Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital

La Generalitat fa una crida a l'ús racional de la telefonia mòbil durant la manifestació de l'11S per evitar la saturació de la xarxa

query_builder   10 setembre 2012 11:33

event_note Nota de premsa

La Generalitat fa una crida a l'ús racional de la telefonia mòbil durant la manifestació de l'11S per evitar la saturació de la xarxa

Consells per a un ús racional del mòbil
·   Tot i les mesures habilitades per les operadores de telefonia mòbil per augmentar la capacitat de la xarxa durant la manifestació, la col·laboració ciutadana esdevé imprescindible per garantir el servei en cas d’emergència
 
·   La Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació, emet un seguit de consells per facilitar l’ús racional del mòbil en aquest tipus de concentracions massives 
 
Davant la manifestació convocada per al pròxim 11 de setembre a Barcelona, on es preveu una assistència massiva de ciutadans i ciutadanes de tot Catalunya, i atès que tota gran concentració de persones amb dispositius mòbils pot provocar la saturació de la xarxa malgrat les mesures que les operadores de telefonia mòbil puguin haver habilitat per augmentar-ne la capacitat, la Generalitat de Catalunya vol fer una crida a l’ús racional de la telefonia mòbil durant aquesta i d’altres mobilitzacions per, entre tots, intentar evitar el col·lapse de la xarxa i garantir el servei en cas d’emergència.
 
Per aquest motiu, la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació del departament d’Empresa i Ocupació, en col·laboració amb les companyies operadores, ha fet un seguiment acurat dels problemes amb què es pot trobar la xarxa mòbil en concentracions d’aquest tipus –manifestacions, esdeveniments esportius o culturals, etc-- i les solucions per, si més no, intentar evitar-los. A partir d’aquí, s’ha elaborat un seguit de consells o recomanacions adreçades a facilitar un ús racional del telèfon mòbil durant concentracions multitudinàries i minimitzar així el possible col·lapse de la xarxa.
 
Recomanacions per a un ús racional del mòbil durant una gran concentració:
 
1. Quedar d’acord amb el lloc de trobada amb amics, familiars o coneguts abans de la manifestació, atès que possiblement, un cop allà costarà contactar via Whatsapp, SMS o trucada.
2. Reduir l’ús d’imatges o materials audiovisuals que enviem a través de la xarxa mòbil. És aconsellable esperar a arribar a casa o a un lloc amb WiFi per publicar a la xarxa les fotos i comentaris de la manifestació.
3. Les xarxes WiFi disponibles al llarg del recorregut poden ser insegures. Cal ser cautelós amb les connexions que s’estableixen i amb les informacions que s’envien (contrasenyes, documents, etc.) i es reben (fitxers).
4. Les aplicacions dels smartphones solen mantenir una connexió 3G residual mentre no les estem utilitzant. És convenient finalitzar totes aquelles aplicacions que no es facin servir i desactivar el correu electrònic i la geolocalització del telèfon per no ocupar la xarxa innecessàriament.
5. En cas que calgui avisar els cossos d’emergència, cal recordar que la telefonia fixa garantirà una millor comunicació amb el 112. Demanar a algun comerç o veí del carrer que avisi el 112 des d’una línia fixa pot ser de gran ajuda en cas de col·lapse de la xarxa mòbil.
6. Si s’ha de fer una trucada urgent i existeix congestió, cal allunyar-se uns metres de la concentració i provar-ho. El vostre telèfon es connectarà a través d’una altra estació base que no estarà tan saturada.
7. Si es vol saber què diuen els mitjans de comunicació sobre la manifestació, el millor és seguir la informació a través d’un aparell de ràdio i evitar navegar per Internet amb el mòbil per saber l’estat i evolució de la manifestació.
 
La Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació està emetent aquests i altres consells a través del twitter @TIC #11S2012Telco i del seu bloc.