
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Joan Pedrerol, han signat avui la revisió del conveni de col·laboració voluntària per a la preservació i millora del medi ambient del Camp de Tarragona, que es va subscriure per primer cop el novembre de 2005, recollint i agrupant els diversos acords existents fins aleshores.
El conveni, que té una durada indefinida però inclou revisions cada cinc anys, estableix un marc general de col·laboració entre el Govern de la Generalitat i l’AEQT per promoure la reducció de la incidència ambiental de les empreses químiques de Tarragona amb l’aplicació progressiva de les millors tècniques econòmicament viables fixades l’any 2010 per la Unió Europea en la directiva d’Emissions Industrials i encara no transposada a l’ordenament nacional. Per assolir aquest objectiu, el conveni recull els tres vectors ambientals: aire, aigua, i residus, incloent també els sòls. Aquesta perspectiva de gestió integrada permet evitar un possible transvasament de contaminants d’un medi a un altre.
Aquest conveni va ser pioner en determinats aspectes ja que s’avançava a les normatives existents i, especialment, en els casos de seguiment de les torxes i les actuacions en episodis d’olors, perquè no existia un marc normatiu de referència autonòmic, estatal o europeu.
Amb el nou conveni es millora l’aplicació del principi de corresponsabilitat a través de l’establiment d’un procediment d’autocontrol per a aquells establiments que tinguin implantat i verificat un sistema de gestió ambiental d’acord amb el Reglament EMAS de la Unió Europea.
L’acord contribueix a la millora en les garanties de qualitat de vida dels ciutadans dels municipis amb indústria química. D’aquesta manera, facilita l’intercanvi i l’accés d’informació que pugui ser útil i positiva per a la millora ambiental. En aquest sentit, s’ha establert un protocol per facilitar periòdicament aquesta informació.
El Camp de Tarragona presenta una situació singular, que es deriva per la convivència de la indústria química i la població dels municipis propers. El clúster de la indústria química de Tarragona, que és un els principal motors de l’economia productiva del territori, ocupa el primer lloc del rànquing del sector espanyol i l’àmbit de la Mediterrània, i se situa entre els cinc primers d'Europa.
Aquest fet extraordinari fa que des de l’Administració es consideri imprescindible un tractament singular per mantenir l’activitat industrial, garantint alhora la qualitat de vida de les persones dels municipis pròxims i el respecte pel medi ambient.
Els resultats assolits amb el desenvolupament dels acords diversos subscrits des de 1992 han estat molt positius per les dues parts i han permès treballar amb la voluntat de disposar d’una visió integrada del medi, amb l’objectiu d’afrontar conjuntament els aspectes ambientals que generen inquietud social.
2