Direcció General de Comunicació

Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per demà, 22 d'agost)

query_builder   21 agost 2012 18:38

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per demà, 22 d'agost)

Persisteix l’episodi d’elevat perill d’incendi, amb un lleuger increment al Nord-est. Predomini del perill molt alt i presència de perill extrem a zones de la Catalunya central i interior de les comarques de Tarragona. Perill alt quasi a tota la resta. Perill moderat només a zones elevades del Pirineu Occidental i oriental.
Mapa de risc d'incendi forestal. Previsió pel 22 d'agost
Al llarg del dia d’avui els Bombers de la Generalitat han treballat en diversos focs de vegetació. El més important a Subirats (Alt Penedès), on ha cremat 1 hectàrea de matolls i marges i 1.500 m2 forestals (no arbrats). Els Bombers també han estat requerits per apagar un foc de matolls a Sant Fruitós de Bages (1.100m2), un altre foc a la Selva del Camp (800m2) i petits conats d’incendi a tocar de les vies del tren, entre Roda de Barà i la Pobla de Montornès.
 
Atès l’alt risc d’incendi d’aquests dies, un dia més s’han fet rutes de vigilància amb mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat i el Cos d’Agents Rurals, amb la col·laboració també de l’helicòpter del Servei Català de Trànsit. A més, unitats del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat han realitzat rutes terrestres de vigilància per aquelles zones més sensibles
 
Cal destacar que per demà dimecres, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveuen les següents situacions meteorològiques de risc:
 
Les temperatures, a les hores centrals del dia, no seran tant altes com les d’avui. Només s’esperen pluges a la tarda a la zona del Pirineu. El vent bufarà fluix i de component sud al litoral.
 
A la matinada començarà a bufar Tramuntana fins al migdia, moderada amb algun cop fort. Les humitats relatives seran semblants a les d’avui i fins i tot una mica més baixes. A l’Empordà baixaran degut a la Tramuntana i al vent de component sud.
 
Cal tenir present que hi ha un avís vigent per onada de calor que està previst que s’allargui fins divendres. En aquest sentit, Protecció Civil manté activada l’alerta del PROCICAT per onada de calor i recomana intensificar el seguiment de la població més vulnerable. Cal tenir en consideració que ens trobem en el cinquè dia de l’episodi d’onada de calor per a la persistència d’altes temperatures. El Departament de Salut manté activat el Pla d’actuació per prevenir el efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 (nivell màxim).
 
Protecció Civil manté també en alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT. A través del CECAT la DGPC ha comunicat a les administracions locals i a les sales centrals dels cossos operatius les mesures previstes i manté el contacte permanent amb els anteriors per tal de fer seguiment exhaustiu de l'episodi.
 
En relació amb això, i d’acord amb la previsió de risc d’incendi, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) manté la suspensió de tots els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal en 304 municipis afectats en dies anteriors. Aquests municipis pertanyen a les comarques de l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt  Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental, que podeu trobar a l’enllaç següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf. S’aixeca la prohibició als municipis de: Bagà, Castellar de n’Hug, Guardiola de Berguedà, La Pobla de Lillet (Berguedà), Campdevànol, Toses, Gombrèn (Ripollès), Camarles, l’Aldea (Baix Ebre).
 
Això afecta les activitats següents: generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions. No queda prohibit llaurar els camps per a la prevenció d’incendis. En aquests municipis se suspèn l’activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. Finalment, és prohibit fumar en zones forestals.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté, com a mesura especial, les restriccions d’accés als massissos següents:
 
Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera
Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa-Beseit, Tivissa-Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó-Boix.
Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies- Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
Indrets singulars: riera de Merlès i riera de Sadernes.

2  

Fitxers adjunts

Mapa de risc d'incendi forestal. Previsió pel 22 d'agost

Mapa de risc d'incendi forestal. Previsió pel 22 d'agost
JPG | 76

Mapa de risc d'incendi forestal. Previsió pel 22 d'agost (amb llegenda de comarques)

Mapa de risc d'incendi forestal. Previsió pel 22 d'agost (amb llegenda de comarques)
JPG | 118