Territori

Els municipis de Lleida celebren la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

query_builder   14 setembre 2012 12:07

event_note Nota de premsa

Els municipis de Lleida celebren la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

·         El Consell d’Administració de l’ATM, reunit avui, ha fet balanç de la participació dels municipis lleidatans en la celebració d’una nova edició de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que tindrà lloc des del proper dissabte 22 fins al 29 de setembre, sota el lema “Mou-te en la direcció correcta”.
 
·         El Consell d’Administració de l’ATM reunit avui ha aprovat l’ampliació dels seus òrgans de govern fruit de la incorporació de noves administracions a l’entitat aprovada en la darrera sessió d’aquest òrgan del passat mes de maig.
 
 
Èxit en les adhesions a la Setmana de la Mobilitat a Lleida
 
Des del proper dissabte 22 fins al 29 de setembre, Catalunya celebra un any més la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que, sota el lema “Mou-te en la direcció correcta”, cerca noves formes de mobilitat i alleugerir el domini absolut del cotxe particular en favor d’un transport més sostenible.
 
Canviar el nostre mode de transport pot significar viure en una ciutat millor i respirar un aire de més qualitat i més saludable. Agafar el transport públic col·lectiu per anar a la feina, moure’s en bicicleta per la ciutat o caminar per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot jugar un paper molt important en la salut.
 
A l’Àrea de Lleida, durant aquesta setmana, 53 municipis, 5 consells comarcals i 9 entitats de les comarques de Lleida faran nombroses activitats amb l’objectiu de donar un nou pas per a la conscienciació social sobre la necessitat d’una nova mobilitat urbana, que eviti els efectes negatius derivats de l’ús inadequat del cotxe a la ciutat.
 
L’ATM de l’Àrea de Lleida juntament amb les 67 entitats adherides a la Setmana, entre les quals hi ha ajuntaments, consells comarcals, empreses operadores i altres organismes públics han preparat més de 120 activitats lúdiques que es duran a terme al llarg d’aquesta setmana, a cadascun dels municipis adherits, moltes d’elles amb caràcter permanent per a aconseguir una mobilitat més sostenible i segura.
 
A l’Àrea de Lleida la implicació dels municipis en la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura segueix una clara tendència a l’alça. L’any 2010 les entitats adherides foren 9 i les activitats dutes a terme, 15. L’any 2011 van ser 53 els municipis adherits i 7 entitats més del territori. El nombre d’adhesions i el nombre d’activitats organitzades respecte a l’edició 2011 de la Setmana comporten una valoració positiva de la participació d’ajuntaments i consells comarcals, superant un any més la participació de l’edició anterior.
 
Els objectius principals de la Setmana són els següents:
 
- Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
 - Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
 - Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
- Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
- Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús irracional del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física. Agafar el transport públic col·lectiu per anar a la feina, moure’s en bicicleta per la ciutat o caminar per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot jugar un paper molt important en la salut.
 
Activitats organitzades
 
Entre tots els actes que es celebraran val la pena destacar la Cursa per la Mobilitat Interurbana, que organitza l’ATM juntament amb l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) per segon any consecutiu l'objectiu de la qual és comparar el temps, però també els costos ambientals i socials (accidents, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica...), que els diferents modes de transports (bus, tren, bici i vehicle privat) necessiten per a realitzar un mateix recorregut.
 
Com a novetat de la Cursa d’aquesta edició està la participació de dos vehicles elèctrics que competiran amb el mode bus i vehicle de combustible en les curses que sortiran des de Tàrrega i des de Mollerussa. Els vehicles els cedeix el concessionari Renault Autansa de Lleida, empresa adherida a la Setmana.
 
Cal destacar també les pedalades i caminades, hi ha un total de 37 pedalades, organitzades la majoria, entre els dos últims caps de setmana de setembre i el primer d'octubre. I pel que fa a les caminades, hi ha un total de 62 caminades organitzades repartides segons la seva temàtica en caminades saludables, verdes i culturals. També s’organitzaran tallers i jornades educatives i de sensibilització de la ciutadania.
 
Enguany, la ciutadania també podrà participar en el concurs fotogràfic ‘Apunta’t al Clic Mob!’ a través de la xarxa social Instagram. Els participants hauran de publicar imatges sobre el transport i la mobilitat sostenible amb l’etiqueta #mobilitat2012. Totes les fotografies presentades al concurs podran optar a un dels tres premis generals de l’àmbit de Catalunya. Les fotografies que, a més, incloguin les etiquetes georeferenciades: #Barcelona, #Tarragona #Lleida o #Girona, podran optar a guanyar un abonament personal de transport per tot l'any 2013 que s’ofereix a cadascun dels àmbits territorials esmentats.
 
