• En l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya, el cap de l’Executiu ha assegurat que “premiar a la vegada a Càritas i a Òmnium Cultural evidencia que el projecte nacional i el social són el mateix i van en una direcció comuna”
El president Mas i la presidenta de Gispert amb els guardonats
El president Mas i la presidenta de Gispert amb els guardonats
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui que Catalunya necessitarà “maduresa i resistència emocional” en el moment en què iniciem determinats processos, perquè només aquestes actituds “ens permetran iniciar-los i acabar-los”. En aquest sentit, el president s’ha mostrat convençut que “el nostre país està madur per al projecte nacional i per al social” i ha assegurat que la resistència emocional “només la pot tenir un poble que se sent ell mateix i se sap ell mateix com un poble madur”.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions en el discurs de cloenda de l’acte de lliurament de la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya, en categoria d'or, que aquesta tarda s’ha entregat a Òmnium Cultural i a Càritas Catalunya.
 
Durant el discurs de clausura de l’acte, el president Mas ha subratllat “l’encert” per part del Parlament al distingir juntes aquestes dues entitats. “Estem en un moment en què quan es premia al mateix temps a Càrites i a Òmnium s’està dient al conjunt dels compatriotes que el projecte nacional i el social són la mateixa cosa”, ha assegurat. En aquesta línia, Artur Mas s’ha felicitat que s’evidenciï que la vessant nacional i la social “no només van en la mateixa direcció, sinó que es fonen com una sola cosa” i es contradigui així a aquells que han volgut fer creure que una vessant anava en contra de l’altra.
 
El president ha destacat el paper “essencial” que desenvolupen dia a dia Càrites i Òmnium i ha subratllat que no només fan “activitats de suplència i complement”, sinó que “sou part de la identitat catalana”.  “En algun moment s’ha dit que quan no hi havia les institucions vosaltres hi havíeu de ser perquè no hi havia res més, però ara que hi són, la vostra feina també és clau”, ha manifestat Artur Mas.
 
“Gràcies per ser-hi, per tot el que feu, per ajudar-nos a fer entendre que projecte nacional i social són la mateixa cosa i gràcies per formar part de la identitat catalana, i més en aquest moment”, ha dit el president per finalitzar el seu discurs als màxims representants de Càritas i Òmnium presents a l’acte.
 
La Medalla d'Honor del Parlament és una distinció que la mesa va crear l'any 2000, i s'atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. El juliol la mesa va acordar per majoria atorgar la màxima distinció de la cambra a Òmnium Cultural "per la seva defensa perseverant de la cultura i de la llengua catalanes al llarg del seu mig segle d'existència i per la difusió constant i compromesa que fa dels valors lligats a la catalanitat, que ha sabut vincular a la reivindicació i a l'exercici de l'autogovern i a la democràcia." Igualment, la mesa va atorgar per unanimitat la Medalla d'Honor a Càritas Catalunya, "òrgan que, del 1992 ençà, coordina l'actuació de totes les Càritas diocesanes catalanes, i recull i actualitza els impulsos de justícia social que han caracteritzat Càritas des dels anys quaranta del segle passat, sempre al peu del carrer i lluitant contra la pobresa i per la reinserció social de persones i col·lectius marginats."

En acabar l’acte de lliurament, el president Mas, la presidenta Núria de Gispert i la resta d’autoritats presents, s’han traslladat a l’exterior del Parlament per presenciar el restabliment de l'escut de Catalunya a la façana principal de l'edifici. Sobre la façana, s’ha projectat el discurs que Francesc Macià va pronunciar en l'obertura oficial i solemne del Parlament el 6 de desembre de 1932 i també un audiovisual sobre l'escut. Finalment, s’han descobert les quatre barres de l'escut de Catalunya que, a partir d’avui, tornen a presidir el palau del Parlament.


2  

Imatges

Fotografia amb els guardonats

Fotografia amb els guardonats 276

Parlament del president

Parlament del president 237