Direcció General de Comunicació

Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per demà, 21 d'agost)

query_builder   20 agost 2012 19:10

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per demà, 21 d'agost)

Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, es manté l’episodi d’elevat perill d’incendi. Predominaran els valors de perill molt alt i la presència de valors de perill extrem a zones de la Catalunya central i interior de les comarques de Tarragona. En aquest sentit, el perill serà alt quasi a tota la resta del territori. Pel que fa al Pirineu Occidental, el perill serà moderat només a les zones elevades.
Mapa de risc d'incendi forestal
Els Bombers de la Generalitat han treballat fins a les 18.00 hores en 22 incendis de vegetació arreu de Catalunya. El més important d’ells, a Porrera (Priorat), on han cremat unes 4 hectàrees de vegetació al fons d’un barranc. Els Bombers de la Generalitat remullen en aquests moments la zona amb 11 dotacions terrestres i 3 mitjans aeris. Al llarg del dia s’han estat fent rutes per totes les zones més vulnerables, amb els mitjans aeris dels Bombers, el Cos d’Agents Rurals, els Mossos d’Esquadra i el Servei Català de Trànsit.
 
Cal destacar que per demà dimarts, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveuen les següents situacions meteorològiques de risc:
 
Les temperatures es mantindran igual que avui i pujaran algun grau sobretot a les comarques de l’interior i del nord-est de Catalunya, així com també a les comarques del litoral.
 
El vent bufarà de sud-oest, des del Baix Llobregat fins a l’Alt Empordà, però serà més reforçat que avui, sobretot al litoral. La humitat relativa baixarà a la zona del litoral (des del Barcelonès fins al Baix Empordà).
 
Pel que fa a la resta del litoral es mantindran els mateixos valors que avui del 60% mentre que a l’interior serà molt baixa, al voltant del 20%. Per dimecres, començaran a baixar lleugerament les temperatures però a les comarques de ponent serà on es mantindran més altes.
 
Cal tenir present que hi ha un avís vigent per onada de calor que està previst que s’allargui fins dijous. En aquest sentit, Protecció Civil manté activada l’alerta del PROCICAT per onada de calor, i el Departament de Salut manté activat el Pla d’actuació per prevenir el efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 (nivell màxim).
 
Protecció Civil manté també en alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT. A través del CECAT la DGPC ha comunicat a les administracions locals i a les sales centrals dels cossos operatius les mesures previstes i manté el contacte permanent amb els anteriors per tal de fer seguiment exhaustiu de l'episodi.
 
En relació amb això, i d’acord amb la previsió de risc d’incendi, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) manté la suspensió de tots els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal en els mateixos 313 municipis afectats en dies anteriors. Aquests municipis pertanyen a les comarques de l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt  Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental, que podeu trobar a l’enllaç següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf.
 
Això afecta les activitats següents: generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions. No queda prohibit llaurar els camps per a la prevenció d’incendis. En aquests municipis se suspèn l’activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. Finalment, és prohibit fumar en zones forestals.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté, com a mesura especial, les restriccions d’accés als massissos següents:
 
Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera
Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa-Beseit, Tivissa-Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó-Boix.
Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies- Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
Indrets singulars: riera de Merlès i riera de Sadernes.
 

2  

Fitxers adjunts

Mapa de risc d'incendi forestal (previsió pel 21 d'agost)

Mapa de risc d'incendi forestal (previsió pel 21 d'agost)
JPG | 77

Mapa de risc d'incendi forestal pel 21 d'agost (amb llegenda de comarques)

Mapa de risc d'incendi forestal pel 21 d'agost (amb llegenda de comarques)
JPG | 119