Teniu més informació sobre la Setmana de la Mobilitat Sostenible, i una agenda amb les activitats al web de l’ATM http://www.atmlleida.cat/agendamobilitat2012/ i a les xarxes socials de l’ATM. A Twitter amb el #mobilitat2012. Per poder consultar totes les activitats de Catalunya podeu visitar el canal de mobilitat: www.mobilitat.net
 
Presentació dels treballs guanyadors i lliurament de premis del ‘Parada Literària’
 
L’ATM de l’Àrea de Lleida realitzarà l’entrega de premis als guanyadors de la primera edició del concurs escolar “Parada Literària” en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible per promoure el transport públic i fomentar la mobilitat sostenible.
 
Aquest concurs forma part d’un projecte pedagògic, integral i transversal que té com a objectiu fomentar l’ús del transport públic, la mobilitat en bicicleta i a peu, en definitiva la mobilitat sostenible i segura entre tota la comunitat educativa –alumnes, pares i mares i professors– per desplaçar-se habitualment per la ciutat i, especialment, fins a l’escola i l’institut.
 
L’acte de lliurament de premis es farà el proper 24 de setembre al claustre de la Biblioteca Pública de Lleida en el qual es llegiran els curts guanyadors i gràcies al patrocini de les empreses col·laboradores Gremis de Llibreters de Lleida i el Tren dels Llacs, se’n lliurarà un per a cadascuna de les categories, en total 6 lots de llibres i 4 packs per fer un viatge en el Tren dels Llacs formats per 2 entrades d’adult + 2 entrades de nen per als dies 22 i 29 de setembre. L’acte comptarà amb la presència del delegat del Govern a Lleida i dels delegats territorials d’Ensenyament, Territori i Cultura.
 
D’altra banda tots els alumnes i professors guanyadors de cada categoria rebran una targeta de l’ATM carregada amb saldo de viatges il·limitats per a tot un mes.
 
L’ATM té un una pàgina web www.atmlleida.cat/paradaliteraria dedicada íntegrament al concurs en la que es poden consultar les bases del concurs, els premis, els patrocinadors i col·laboradors i la informació d’última hora relacionada amb el concurs.
 
 
 
 
1a cursa de mobilitat escolar a la ciutat de Lleida
 
La Cursa per la Mobilitat Escolar, és una activitat que s’organitza per primer cop a la ciutat de Lleida, impulsada per l’ATM en coordinació amb l’Agenda 21 de l’Ajuntament de Lleida i l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP).
 
Aquesta activitat, destinada a l’àmbit escolar, és una activitat que consisteix a comparar diferents mitjans de transport utilitzats a la ciutat per a realitzar el mateix recorregut: a peu, bicicleta, transport públic i cotxe.
 
L’objectiu d’aquesta cursa no és pas arribar el/la primer/a, si no demostrar públicament quins són els costos de la nostra mobilitat; no només els individuals, si no també els externs que no se solen comptabilitzar, tant ambientals com socials (accidents, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica, soroll, etc).
 
La realització d'aquestes curses en l'àmbit escolar, respon a més als següents objectius:
 
1.       Entendre l’escola com un centre atraient de mobilitat obligada.
2.       Internalitzar quins són els impactes ambientals i socials de la forma de moure’ns.
3.       Pensar en l’accés a l’escola com una responsabilitat individual i intentar que sigui el màxim eficient possible, en tots els sentits.
4.       Millorar l’autonomia de l’alumnat.
 
Diferents grups d’alumnes d’instituts de la ciutat hauran d’arribar a un punt de destinació comú, la Plaça Sant Joan. En el punt d’arribada l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), amb qui es coordina aquesta activitat, anirà informant en directe dels resultats de la Cursa.
 
Aprovació de la incorporació de l’administració local al Consorci
 
El Consell d’Administració de l’ATM reunit avui a aprovat l’ampliació dels seus òrgans de govern fruit de la incorporació de noves administracions a l’entitat aprovada en la darrera sessió d’aquest òrgan del passat mes de maig.
 
El nou Consell d’Administració el formen 19 membres amb representació dels Consells Comarcals de les Garrigues, el Segrià, la Noguera, l’Urgell, la Segarra; els ajuntaments de Lleida, Torregrossa i Mollerussa, i la Generalitat de Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 830