Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Prop de 4.000 hectàrees afectades per la calamarsada del divendres, principalment fruita d'os i de llavor

Els pèrits d'Agroseguro inicien els peritatges

query_builder   30 juliol 2012 13:06

event_note Nota de premsa

Prop de 4.000 hectàrees afectades per la calamarsada del divendres, principalment fruita d'os i de llavor

Els pèrits d'Agroseguro inicien els peritatges

 
Les comarques del Segrià i la Noguera  es van veure afectades per les calamarsades de la tarda del divendres 27 de juliol. La tempesta que anava acompanyada de forts vents i molta pedra, va causar importants danys en una vintena de municipis d’aquestes comarques, tot i que de forma irregular, en algunes zones la pedra va caure barrejada amb aigua i en les zones més afectades únicament pedra.
 
Resum de les afectacions per comarca
 
 
 
%
Afectació
 
 
Superfície afectada (HA) fruita de llavor
 
Superfície afectada (ha) fruita de os
 
Superfície afectada (HA) blat de moro
 
Superfície afectada (HA) Vinya
 
Superfície afectada (Ha) TOTAL
 
 
Noguera
 
>30 %
 
(entre 30% i 70%)
 
 
230
400
100
6
 
 
 
736
 
 
Segrià
 
>30 %
 
(entre 70% i 100% en les zones més afectades i entre el 20% i el 40% en a resta)
 
956
2012
277
0
 
 
3245
 
TOTAL ...
 
1186
2412
377
6
3981
 
 
 
Aquest matí el director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i la directora dels Serveis Territorials de Lleida, Cristina Bosch, acompanyats el president del consell comarcal del Segrià, Pau Cabré, ja s’han reunit amb el delegat regional d’Agroseguro a Catalunya, Xavier Joana, per analitzar les afectacions i iniciar el procediment dels peritatges de les finques afectades.
 
La tempesta es va desplaçar en direcció nord-est provinent de la Franja d’Aragó, entrant a la comarca del Segrià a l’altura de Zaidí i Belilla de Cinca, afectant la zona nord del municipi d’Alcarràs, la part sud de Gimenells i desplaçant-se en direcció Lleida, afectant la zona de Raimat i la partida de Torres de Sanui principalment, descarregant amb força sobre els municipis de Torrefarrera, Alpicat, Rosselló, Alguaire, Almenar i amb menor part el municipi d’Alfarràs. La tempesta va continuar en direcció Albesa, afectant els municipis de Vilanova de Segrià, La Portella, Torre-Serona i Benavent de Segrià i afectant parcialment i amb menor intensitat els municipis de Corbins i Torrelameu.
 
La pedra que va caure era de diferents mides i intensitats, entre un i tres centímetres, en forma de pedra seca en les zones amb pitjor afectació, i barrejada amb aigua en d’altres, generant així gran variabilitat de danys.
 
Els cultius afectats són les plantacions de fruita dolça, tant de pinyol com de llavor, que encara estan per recol·lectar. Les plantacions de blat de moro de la zona més afectada poden tenir pèrdues de fins un 50%. En alguns casos puntuals es pot apreciar danys en la part vegetativa de les plantacions de fruita. S’ha de destacar que la pedregada també ha afectat a una zona de més de 300 hectàrees de vinya a Raimat, amb afectacions que poden oscil·lar al voltant del 30% del fruit.
 
En els municipis de Rosselló, Alpicat, Lleida (Torres de Sanui) , Torrefarrera, Vilanova de Segrià, La Portella, Benavent i part d’Alguaire, els danys són molt elevats i estan entre el 70% i el 100 % de pèrdua de collita. Els danys en fruita dolça oscil·len entre el 20 i el 40% en els municipis amb menys afectació com Alcarràs, Gimenells, Pla de la Font i Suchs i la zona de Raimat. 
 
 
Pel que fa als municipis de la comarca de la Noguera, destaquen les afectacions a les explotacions de fruita de pepida i d’os de Menàrguens, Torrelameu, Albesa, amb afectacions que oscil·len entre el 30 i el 70% i en menor mesura a Balaguer (al voltant del 10%), on també s’han produït afectacions ala vinya del 60%. També ha estat afectat el panís a Albesa, en un 50% de la superfície conreada.
 
Veure annex, en format pdf, del mapa de la zona afectada
 

1  

Fitxers adjunts

mapa de la zona afectada

mapa de la zona afectada
PDF | 1852