Recerca i Universitats

Andreu Mas-Colell inaugura el curs acadèmic 2012-2013 del sistema universitari català a la Universitat Pompeu Fabra

El conseller dibuixa els vuit eixos de futur del sistema universitari català

query_builder   17 setembre 2012 14:05

event_note Nota de premsa

Andreu Mas-Colell inaugura el curs acadèmic 2012-2013 del sistema universitari català a la Universitat Pompeu Fabra

El conseller dibuixa els vuit eixos de futur del sistema universitari català

Inauguració curs 2012-2013 Pompeu Fabra
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, acompanyat del secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, i del rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Josep Joan Moreso, ha inaugurat aquest matí el curs acadèmic 2012-2013 del sistema universitari català en un acte al campus de la Ciutadella de la UPF.
 
A l’acte inaugural han assistit el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà; el director general d’Universitats, Lluís Jofre; el director general de Recerca, Josep M. Martorell; el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina; el director de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca, Pere Pardo; així com tots els rectors de les universitats catalanes.
 
Durant la seva intervenció, el conseller Mas-Colell ha explicat que el futur del sistema universitari català passa per vuit eixos clau: la internacionalització del sistema universitari català, un nou sistema de governança que incrementi l’autonomia de les institucions i les faci més àgils, la necessitat de generar fonts alternatives de finançament, la col·laboració entre les diferents universitats, la tendència cap a l’especialització dels centres, una bona gestió del talent de què disposem -amb programes com Icrea Acadèmia o el Serra-Húnter-, l’aposta per l’educació virtual i, finalment, aconseguir que les universitats esdevinguin un motor de desenvolupament econòmic i social que ajudi a donar resposta als reptes del nostre país.
El nombre total aproximat d’estudiants matriculats que hi haurà aquest curs a les universitats catalanes, tant públiques com privades, girarà al voltant dels 240.000 alumnes. Enguany les 12 universitats catalanes ofereixen un total de 457 titulacions de grau.
 
Els ensenyaments més sol·licitats en primera preferència aquest any han estat Medicina (UB), Administració i direcció d’empreses (UB), Psicologia (UB), Infermeria (UB), Educació primària (UB), Medicina (UAB), Enginyeria en tecnologies industrials (UPC), Medicina (URV), Dret (UB), Educació Infantil (UB).
 
Distincions Jaume Vicens Vives 2012
 
En l’acte inaugural també s’han lliurat les Distincions Jaume Vicens Vives 2012 a la qualitat docent universitària, que des de 1996 reconeixen l’excel·lència en aquest àmbit.  Enguany el Govern atorgarà dos premis individuals i cinc de col·lectius. A títol individual rebran la distinció Jaume Vicens Vives els professors següents:
 
Miguel Cervera Ruiz, del Departament de Resistència de Materials i Estructures de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSECCPB) de la Universitat Politècnica de Catalunya, en reconeixement a la seva trajectòria docent i a la implantació de mètodes de docència i del projecte Janus, el qual va ser pioner en el seu moment, en centrar la metodologia del procés formatiu en les activitats desenvolupades per l’alumnat.
 
Carlos Cantero Martínez, director del Departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida en reconeixement a la seva trajectòria universitària i contribució a la innovació a la docència en l’àmbit de l’agronomia sostenible.
Pel que fa als premis col·lectius, s’ha aprovat atorgar la distinció Jaume Vicens Vives a les entitats següents:
 
Projecte Responsabilitat social i aprenentatge a la universitat, de la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona, per la seva contribució a la introducció del compromís cívic en els estudis superiors a través de l’aprenentatge-servei, el qual combina els processos d’adquisició de coneixements i competències amb el servei a la comunitat.
 
Projecte Teoria Econòmica amb experiments: vers una nova metodologia d'aprenentatge, del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra, per contribuir al foment de la motivació, la capacitat científica i el treball en equip a través de l’estudi del comportament econòmic dels individus,
 
Col·lectiu del professorat del subàmbit d’organització educativa del Departament de Pedagogia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, per la seva trajectòria extensa d’interès per l’actualització del coneixement de les organitzacions educatives, per la millora del procés d’ensenyament i l’aprenentatge dels estudiants universitaris d’aquest àmbit i per l’esperit d’innovació en la docència
 
Projecte Concepció, disseny, implementació i operació de l'itinerari d'assignatures de projectes d’acord amb la iniciativa internacional (CDIO) del Departament d’Enginyeria Electrònica de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la Universitat Politècnica de Catalunya, per dotar els plans d’estudi de grau d’una estructura i metodologia que apropa els estudiants a les necessitats industrials a partir de la concepció, disseny, implementació i operació de sistemes i productes del món real.
 
Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona, per la creació d’una plataforma per desenvolupar la docència, el debat i la interacció en tots els camps del pensament contemporani, per la seva projecció del pensament i l’obra de Ferrater Mora i per la qualitat dels eminents convidats a la càtedra des de la seva fundació.
 
Cada distinció, tant individual com col·lectiva, està dotada amb 20.000 euros. El premi s’haurà de destinar a projectes d’innovació o de millora docent, a decisió dels guardonats. La distinció Jaume Vicens Vives que honora el professorat i els departaments universitaris es va crear l’any 1996 i té com a finalitat premiar l’excel·lència en la docència universitària.

3  

Fitxers adjunts

Inauguració curs acadèmic 2012-2013 Pompeu Fabra

Inauguració curs acadèmic 2012-2013 Pompeu Fabra
JPG | 522

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 106

Discurs conseller Mas-Colell

Discurs conseller Mas-Colell
PDF | 61