Direcció General de Comunicació

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   9 agost 2012 13:50

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, el perill d’incendi s’incrementa notablement arreu. Predomini del perill molt alt i presència de perill extrem a diferents indrets de l’interior i prelitoral. Perill alt quasi a tota la resta. Perill moderat i baix només residualment.
Mapa diari de risc d'incendi forestal
Els Bombers de la Generalitat treballen avui amb un dispositiu especial per fer front a l’episodi d’alt risc d’incendi. Cal destacar que durant els darrers dos dies les humitats relatives nocturnes no s’han recuperat, i alhora avui es preveu que siguin extremadament baixes. Això, sumat a les altes temperatures, farà que el combustible estigui disponible i el potencial de creixement d’un incendi en cas d’ignició sigui important.
 
 
Davant l’episodi d’alt risc d’incendi forestal, a banda de l’operatiu de mitjans tècnics i humans habituals dels Bombers de la Generalitat, avui s’afegeixen al dispositiu un helicòpter dels Mossos d’Esquadra, i un avió i un helicòpter del Servei Català de Trànsit. Serà la Sala Central dels Bombers qui coordini aquest desplegament aeri especial, organitzat conjuntament amb els mitjans del cos d’Agents Rurals que aporten un avió i dos helicòpters més. Les rutes de vigilància se centraran a les zones de més risc, fent especial èmfasi en aquells massissos i zones on s’ha decidit tancar l’accés.
 
Pel que fa al dispositiu terrestre, els Bombers de la Generalitat avui concentraran cinc Columnes Mòbils, formades cada una d’elles per tres Bombes Rurals Pensants (BRP) i un vehicle de comandament cadascuna, que s’ubicaran en punts claus del territori tant per les bones infraestructures de comunicació com per estar en zones de risc. Els parcs de Bombers de concentració seran Cassà de la Selva, Igualada, Manresa, Vic i Mora d’Ebre.
 
Finalment, les unitats del Grup d’activitats Forestals (GRAF) també faran rutes de vigilància per cada una de les demarcacions amatents a l’evolució de l’episodi de risc i de l’aparició de qualsevol alerta.
 
Tot aquest operatiu aeri i terrestre treballa amb l’objectiu de detectar al més aviat possible qualsevol columna de fum, i oferir una resposta ràpida i més contundent en cas d’incendi.
 
Cal destacar que avui, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, les temperatures seran entre lleugerament i moderadament més altes, especialment a l'interior.

Les màximes es mouran entre 33 i 38 ºC a la depressió Central, terres de l'Ebre i valls del Prepirineu occidental, entre 27 i 32 ºC al litoral i entre 31 i 36 ºC a la resta del territori.

L'ambient serà molt càlid en general i xafogós al litoral. Bufarà el component sud i est al quadrant nord-est, de component sud a la resta del litoral i prelitoral i de component oest a l'interior. En general el vent serà fluix amb cops moderats. A la nit tendirà a quedar fluix i direcció variable.
 
La Direcció general de Protecció Civil ha activat la fase d’Alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) degut a la previsió d’increment elevat de risc d’incendi forestal generalitzat a tota Catalunya, ateses les altes temperatures i la baixa humitat. Aquest increment es produïrà a partir del migdia/tarda, un cop es confirmin les previsions d’altes temperatures a tot el territori, i es perllongarà durant els propers dies.
 
Degut a les actuals condicions meteorològiques i el risc potencial d’incendi forestal la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat ha restringit els accessos als següents massissos forestals:
 
-       Girona: Massís de l’Albera, Les Gavarres i Massís de Cadiretes.
-       Tarragona: Muntanyes de Prades, Serralada del Montsant i Muntanyes de Tivissa-Vandellòs.
-       Terres de l’Ebre: Serra de Cardó Boix i Massís dels Ports.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural informa que es pot consultar al web la informació actualitzada sobre els municipis afectats pel Pla Alfa 3 i les mesures especials de prevenció a causa del risc d’incendi en el link següent:
 

2  

Fitxers adjunts

Mapa diari de risc d'indendi forestal

Mapa diari de risc d'indendi forestal
JPG | 81

Mapa diari de risc d'incendi forestal (amb llegenda de comarques)

Mapa diari de risc d'incendi forestal (amb llegenda de comarques)
JPG | 114