Direcció General de Comunicació

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   11 agost 2012 14:12

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

 
Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, el perill d’incendi segueix molt elevat. Predomini del perill molt alt i presència de perill extrem en diferents indrets de l’interior i prelitoral. Perill alt quasi a tota la resta. Perill moderat i baix només residualment.
Mapa risc

 

Els Bombers de la Generalitat continuen amatents a l’elevat risc d’incendi que afecta sobretot l’interior de Tarragona, la serralada prelitoral i la zona entre la Catalunya Central i la plana de Lleida. El Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) de Bombers també prestarà especial atenció a l’evolució de possibles tempestes que es podrien produir al Prepirineu i als Ports de cara a la tarda.

 
Un dia més es concentraran les columnes mòbils a les diferents regions d’emergència. Així, es muntaran combois amb tres Bombes Rurals Pesants i un vehicle de comandament a Vic, Igualada, Cassà de la Selva, Manresa i Móra d’Ebre. A més, els mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat, el Cos d’Agents Rurals i el Servei Català de Trànsit han previst rutes arreu del territori fins a les 19.00 hores.
 
Cal destacar que d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, no es descarta alguna precipitació feble i minsa a l'àrea del Pirineu i Prepirineu (preferentment al sector occidental), i no se'n descarten al massís dels Ports.
 
Les temperatures seran similars, o lleugerament més baixes a l’interior. Aquestes oscil·laran entre els 36 i 41 ºC a la depressió Central, terres de l'Ebre i valls del Prepirineu occidental, entre els 29 i 34 ºC al litoral i entre els 33 i 38 ºC a la resta del territori.
L'ambient serà molt càlid, especialment a l'interior, i a més al litoral la sensació de xafogor serà molt acusada.
 
Quant al vent, al llarg del matí s'imposarà progressivament el component sud i est al litoral i prelitoral, i a partir de migdia el component sud a l'interior malgrat que hi haurà estones de component oest fluix. En general el vent serà entre fluix i moderat.
Al final del dia el vent quedarà fluix i de direcció variable en general, tot i que al litoral sud predominarà el component est fluix.
 
Les humitats relatives són elevades a la zona litoral: entre el 40 i 50%, i baixes a la zona central: entre 20 i 30 %
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada la fase d’Alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) degut a la previsió d’increment elevat de risc d’incendi forestal generalitzat a tota Catalunya, ateses les altes temperatures i la baixa humitat.
 
Degut a les actuals condicions meteorològiques i el risc potencial d’incendi forestal la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat ha restringit els accessos als següents massissos forestals:
 
  • Alt Pirineu i Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç
  • Girona: Massís de l’Albera, Les Gavarres i Massís de Cadiretes.
  • Tarragona: Muntanyes de Prades, Serralada del Montsant i Muntanyes de Tivissa-Vandellòs.
  • Terres de l’Ebre: Serra de Cardó Boix i Massís dels Ports.
 
A través del Cecat, la DGPC, manté el contacte  permanent amb municipis i consells comarcals, així com empreses de serveis bàsics i estratègiques, pel manteniment de les mesures preventives iniciades en el dijous per reduir el risc d’incendi.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana la complicitat de la ciutadania per evitar situacions de risc i trucar immediatament el TF d’emergències 112 en cas de veure algun indici de foc forestal com una columna de fum. Igualment es recorda que actuacions negligents com llençar puntes de cigarreta per la finestra del vehicle seran perseguides i castigades.
 

1  

Fitxers adjunts

Mapa diari de risc d'incendi forestal

Mapa diari de risc d'incendi forestal
JPG | 255