Direcció General de Comunicació

Comunicat diari de risc d'incendi forestal: previsió per demà, 24 d'agost

query_builder   23 agost 2012 18:31

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal: previsió per demà, 24 d'agost

El perill d’incendi continua sense variacions importants, amb un lleuger descens del perill a les comarques del nord-est i litoral i prelitoral central. Hi ha perill molt alt a gairebé tot l’interior i extrem a zones de la Catalunya central i de l’interior de les comarques de Tarragona. Perill alt al litoral i prelitoral i moderat a zones elevades del Pirineu Occidental i Oriental.
Mapa de risc d'incendi forestal. Previsió pel 24 d'agost
Al llarg de la jornada, els Bombers de la Generalitat han treballat en petits incendis de vegetació, tots ells de poca importància.
 
D’una banda, a Lladó (Alt Empordà) s’han mobilitzat 10 dotacions dels Bombers per extingir un incendi de vegetació agrícola. El foc, que ha afectat 1,5 Ha, s’ha controlat en poc més de mitja hora. A Girona (Gironès) s’ha declarat un incendi de vegetació a la zona del cementiri de Montilivi. El foc ha cremat aproximadament 1.000 m2 de matollar i ha estat controlat en una hora. En les tasques d’extinció d’aquest foc han treballat una dotzena de dotacions dels Bombers de la Generalitat, terrestres i aèries.
 
D’altra banda, un incendi de vegetació al costat de l’autopista AP-7 a Tarragona (Tarragonès) ha obligat a tallar dos carrils en sentit València com a conseqüència del fum. L’autopista s’ha restablert un cop el foc ha estat controlat, mitja hora després de rebre l’avís. Segons les primeres valoracions, la superfície afectada ha estat mitja hectàrea a una zona propera a l’Àrea del Mèdol.
 
En el context d'onada de calor d'aquests dies, també avui els Bombers de la Generalitat han fet rutes de vigilància aèria, juntament amb els mitjans dels Agents Rurals, els Mossos d'Esquadra i el Servei Català de Trànsit.
 
Cal destacar que per demà dijous, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveuen les següents situacions meteorològiques de risc:
 
Les temperatures mínimes baixaran lleugerament, excepte a punts del litoral i prelitoral sud on poden pujar una mica. Els valors es mouran entre 11 i 16 ºC al Pirineu, entre 15 i 20 al Prepirineu, entre 17 i 22 ºC a la depressió Central i prelitoral central i nord.
 
A la resta del país entre 20 i 25 ºC. Pel que fa a les màximes, seran similars o lleugerament més baixes i assoliran valors d’entre 28 i 33 ºC al litoral, entre 33 i 38 º C a Ponent, vall de l’Ebre i extrem nord-est, i entre 31 i 36 ºC a la resta del territori.
 
El vent es preveu de component sud entre fluix i moderat, amb alguns cops forts al litoral i prelitoral nord i a cotes elevades del Pirineu durant el matí. Al litoral sud predominarà el xaloc. A la resta del litoral entre migjorn i llebeig. Al final del dia quedarà fluix i variable.
 
Els valors de la humitat tendeixen a augmentar al litoral i prelitoral a causa del vent de component sud, principalment a partir de la tarda. A Ponent, sud del Pirineu occidental i interior les humitats es mantenen baixes.
 
En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat mantindrà activada l’alerta del PROCICAT per onada de calor fins a les 20.00 hores del dia d’avui, moment en què finalitzarà la situació meteorològica de risc de nivell 2 per altes temperatures. El pla passarà a situació de PREALERTA, atès que demà encara es preveuen altes temperatures tot i que no superaran els llindar de SMR. Coordinadament el Dpt. de Salut desactivarà la fase 2 del POCS (Pla d’Actuació per Prevenir els efectes de l’Onada de Calor sobre la Salut).
 
Així mateix, Protecció Civil manté en alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT. A través del CECAT la DGPC ha comunicat a les administracions locals i a les sales centrals dels cossos operatius les mesures previstes i manté el contacte permanent amb els anteriors per tal de fer seguiment exhaustiu de l'episodi.
 
D’acord amb la previsió de risc d’incendi forestal facilitada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), des de les 00:01h de demà, el Pla Alfa a nivell 3 es mantindrà activat a 178 municipis de les següents comarques: Alt Camp, Alt  Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Montsià, Noguera, Pallars Jussà, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Solsonès i Terra Alta.
 
Les activitats considerades de risc que cal evitar als municipis afectats són: generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i aturada de l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions. No queda prohibit el llaurar els camps per a la prevenció d’incendis. Finalment, també se suspèn les activitats cinegètiques de mitja veda en aquests municipis.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté les restriccions d’accés als espais naturals de la riera de Merlès, així com als massissos següents:
 
Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports de Tortosa Beseit, Serralada del Montsant i muntanyes de Prades
Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.

2  

Fitxers adjunts

Mapa de risc d'incendi forestal. Previsió pel 24 d'agost

Mapa de risc d'incendi forestal. Previsió pel 24 d'agost
JPG | 75

Mapa de risc d'incendi forestal. Previsió pel 24 d'agost (amb llegenda de comarques)

Mapa de risc d'incendi forestal. Previsió pel 24 d'agost (amb llegenda de comarques)
JPG | 119