Recerca i Universitats

Catalunya consolida el seu lideratge científic al sud d'Europa amb la concessió de 14 beques Starting Grants del Consell Europeu de Recerca

Els Starting Grants de Catalunya enguany representen un 2,6% del total d'ajuts atorgats a Europa i gairebé el 50% del total estatal.

query_builder   12 setembre 2012 17:26

event_note Nota de premsa

Catalunya consolida el seu lideratge científic al sud d'Europa amb la concessió de 14 beques Starting Grants del Consell Europeu de Recerca

Els Starting Grants de Catalunya enguany representen un 2,6% del total d'ajuts atorgats a Europa i gairebé el 50% del total estatal.

 
La cinquena convocatòria de les beques Starting Grants del Consell Europeu de Recerca (ERC en les seves sigles angleses), corresponent a l’any 2012, confirma el lideratge científic català al sud d’Europa. Del total de 536 investigadors becats de tota Europa, 29 desenvolupen els seus projectes de recerca a l’Estat espanyol, 14 dels quals són investigadors que pertanyen al sistema català de recerca. En concret, 6 investiguen a centres CERCA de la Generalitat de Catalunya (4 al Centre de Regulació Genòmica –CRG–, 1 a l’Institut de Ciències Fotòniques –ICFO– i 1 al Institut Català de Nanotecnologia –ICN–), 3 a la Universitat de Barcelona (UB), 2 a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), 1 al Parc Científic de Barcelona (PCB) i 2 al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Dels catorze investigadors premiats, quatre són investigadors amb contracte de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).
 
El director general de Recerca de la Secretaria d’Universitats i Recerca, Josep Maria Martorell, considera que amb aquests ajuts es demostra un any més la “indiscutible posició de lideratge en recerca de Catalunya envers l’Estat, en els tres àmbits de la convocatòria” i ha subratllat el fet que la següent comunitat que segueix Catalunya, de lluny, és Madrid amb menys del 14%. Martorell ha destacat igualment que amb aquests resultats Catalunya no només torna a encapçalar la llista, sinó que “s’han superat els ja excel·lents resultats de la convocatòria de 2011” i això posa de manifest “l’èxit de la política que la Generalitat manté en recerca, com es desprèn del nombre de concessions a investigadors dels centres CERCA i ICREA”.    
 
Els investigadors de Catalunya guardonats amb les beques Starting Grants 2012 han estat: Salvador Aznar-Benitah (CRG); Marcelo Bertalmío (UPF), Perdro Carvalho (CRG), Gustau Catalán (CIN2-CSIC), Antonella Consiglio (UB), Ruth de Diego (UB), Juan Antonio Gabaldón (CRG), Frank Koppens (ICFO), Marta Mas (ICMAB-CSIC), Álvaro Mata (PCB), David Mateos (UB), Gian Tartaglia (CRG), Juan Manuel Toro (UPF), i Sergio Valenzuela (ICN).
 
Els Starting Grants de Catalunya representen enguany un 2,6% del total d’ajuts atorgats a Europa i un 48% del total estatal. Ambdues dades superen els percentatges obtinguts per Catalunya en la convocatòria 201.L’àmbit de recerca predominant és el de les ciències físiques i enginyeria, amb 7 dels Starting Grants concedits a Catalunya, mentre que la resta pertany a les ciències de la vida (5) i a les ciències social i humanitats (2).
 
Les convocatòries Starting Grants financen els millors investigadors joves i novells i s’atorguen únicament per criteris d’excel·lència científica. La seva dotació per projecte és de fins a 2 milions d’euros.
 
Amb aquests últims resultats, són 61 els investigadors catalans que han obtingut ajuts Starting Grants des del 2007, any de la seva primera creació (34 de centres CERCA, 23 d’universitats catalanes i quatre del CSIC). Del total dels investigadors, 29 desenvolupen les seves tasques als centres i universitats catalanes amb contractes ICREA.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat Starting Grants 2012

Comunicat Starting Grants 2012
PDF | 64