
La Filmoteca de Catalunya programa vuit sessions amb el títol “Cinema fet a mà” del 14 al 26 de setembre, en el qual es projectaran films creats amb formats digitals, un fenomen que tot just comença però que es preveu imparable.
Actualment, els formats digitals permeten imaginar una nova revolució lligada al abaratiment extraordinari que comporta rodar amb càmeres que enregistren numèricament i que no necessiten ni llum artificial, ni laboratori, ni un costós equip d’especialistes. El resultat són films fets a casa, a mà, artesanalment, amb una llibertat inimaginable.
Un dels directors més significatius d’aquest cinema és Juan Cavestany, integrant de la companyia teatral Animalario i director de Los lobos de Washington i Guerreros. Cavestany assistirà a la presentació del cicle, que tindrà lloc demà divendres 14 de setembre, a les 19 hores a la Sala Laya. Es tracta d’una doble sessió en què el director presentarà dos films seus de factura digital: Dispongo de barcos i El Señor.
Amb un pressupost minúscul, un rodatge que aprofitava les estones lliures dels actors, una càmera handycam i la promoció a través d’Internet, Juan Cabestany va poder estrenar Dispongo de barcos, un film que s’ha convertit en una obra de culte. La pel·lícula està ambientada a l’extraradi més desolat i fred de Madrid, on un grup de quatre personatges estrambòtics pretén perpetrar un robatori absurd dins d’una nau industrial. L’obra recrea un univers oníric que recorda el de David Lynch. A partir d’aquesta experiència, enguany ha rodat El Senyor, un migmetratge realitzat en un to humorístic entre el que caracteritza cineastes com Kaurismäki o Tati, que parla de com l’únic sentit de la vida és connectar amb l’altre. En aquesta última pel·lícula, destinada a Internet, el director encara va més lluny en la seva filosofia del cinema “fet a mà” ja que ho va fer tot ell mateix, sense so i amb un sol actor.
Les altres propostes que articulen el cicle “Cinema fet a mà” arriben de la mà dels directors Nacho Vigalondo i Gonzalo López-Gallego. Del primer, la Filmoteca programa Los cronocrímenes (2007), un thriller de ciència-ficció que gira a l’entorn del viatge accidental al passat d’un home que es troba amb si mateix, i Extraterrestre (2011), una comèdia urbana una comèdia urbana realista en el context de la fi del món.
De Gonzalo López-Gallego es presenta Sobre el arco iris, la història d’un home que compra una càmera de vídeo i decideix fer un viatge a una altra ciutat adoptant una nova personalitat: a partir d’aleshores serà en Ludwig. El protagonista enregistrarà el seu viatge de forma obsessiva fins a convertir-lo en una història de ficció on farà, primer, d’actor, director i càmera, i finalment de víctima i assassí. Després de Nómadas (2001), López-Gallego es reafirmava amb aquest film com un dels autors més personals de l’actual cinema espanyol.
Sessió doble
Dispongo de barcos, Juan Cavestany, 2010 El Señor, Juan Cavestany, 2012
|
Divendres 14 setembre (21.30h)
Dissabte 15 setembre (22.00h)
|
Los cronocrímenes, Nacho Vigalondo, 2007
|
Diumenge 16 setembre (16.30h)
Dimarts 18 setembre (19.00h) |
Sobre el arco iris, Gonzalo López-Gallego, 2003
|
Divendres 21 setembre (19.00h)
Dissabte 22 setembre (22.00h) |
Extraterrestre, Nacho Vigalondo, 2011
|
Diumenge 23 setembre (19.30h)
Dimecres 26 setembre (19.30h) |