Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Pelegrí anuncia un nou Decret per a la millora de la formació del sector agroalimentari i del medi natural

query_builder   14 setembre 2012 12:43

event_note Nota de premsa

Pelegrí anuncia un nou Decret per a la millora de la formació del sector agroalimentari i del medi natural

FOTO WEB
Un moment de la inauguració del curs de les escoles i centres de formació del DAAM.
 
El conseller ho ha anunciat en el decurs de la inauguració del curs 2012-2013 de les escoles i centres de formació del Departament
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i del director dels Serveis Territorials del Departament a la Catalunya Central, Josep de Planell, ha presidit, aquest migdia, l’acte d’inauguració oficial del curs acadèmic 2012-2013 de les escoles i centres de Capacitació Agrària del Departament, que s’ha celebrat al Centre de Capacitació Agrària de Manresa, coincidint amb la celebració del seu 40è aniversari, que duu a terme sota l’eslògan ‘40 ANYS transFORMANT’, i amb el qual vol destacar el caràcter pioner i d’impacte en el sector ecològic que ha tingut la seva història.
 
Així, Pelegrí ha volgut recordar la llarga trajectòria d’aquest centre, queés un referent espanyol i europeu en energies renovables i producció agrària ecològica, i que enguany compleix 40 anys, el que vol dir expertesa, maduració, reconeixement; i ha estat un gran element dinamitzador tant de la comarca com de les matèries de la seva especialització”.
 
El conseller s’ha congratulat del volum de joves que han optat per triar el sector agroalimentari com l’espai on desenvolupar-se professional i personalment, i ha remarcat que “aquesta és una professió de futur i estratègica perquè respon a una necessitat vital per a les persones en subministrar aliments, i a més som el primer sector industrial del país i un filó d’ocupació, però també és una professió que demana passió, esforç i emprenedoria, passió per a poder realitzar allò que volem, per a involucrar el nostre talent i la nostra confiança en un projecte que creix dia rere dia; esforç perquè si volem que la terra doni bons fruits cal treballar-la amb constància, precisió i coneixement; i emprenedoria, per tirar endavant amb visió, malgrat les adversitats”.
 
Pelegrí també ha volgut fer palès que “el capital humà és el principal actiu de les empreses del segle XXI, són les persones (la seva actitud i la seva aptitud) les que formen la realitat empresarial catalana, i és la formació la que és capaç d’aprofitar i extreure el potencial que tenen totes les persones. I conscients d’això, els nostres professionals han vist la necessitat de formar-se, de reciclar-se i d’assessorar-se per tal de poder millorar, com prova que 8.000 alumnes passen cada any per les nostres escoles, 3.000 dels quals ho fan en formació a distància i any rere any s’incrementen els joves que demanen un programa de formació a mida per a incorporar-se al sector agrari, 326 el 2012”.
 
Per tot plegat, el conseller ha anunciat que el Departament està treballant en un nou Decret de millora de la formació del sector agroalimentari i del medi natural, per tal de flexibilitzar-la, modernitzar-la, i orientar-la a les necessitats reals de les empreses agroalimentàries, amb una formació més competitiva.
 
“El nostre sector necessita de professionals preparats, capaços de gestionar-se en un entorn global, canviant i altament tecnològic, que sigui autèntics empresaris agraris. Aquesta és una aposta per la qualitat, l’eficiència, l’excel·lència, el treball en xarxa i l’especialització, imputs que el Departament vol impulsar en tot l’àmbit de la formació i la transferència tecnològica per tal de crear més ocupació i millorar l’educació”, ha conclòs Josep Maria Pelegrí.
 
Després de la inauguració del curs, el conseller s’ha traslladat a la Finca Can Poc Oli, per a visitar els hivernacles, conreus, itineraris formatius i energies renovables que s’hi desenvolupen, i ha tingut lloc un tast de varietats antigues de conservació (solanàcies).
 
Val a dir que entre les novetats d’aquest curs destaca la incorporació a la xarxa d’ECAs del DAAM de l’Escola de viticultura i enologia Merce Rossell d’Espiells, que fins ara depenia de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), també del DAAM; el fet que aquest curs es continua amb la posada en marxa de nous cicles formatius de la família agrària; la implantació del nou cicle de grau superior de Gestió Forestal i Medi Natural, que substitueix al cicle de Recursos Naturals i Paisatgístics, impartit a les ECAs de Santa Coloma de Farners, Solsonès i Amposta; i la total supressió del cicle de grau mitjà de Treballs Forestals i conservació del medi natural a l’ECA de Santa Coloma de Farners.
 
D’altra banda, cal remarcar que el nombre total d’alumnes matriculats aquest curs a totes les escoles i centres de formació del Departament se situa al voltant de 800 alumnes i, tenint en compte que s’ha suprimit un cicle formatiu, i comptant amb les dades de l’Escola d’Espiells, que s’ha d’incorporar aquest curs, aquesta xifra suposa un increment del 14,7 % respecte al curs anterior, confirmant la línia ascendent dels darrers anys.
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Un moment de la inauguració del curs de les escoles i centres de formació del DAAM.

Un moment de la inauguració del curs de les escoles i centres de formació del DAAM.
JPG | 277