:

-    Alt Pirineu i Aran: Alt Urgell, Cerdanya i Pallars Jussà.
-    Barcelona: Alt Penedès, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
-    Catalunya Central: Anoia, Bages, Berguedà, Osona i Solsònes.
-    Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Selva, Pla de l’Estany i Ripollès.
-    Lleida: Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià, i Urgell.
-    Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà i Priorat.
-    Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d’Ebre.

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT)  ha informat de la situació de l’Alerta als municipis de les comarques afectades.

Atès l’elevat risc d’incendi, es volen fer les següents recomanacions:

•    No llançar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe
•    No encendre focs artificials ni llançar coets en zones de perill
•    No utilitzar barbacoes que no estiguin autoritzades
•    No deixar mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzar els serveis de recollida i els contenidors adients
•    Eliminar les branques que toquin la façana i allunyar de la casa les reserves de llenya
•    Tenir a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua
•    Vigilar molt qualsevol activitat en zones forestals i en el seu perímetre i particularment les que puguin provocar guspires
•    No circular amb vehicles fora dels camins autoritzats, ni estacionar-los sobre herbes seques
•    Si veieu un incendi, aviseu urgentment al 112 o a l’autoritat més propera
•    Informeu-vos del perill d’incendi a la web o a través del 012
•    Un comportament responsable és la millor mesura per evitar els incendis forestals