• El portaveu i el vicepresident primer del Parlament han presentat els actes institucionals de la Diada, que les dues institucions organitzen conjuntament al Parc de la Ciutadella
 
  • Dirigit per Joan Ollé i conduït per Mònica Terribas, l’acte tindrà com a fil conductor la llengua catalana i recordarà diferents efemèrides al voltant de fets i personalitats rellevants de la cultura del país que s’han commemorat enguany
 
  • L’alcalde de Capmany serà l’encarregat del lliurament de la senyera, en reconeixement als municipis afectats per l’incendi d’aquest estiu a l’Empordà
Homs
 
El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha instat a “aprofitar l’aparador” internacional de la Diada Nacional de Catalunya per llençar un missatge al món d“afirmació nacional, contundència en els plantejaments i expressió pacífica, democràtica i festiva”. “Hem d’aprofitar l’aparador que tindrà l’Onze de Setembre més enllà de les pròpies fronteres, per demostrar el que som, el que pensem, manifestem i com ens afirmem com a país”, ha manifestat el portaveu, que ha presentat els actes institucionals de la Diada Nacional de Catalunya, acompanyat del vicepresident primer del Parlament, Lluís M.Corominas. L’acte institucional se celebrarà al Parc de la Ciutadella i tindrà com a fil conductor la llengua catalana.
 
En aquest sentit, Homs s’ha mostrat convençut que els diferents actes institucionals i civils que se celebraran durant aquesta Diada projectaran “amb nitidesa” el missatge d’“un poble que és ben viu, ferm en les seves conviccions i profundamenat democràtic a l’hora d’expressar-les”. Per Homs, la Diada d’enguany és “una barreja d’il·lusió i respecte per la situació col·lectiva que vivim” i davant d’això “fora bo que els actes institucionals, els civils, siguin una mostra col·lectiva del tarannà que és propi del país”.
 
En aquest context, el portaveu ha destacat que la voluntat que “tothom pugui participar en tots els actes que s’organitzen” amb motiu de l’11S i en aquest sentit ha recordat que “no ha fallat mai ningú” des que l’any 1980 es va aprovar la llei que declara l’Onze de Setembre com a Diada Nacional de Catalunya.
 
 
La celebració institucional de la Diada
 
En “un plantejament de continuïtat institucional”, l’acte institucional de la Diada se celebrarà al Parc de la Ciutadella. Tindrà com a fil conductor “la necessitat de defensa de la llengua catalana, del model lingüístic que tants èxits ha donat a aquest país” i recordarà diferents efemèrides al voltant de fets i personalitats rellevants de la cultura catalana que s’han commemorat enguany. Així, es recordaran, entre d’altres, els 150 anys del naixement d’Antoni Maria Alcover; els 100 anys del naixement de Xavier Montsalvatge i dels escriptors Pere Calders, Tísner i Joan Sales, i els 50 anys de l’edició de La Plaça del Diamant, de la fundació d’’Edicions 62 o de l’edició del llibre Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster.
 
L’acte s’iniciarà amb la desfilada de la Formació de Gala dels Mossos d’Esquadra i amb el lliurament de la senyera, que enguany anirà a càrrec del municipi de Capmany, una de les localitats afectades pels incendis de l’Empordà d’aquest estiu. Un acte que, segons ha destacat Homs, “simbolitza el que representa lluitar contra el foc, tornar-se a aixecar, tornar a combatre una adversitat”.
 
Dirigit pel dramaturg i director teatral Joan Ollé i conduït per la periodista Mònica Terribas, hi haurà lectures de poemes i textos d’autors catalans, combinades amb peces musicals interpretades per una selecció d’artistes de referència. En concret, hi participaran la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, el Cor Lieder Càmera, el quartet musical Las Migas i la mezzosoprano Marisa Martins; les actrius Pepa López, Carme Sansa, Victòria Pagès i Sílvia Munt; els actors Pep Tosar i Ivan Benet; el cantautor Roger Mas, i el crític literari i assagista Josep Maria Castellet. A més, prova de la repercussió i la projecció internacional de la cultura catalana, la Diada comptarà amb l’actuació de l’actriu, directora de cinema i cantant portuguesa Maria de Medeiros, que interpretarà un poema d’Ausiàs March, musicat per Raimon.
 
La imatge de la Diada és la reproducció de l’obra L’esperit català (1971) d’Antoni Tàpies, figura cabdal de l’art del segle XX i català universal, que va morir el mes de febrer passat.
 

3  

Fitxers adjunts

Dossier Diada 2012

Dossier Diada 2012
PDF | 1021

Plànol acte Parc de la Ciutadella 1

Plànol acte Parc de la Ciutadella 1
JPG | 711

Plànol acte Parc Ciutadella 2

Plànol acte Parc Ciutadella 2
PDF | 312