El conseller Mascarell presenta les conclusions de l'informe
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha donat a conèixer aquesta tarda les conclusions de l’informe que ha elaborat el grup d’assessors sobre l’origen del claustre del Mas del Vent de Palamós. 
 
El conseller ha recordat que el grup ha estat treballant des del passat 7 de juny, quan van accedir a la finca per examinar el claustre, i ha volgut “donar les gràcies, tant a l’equip de treball que ha tingut cura de la investigació durant aquests quasi dos mesos com a la propietat de la finca que ha mantingut una actitud absolutament correcta durant tot el procés”.
 
Les conclusions de l’informe són les següents:
 
1.- El claustre del Mas del Vent o potser millor dit de Ciudad Lineal és una presentació artística i monumental, elaborada d'inici en terres castellanes o lleoneses durant el primer terç del segle XX o poc abans i mostrada a Madrid fins l'any 1958, per ser seguidament traslladat a Palamós on ara es troba.
 
2.- La major part d'indicis, tant de context com del propi examen material i artístic de l'obra, porten a considerar que no es tracta d'un claustre romànic desmuntat d'un emplaçament primigeni i remuntat de nou context amb criteris de fidelitat arqueològica respecte l'original. El seu caràcter de creació historicista d’estil romànic s'adiu amb el context cultural i artístic espanyol i internacional interessat per l’art medieval d’ençà el segle XIX i al llarg del segle XX.
 
3.- Hi ha indicis fefaents en l'estudi material que apunten que l’obra pot contenir un cert nombre, encara per determinar, de peces antigues i elements pròpiament romànics.
 
4.- Cal dir que la determinació de la nòmina precisa de les peces romàniques i la seva possible procedència precisa no és objecte d’aquest informe, que amb els coneixements actuals tan sols pot posar de manifest  aquesta possibilitat i indicar la necessitat de recerca en aquest sentit.
 
5.-  Tot i això si que pot ser afirmat que els elements originals que pugui contenir han de ser de procedència castellana o lleonesa. Respecte a la seva cronologia, hauria de situar-se en el segle XII o molt a l'inici de la centúria següent.
 
A partir d’aquestes conclusions, el grup d’assessors recomana que, “atesa la singularitat i importància del claustre cal que sigui incorporada sens falta a l’inventari del patrimoni català per rebre la protecció adient, alhora que instar a l’ajuntament de Palamós per tal que sigui declarat bé d'interès local, que asseguri en primera instància la seva conservació i estudi”.
 
Les persones que han format part del grup d’assessors són:
 
 
Coordinador de l’estudi:
 
Sr. Eduard Riu-Barrera
Arqueòleg i historiador del Servei del Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura de la Generalitat
 
Assessors:
 
Sra. Olga Bas i Lay
Arquitecta dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona
 
Sr. Jordi Camps i Sòria
Conservador en cap de l’àrea de romànic. Museu Nacional d’Art de Catalunya
 
Sra. Pilar Giráldez
Restauradora. Universitat de Barcelona
 
Sra. Ana Laborde Marqueze
Conservadora-restauradora de l’Instituto del Patrimonio Cultural de España
 
Sra. Susana Manzano i Vilar
Arqueòloga dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona
 
Sr. Àlex Masalles i  Rivera
Restaurador de l’àrea de restauració del Museu Nacional d’Art de Catalunya
 
Sr. Alfonso Muñoz
Arquitecte. Director de l’Instituto del Patrimonio Cultural de España
 
Sr. Pere Rovira i Pons
Restaurador del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya
 
Sr. Marius Vendrell i Saz
Geòleg. Universitat de Barcelona

3  

Talls de so

Conclusió 1
mp3 | 381

Conclusió 2
mp3 | 497

recomanació final
mp3 | 409