El president amb Luís del Olmo
El president Mas amb Luís del Olmo
 
·        El cap del Govern adverteix al Govern espanyol que “seria un error minimitzar la mobilització de la Diada perquè això va de debò”
 
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest matí, en el decurs d’una entrevista al programa Protagonistas de Luís del Olmo, que un nou pacte fiscal no anul·laria qualsevol procés de major sobirania de Catalunya en un futur. “A ningú se li pot demanar que en nom de tot un poble avorti, i a més per molt temps, els somnis i les il·lusions de tot un poble”, ha deixat clar Artur Mas. “Això suposaria enterrar la pròpia evolució de qualsevol nació del món, de la pròpia Catalunya”, ha afegit.
 
El cap de l’Executiu ha ressaltat una vegada més, durant aquesta entrevista a l’emissora ABC-Punto Ràdio, que seria un error minimitzar la mobilització de la Diada. “Als carrers de Barcelona va sortir un 20% de la població catalana. Algú s’imagina una manifestació així a Espanya? Algú no l’escoltaria?”, s’ha preguntat el president. I ha insistit “no la minimitzin, seria un error, escoltin, hem de parlar seriosament perquè això va de debò”.
 
Sobre la seva propera entrevista amb el president Rajoy, Mas ha assegurat que “intentaré convèncer Rajoy que el que no pot ser ja en el futur és que s’obviï la dinàmica que s’està vivint a Catalunya”. “Moltes vegades els hem avisat que hi ha una evolució en la societat catalana i que no poden fer com que aquí no ha passat res”- ha afegit el president.
 
En aquest sentit, Mas ha afirmat que si “el tracte amb Catalunya hagués estat clarament diferenciat durant aquests últims anys, i especialment en l’àmbit econòmic i financer, segur que l’evolució hauria estat diferent”.La gent s’ha adonat que Catalunya és un país que produeix per viure millor i fins i tot per ser solidari, tal com està organitzat l’Estat, però el que hi ha és un cert abús de Catalunya”, ha explicat.
 
Reformar la Constitució
 
 
A preguntes de Luís del Olmo sobre la contradicció entre una major sobirania per a Catalunya i el text de la Constitució, Mas ha defensat que la Carta Magna “es pot superar, no és una llei sagrada ni per sempre; es pot reformar i, potser, aquesta és la reflexió que s’han de fer els partits espanyols per tal que, d’una vegada per totes, Catalunya tingui dins l’Estat la seva singularitat i el seu propi projecte”.
 
Pel que fa a la possibilitat d’una Catalunya independent en el marc de la UE, el president ha reiterat que “qualsevol procés que s’obri a Catalunya en aquest sentit no tindria sentit fora d’Europa” i  ha recordat que no hi ha precedents en aquest sentit i “que aquest és un debat de tipus jurídic i legal que en algun moment s’hauria d’abordar”.
 
Mas ha negat també que en el cas que Catalunya tingui un Estat propi, això suposés un trencament amb la resta d’Espanya i ha demanat que  “no es dramatitzi un procés d’aquestes característiques”. “Algú pot pensar que després d’un procés així hi hauria una separació total i absoluta entre Catalunya i Espanya?”, ha qüestionat. I ha argumentat “Això seria absurd. Hi hagi la fórmula que hi hagi, hi hauria una relació intensíssima amb Espanya; primer, perquè tots som europeus, i, segon, pels llaços sentimentals. “Aquest tipus de relacions no es poden tallar de la nit al dia”, ha reblat.
 
La paraula independència
 
El president Mas ha dit no sentir-se incòmode amb la paraula independència, “crec que es pot tractar com una expressió normal, tot i que jo parlo normalment d’estat propi”, ha explicat. “La paraula independència és la que és a la boca de molta gent, i jo no tinc cap recança a utilitzar-la, però el cert és que en l’actual context europeu cada vegada els països són menys independents i més interdependents”, ha subratllat.

1  

Imatges

El president Mas amb Luís del Olmo

El president Mas amb Luís del Olmo 316