Direcció General de Comunicació

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   23 agost 2012 12:42

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

Persisteix l’episodi d’elevat perill d’incendi, amb un increment del perill a les comarques del nord-est i lleugera baixada a les Terres de l’Ebre. Perill molt alt i extrem a zones de la Catalunya central  i molt alt amb punts d’extrem a l’interior de les comarques de Tarragona i Girona. Perill alt al litoral i parcialment al prelitoral, i moderat només a zones elevades del Pirineu Occidental i Oriental.
Mapa diari risc incendi forestal
Mapa diari risc incendi forestal
Setena nit consecutiva sense recuperació d’humitats al territori, la qual cosa fa encara més vulnerable la vegetació de tot país. Continuem tenint al damunt la massa d’aire calent que està provocant aquest episodi d’onada de calor. S’ha constatat que la poca aigua que va caure al llarg del dia d’ahir no ha incidit ni en la hidratació del combustible ni tampoc en els índexs de sequera que estem vivint. Per tant, avui tornen a fer-se rutes de vigilància aèria per tot Catalunya; un cop més, amb els mitjans dels Bombers de la Generalitat, els Agents Rurals, els Mossos d’Esquadra i el Servei Català de Trànsit. A més, les columnes mòbils dels Bombers de la Generalitat també s’han constituït, repartides arreu del territori i amatents a qualsevol eventualitat. Des de les 00.00 hores d’avui, tan sols s’ha treballat en 3 incendis de vegetació; el més important, en una zona d’horts de Sabadell, on han cremat 500 metres quadrats de vegetació agrícola.
 
 
Cal destacar que per avui dimecres, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveuen les següents situacions meteorològiques de risc:
 
Les temperatures es preveuen similars a les d’ahir o una mica més baixes, encara que a l’extrem nord-est pujaran lleugerament. Oscil·laran entre 28 i 33 ºC al litoral, entre 34 i 39 ºC a ponent, vall de l’Ebre i extrem nord-est i entre 32 i 37 ºC a la resta del territori. A partir de migdia creixeran algunes nuvolades al Pirineu i Prepirineu, principalment al sector occidental. Així mateix hi haurà intervals de núvols baixos fins a mig matí i cap al final del dia al litoral i prelitoral sud. Pel que fa a les pluges, s’espera algun ruixat feble i aillat al Pirineu, sobretot al sector occidental. De tota manera, no es descarta alguna precipitació feble a d’altres punts del terç oest. El vent, s’espera que predomini de component sud tota la jornada, amb estones de vent fluix i variable a l’inici i final del dia. Cap a la tarda s’esperen alguns cops forts al litoral i prelitoral nord i a cotes elevades de la resta del prelitoral i del Pirineu. Les humitats a l’interior es trobaran al voltant del 40 – 50 %, mentre que al litoral seran una mica més altes gràcies al vent de marinada, assolint valors entre el 70 – 80%. Fins i tot, a l’extrem nord-est litoral es poden assolir valors del 80 -85 % a causa del vent de component sud.
 
Protecció Civil manté activada l’alerta del PROCICAT per onada de calor i recomana intensificar el seguiment de la població més vulnerable. Cal tenir en consideració que ens trobem en el setè dia de l’episodi d’onada de calor per a la persistència d’altes temperatures. El Departament de Salut manté activat el Pla d’actuació per prevenir el efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 (nivell màxim).
 
Protecció Civil manté també en alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT. A través del CECAT la DGPC ha comunicat a les administracions locals i a les sales centrals dels cossos operatius les mesures previstes i manté el contacte permanent amb els anteriors per tal de fer seguiment exhaustiu de l'episodi.
 
D’acord amb la previsió de risc d’incendi forestal per demà facilitada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), des de les 00:01h d’avui  es manté la suspensió dels permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill a 274 municipis de les següents comarques: Alt Camp, Alt Empordà, Alt  Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès i Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental que podeu trobar a l’enllaç següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf. Aquest contingent de municipis serà modificat en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies.
 
Les activitats considerades de risc que cal evitar als municipis afectats són: generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i cal aturar l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions. No queda prohibit el llaurar els camps per a la prevenció d’incendis. Finalment, també se suspèn les activitats cinegètiques de mitja veda en aquests municipis.
 
Els 30 municipis als que s’han aixecat les restriccions a les activitats considerades de risc corresponen als massissos de Tivissa-Vandellòs i a la Serra de Cardó-Boix, on s’ha aixecat la restricció d’accés a partir d’avui, a més de Balaguer, Granadella i Foradada.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté les restriccions d’accés als espais naturals de la riera de Merlès i la riera de Sadernes, així com massissos següents:
 
  • Girona: Massis Albera, Les Gavarres, Massís de Cadiretes.
  • Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports de Tortosa Beseit, Serralada del Montsant i muntanyes de Prades
  • Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
 

1  

Fitxers adjunts

Mapa diari risc incendi forestal

Mapa diari risc incendi forestal
JPG | 133