• El cap de l’Executiu ha traslladat al Grup de Treball pel Pacte Fiscal, constituït aquest matí, que posarà l’accent en “el dret a decidir sobre els impostos que paguen els catalans”
 
  • “D’entrada ningú amb dos dits de font pot respondre a un plantejament aquestes característiques amb l'argument que ara no toca perquè no hi ha recursos”, ha manifestat el portaveu del Govern després de la reunió
 
  • L’Executiu “internacionalitzarà” els arguments del pacte fiscal a Europa i a Madrid, ja que “no és només un acte de justícia interna, sinó de sentit comú al conjunt europeu”
 
  • Homs anuncia que “el Govern promourà tots els mecanismes de caràcter polític, de fer pinya” davant d’una distribució “sorprenent” del compliment de l’objectiu de dèficit entre les administracions públiques de l’Estat
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, farà “la defensa íntegra” de la resolució del pacte fiscal aprovada per l’“àmplia majoria” del Parlament de Catalunya en la reunió que mantindrà amb el president espanyol, Mariano Rajoy, el proper 20 de setembre, posant l’accent en “el dret a decidir”. Així ho ha traslladat als integrants del Grup de treball del pacte fiscal, que s’ha constituït aquest matí al Palau de la Generalitat. El pacte fiscal s’ha de presentar i defensar “d’una manera clara, nítida i sense matisos a Madrid”, ha dit el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, en la compareixença posterior a la reunió.
 
El portaveu ha destacat que la voluntat del Govern i del president és “posar l’accent en les coses que formen part de l’essència, que tenen a veure amb el dret a decidir sobre els impostos que paguen els catalans” i que per tant “no costen diners” amb caràcter immediat. Una proposta que ha estat “ben rebuda” per la comissió parlamentària de seguiment del pacte fiscal. “No val diners transferir, reconèixer que la Generalitat pot recaptar la totalitat dels impostos, evidentment te conseqüències en els ingressos en el futur, però d’entrada ningú amb dos dits de font pot respondre a un plantejament aquestes característiques amb l'argument que ara no toca perquè no hi ha recursos”, ha reblat.
 
 
Internacionalitzar el pacte fiscal

En la reunió s’ha informat del procés d’“internacionalització” del pacte fiscal que ha iniciat el Govern i en el qual tindran un paper fonamental les delegacions del Govern a l’exterior. “Estem pensant en l’organització d’alguna mena d’esdeveniments on es visibilitzin els arguments que té Catalunya, que aquí no només hi ha implicat el Govern i el Parlament, sinó el conjunt de la societat civil i que no és només acte de justícia interna, sinó de sentit comú en el conjunt europeu”, ha explicat Homs. Un procés que, ha destacat, també es farà a Madrid, ja que “mai s’hi ha anat d’una manera col·lectiva, organitzada i potent”.
 
En relació al termini de negociació del pacte fiscal, Homs ha advertit que, tot i que no s’ha fixat una data límit, el procés “no es pot eternitzar als dits”. “Hi ha d’haver un horitzó de treball finit que no pot anar més enllà dels propers mesos”, ha manifestat.
 
D’altra banda, el portaveu del Govern ha considerat “sorprenent” el plantejament del Govern espanyol sobre la distribució de l’esforç de compliment del dèficit al conjunt de les administracions públiques de l’Estat, que “no és equitativa” ni “té a veure amb la despesa social” de les administracions. I en aquest sentit ha anunciat que “el Govern promourà tots els mecanismes de caràcter polític, de fer pinya, perquè és la urgència més immediata que tenim”, fixant-se sobretot en l’objectiu fixat per al 2013.