Interior

El conseller Puig i l'alcalde de Salt inauguren la nova comissaria conjunta dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local

query_builder   10 setembre 2012 14:16

event_note Nota de premsa

El conseller Puig i l'alcalde de Salt inauguren la nova comissaria conjunta dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local

·        Aquestes noves dependències permetran donar una resposta policial més ràpida i eficient pels ciutadans de la zona.
 
·        Abans de la inauguració, el conseller i l’alcalde han signat l'adhesió de Salt al programari SIPCAT
Foto
El conseller d’Interior, Felip Puig, i l’alcalde de Salt, Jaume Torramadé,  han inaugurat avui les noves instal·lacions de la comissaria conjunta dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Salt, que permetrà donar una resposta policial més ràpida i eficient pels ciutadans de la zona.
 
El conseller ha destacat que "aquesta comissaria és un exemple del model policial que estem implementant i construint per configurar el sistema únic de Policia de Catalunya entre policies locals i mossos d’esquadra, un model de 2 cossos i un únic sistema”. A més, Puig ha recordat que “aquesta dualitat a les comarques gironines actualment ja la  podem trobar a la comissaria de l’Escala, on policies locals i mossos treballen conjuntament."
 
El conseller també ha volgut destacar que “malgrat el context econòmic i els ajustos pressupostaris, hem estat capaços de donar respostes a les necessitats de seguretat  ja que la seguretat és un dels pilars fonamentals del projecte de pais".
 
Per la seva banda l’alcalde de Salt s’ha mostrat molt satisfet de poder inaugurar aquesta nova comissaria que suposa “el naixement d’una nova manera de fer les coses i que en definitiva és un compromís i un servei per tots els ciutadans”.
 
L'ABP del Gironès té tres sectors principals que són Girona, Salt i altres municipis, i cadascún d’ells està assignat a un servei diferent de l'ABP.
 
El municipi de Salt disposa d'un patrullatge específic dins de l'ABP Gironès-Pla de l'Estany, on es garanteix la presència fixa 24 hores de patrulles de Seguretat Ciutadana. A part es disposa d'una patrulla de proximitat que es dedica de manera exclusiva al patrullatge pels mercats i comerços del municipi i una oficina de relacions amb la comunitat.
 
Actualment hi ha una oficina policial que resta oberta els 365 dies de l'any, i que a partir d’avui s'obrirà a la nova comissaria de Salt. 
 
Serveis de la nova comissaria
 
 • OAC. Oficina d'atenció al ciutadà. Amb diversos despatxos recollint pràcticament totes les denúncies al moment.
 • GAV. Grup atenció a la víctima. Hi haurà una caporal destinada que farà el seguiment de les víctimes de violència de gènere i domèstica, i que donarà servei a les poblacions de Salt, Aiguaviva, Fornells de la Selva, Bescanó i Vilablareix.
 • ORC. L'oficina de relacions amb la comunitat participa en diverses taules a Salt, especialment pel que fa a la mediació intercultural i en l'àmbit educatiu. 
 
La Regió Policial de Girona presta diversos serveis al municipi de Salt en coordinació amb la policia local, ja sigui els serveis d'investigació (unitat d'investigació del Gironès-Pla de l'Estany, situada a Girona) i l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i la Unitat regional de proximitat i atenció al ciutadà (URPAC), entre molts altres.
 
 
Efectius
 
La plantilla de la comissaria estarà formada per 30 Mossos d’Esquadra: 1 sotsinspector, 1 sergent,  5 caporals i 23 agents. Pel que fa a la Policia Local seran 53  efectius: 1 inspector, 1 sotsinspector, 2 sergents , 6 caporals i 42 agents i unitat canina.
 
 Dispositius conjunts PG-ME i PL:
 
En la planificació i realització d'accions per a fer prevenció i neutralitzar la delinqüència que opera al municipi de Salt es realitzen diverses accions conjuntament amb els diferents cossos de policia (PL i CNP). D’altra banda, també es realitzen campanyes conjuntes amb patrulles mixtes en dates assenyalades com fires, Nadal, i altres esdeveniments.
 
L'objectiu principal de les patrulles mixtes és l'increment de la sensació de seguretat i la disminució dels fets delictius. Sobretot delictes i faltes contra el patrimoni que tenen com a objectiu les zones comercials, les fires i mercats municipals, o altres zones amb determinades característiques que ho puguin requerir. És també destacable la participació conjunta en dispositius d'entrades a locals amb motiu d'inspeccions administratives amb Policies Locals  i Cos Nacional de Policia.
 
A l'acte d'inauguració també hi han assistit el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, els diputats i diputades al Parlament de Catalunya, Xavier Crespo, Elena Ribera, Montserrat Roura i Marina Geli, regidors de l’Ajuntament de Salt, el secretari general del Departament d’Interior, Xavier Gibert, el president de l’Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba, el director territorial d’Interior a Girona, Albert Ballesta, el director general d'Administració de Seguretat, Andreu Martínez, el director general de la Policia, Manel Prat, el comissari en cap de la Prefectura de la Policia, Josep Milán, el cap de la Comandancia de la Guàrdia Civil de Girona, Tinent Coronel José Luis Tovar, entre d’altres autoritats.
 
SIPCAT
Abans de la inauguració de les noves dependències policials, el conseller i l’alcalde han signat l'adhesió la Policia Local de Salt al programari SIPCAT, un sistema de gestió integral per a les policies locals de Catalunya, que permet interconnectar amb els sistemes d’informació del cos de Mossos d’Esquadra i amb el Centre d'Atenció de Trucades CAT 112 (telèfon d'emergències) i que el Departament d’Interior ofereix de forma gratuïta.
 
El Departament d'Interior, en el marc del projecte PISE (Plataforma integrada de seguretat i emergències), ha impulsat un pla global de les emergències per a Catalunya que no sols involucra la Generalitat, sinó també les administracions locals.
 
El programari SIPCAT parteix d'una aplicació informàtica de seu local ja desenvolupada que ha servit de base per a la construcció del sistema, amb tots els requeriments funcionals i tècnics necessaris per assolir l'objectiu i l'èxit de les accions d'implantació del projecte (programari de gestió integral) a les policies locals de Catalunya.
 
Les característiques principals d’aquest nou aplicatiu són les següents:
 
 • Possibilitat de treballar indistintament en local o en remot segons es vulgui, sense necessitat de disposar de costosos servidors en les dependències municipals.
 • Funcionalitats avançades de gestió de la demanda (despatx), gestió i planificació d’activitats, gestió de recursos humans i materials, etc.
 • Quadre d’Indicadors de Gestió d’una policia local.
 • Integració amb Centre d’Atenció de Trucades CAT 112. 
 • Integració amb el SIP dels Mossos d’Esquadra.
 • Integració amb el Servei Català de Trànsit.
 • Integració amb el nou GIS corporatiu.
 • Capacitat d’integració de plataformes de mobilitat (PDA) i certificats digitals, tramitació digital, etc.