Direcció General de Comunicació

Comunicat diari de risc d'incendi forestal previst per demà (12.09.12)

query_builder   11 setembre 2012 19:24

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal previst per demà (12.09.12)

  • Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat la previsió per demà és que el perill d’incendi s’incrementa, sobretot a les terres de l’Ebre i Alt Empordà. Hi ha perill molt alt en aquestes zones i fins i tot extrem a punts de les terres de l’Ebre. Perill alt a la resta de comarques de Tarragona i Girona. A ponent i les comarques centrals el perill és  entre moderat i alt. El perill oscil•la entre moderat i baix a tot el Pirineu i gran part del Prepirineu
Mapa diari de risc d'incendi forestal per demà

Els Bombers de la Generalitat han realitzat aquesta tarda una ruta de vigilància amb un helicòpter amb membres del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) per la zona del Pirineu i el Prepirineu per tal de divisar si l’activitat elèctrica de les darreres hores havia produït algun foc de llamp. Fins al moment, no s’ha detectat cap columna.

 
D’altra banda els Bombers han treballat durant el dia en 11 avisos per incendis de vegetació. Els més important, un incendi d’aquest migdia a Cervera declarat a prop de la A-2, i que ha cremat 12 hectàrees de camps de cereal ja segats, segons dades del Cos d’Agents Rurals, que també han patrullat avui amb el seu helicòpter. Tres dotacions s’han desplaçat al lloc del servei i han donat el foc per extingit a les 15.56 hores.

D’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya es preveu per demà un avís de situació meteorològica de risc per Pluja de nivell 1 a partir de les 14h fins a les 2h del dijous.

Aquest avís afectarà la part nord del país. La situació meteorològica general pel dia de demà serà la següent:

Al llarg del matí s'iniciaran ruixats i xàfecs a la meitat est del territori. Seran d'intensitat entre feble i moderada, si bé seran localment fortes a partir de migdia i podran anar acompanyats de tempesta. A la tarda també és possible algun ruixat aïllat al Port i àrees properes. Al final del dia els ruixats tendiran a quedar concentrats al litoral i prelitoral central.

A més, al vessant nord del Pirineu s'esperen precipitacions febles i intermitents a partir de migdia. La cota de neu baixarà al llarg de la jornada i es situarà al final del dia entorn d'uns 2500 metres al vessant nord del Pirineu. S'acumularan quantitats de precipitació poc abundants, si bé puntualment seran abundants a la meitat est i resta del litoral central.

Les temperatures mínimes seran similars o lleugerament més baixes, especialment a la meitat nord del territori on, a més, es podran donar al final de la jornada. Oscil•laran entre 5 i 10 ºC al Pirineu, entre 10 i 15 ºC al Prepirineu i a l'interior del quadrant nord-est, entre 17 i 22 ºC al litoral central i sud, i entre 13 i 18 ºC a la resta.  Les màximes baixaran entre lleugerament i moderadament, tret del litoral sud on quedaran similars o en lleuger ascens. Es mouran entre 20 i 25 ºC al Pirineu, localment més baixes al vessant nord, entre 26 i 31 ºC a Ponent i al litoral i prelitoral sud, i entre 22 i 27 ºC a la resta del Principat.

En quant al vent, bufarà fluix i de direcció variable de matinada, amb predomini del terral al litoral. A partir de llavors, s'imposarà el component sud i est fluix amb cops moderats al quadrant nord-est amb estones de vent de direcció variable, i el component oest a la resta del territori entre fluix i moderat, amb cops forts a partir de la tarda.

Independentment, bufarà la tramuntana a l'Empordà, entre fluixa i moderada amb ratxes fortes i algunes de molt fortes al final del dia.

El mestral bufarà a les terres de l'Ebre entre fluix i moderat, amb cops forts al final del dia.

La Direcció general de Protecció Civil ha posat el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) en fase de prealerta durant el dia d'avui. El risc d’incendi forestal afecta a les següents comarques:

- Demarcació de Catalunya Central: Anoia
- Demarcació de Girona:Baix Empordà, La Selva i Gironès
- Demarcació de Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat
- Demarcació de Terres de l'Ebre: Baix Ebre, Ribera d’Ebre i Terra Alta

També, la Direcció general de Protecció Civil, ha posat el Pla especial d’inundacions de Catalunya en situació de prealerta.

1  

Fitxers adjunts

Mapa diari de risc d'incendi forestal previst per demà

Mapa diari de risc d'incendi forestal previst per demà
JPG | 104