Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Pesca portarà a terme una campanya informativa i de sensibilització per a la conservació de les praderies de fanerògames

Aquestes plantes marines són claus per l'estabilització del litoral

query_builder   14 agost 2012 12:50

event_note Nota de premsa

Pesca portarà a terme una campanya informativa i de sensibilització per a la conservació de les praderies de fanerògames

Aquestes plantes marines són claus per l'estabilització del litoral

Una voluntària informant a un navegant
Una voluntària informant a un navegant
Coincidint amb la temporada d’estiu i sobretot amb el mes d’agost, quan les sortides d’embarcacions d’esbarjo són més nombroses, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, ha començat una campanya de sensibilització per a que el món de la nàutica sigui respectuós amb el fons marí i aconseguir un pas endavant en la protecció de les praderies de les fanerògames de la nostra costa.
La campanya consisteix en la presència de voluntaris de les entitats de Voluntariat de l’Alt Maresme de Medi Ambient  (VAMMA) ,  i de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’ animals Marins (CRAM), durant la setmana del 13 al 19 d’agost,  a bona part dels ports esportius i clubs nàutics de la costa catalana per distribuir tríptics informatius i explicar, de forma propera i personalment, als tripulants de les embarcacions que salpen la importància de conservar les praderies del fons marí.
 
Determinants en els cicles biològics marins
Les fanerògames marines, conegudes a Catalunya com alguers, altines, herbassars o bruts, són plantes superiors que estructuren ecosistemes complexos i tenen un paper imprescindible en els cicles biològics marins. Les espècies de fanerògames marines que es troben a Catalunya són la Posidònia oceànica, Cymodocea nodosa, Zostera marina i Zostera noltii.
 
La gran biodiversitat d’aquests hàbitats, en una praderia podem trobar fins a 700 espècies vegetals i animals diferents, i el seu paper com a recer per a la posta, reproducció i alevinatge de moltes especies pesqueres, configuren les praderies com un dels principals hàbitats d’interès pesquer del litoral català.
 
Les fanerògames constitueixen també un aliat clau per l'estabilització del litoral, són un bon bioindicador de la contaminació marina, i de forma anàloga als boscos terrestres, contribueixen a atenuar el canvi climàtic. Per tots aquests motius les fanerògames marines són hàbitats protegits, per la normativa ambiental i pesquera a nivell europeu, estatal i català.
 
Bones pràctiques en el moment de l'ancoratge d’embarcacions
Entre aquests impactes, en determinades zones del litoral, s’ha detectat una important pressió causada per l’ancoratge d’embarcacions i la incorrecta instal·lació de morts de fondeig. L’objectiu d’aquesta campanya és conscienciar als aficionats a la nàutica d’esbarjo de la necessitat de protegir aquests hàbitats singulars i de la importància d’unes bones pràctiques en el moment de l' ancoratge i fondeig d’embarcacions.

1  

Fitxers adjunts

Voluntària donant un tríptic informatiu

Voluntària donant un tríptic informatiu
JPG | 2474