Territori

Nou conveni de col·laboració entre TES, l'SMC i el Barcelona Supercomputing Center

query_builder   12 setembre 2012 13:54

event_note Nota de premsa

Nou conveni de col·laboració entre TES, l'SMC i el Barcelona Supercomputing Center

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig i el director del Barcelona Supercomputing Center, Mateo Valero Cortés han signat el conveni de col·laboració per a la generació i anàlisi d’escenaris climàtics regionalitzats a alta resolució per a Catalunya durant el segle XXI. La signatura d’aquest conveni ha de permetre donar resposta a dos reptes: cloure la generació d’escenaris climàtics a alta resolució i fer una anàlisi detallada de totes les dades meteorològiques que defineixen aquests escenaris.
Imatge signatura
Durant l’any 2011, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) van treballar conjuntament en el desenvolupament del projecte “ESCAT”, que consistia bàsicament en la generació d’escenaris climàtics a alta resolució (10 km) mitjançant una regionalització dinàmica. Els resultats obtinguts en aquest projecte s’han utilitzat en el document “Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic”, elaborat per l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat.
 
D’una banda, aquesta anàlisi resumida i ràpida dels resultats obtinguts ha permès detectar possibles millores en la generació dels escenaris climàtics a alta resolució. De l’altra, el gran volum d’informació generada (al voltant de 15 TB de dades) implica esmerçar més temps per part dels tècnics investigadors de les dues entitats en l’anàlisi detallada de tota la informació.
 
Ara amb la signatura d’aquest nou conveni, en una primera fase, es proposa simular el període 2001-2010, de manera que es completi el període 1971-2050 (els 30 primers anys es prenen de referència, i els següents 50 anys són pròpiament les projeccions climàtiques). Aquestes simulacions del primer decenni del segle XXI es faran seguint l’esquema plantejat al projecte ESCAT, obtenint tanmateix sis resultats possibles.
 
En una segona fase, l’objectiu és proporcionar informació de la possible evolució de les variables meteorològiques a Catalunya, en general, i a tres zones del país en particular (litoral - prelitoral, interior i Pirineus). L’anàlisi se centrarà en les variables temperatura de l’aire i precipitació, estudiant el comportament dels seus valors mitjans i extrems, però també s’intentarà analitzar altres variables d’interès (per exemple, la velocitat del vent).

1  

Imatges

Imatge signatura

Imatge signatura 249

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 66