Cultura

Catalunya i Tolosa cooperaran per fomentar la llengua i la cultura occitanes

query_builder   17 setembre 2012 14:44

event_note Nota de premsa

Catalunya i Tolosa cooperaran per fomentar la llengua i la cultura occitanes

  • Els dies  18, 19 i 20, Tolosa de Llenguadoc acull la cinquena edició de la Mòstra de Cinèma Occitan, promoguda per la Generalitat de Catalunya
 
  • El Departament de Cultura, l’Ajuntament de Tolosa i la federació d’entitats culturals Convergència Occitana signaran properament un conveni per al foment de la llengua i la cultura occitana
El Departament de Cultura porta a Tolosa de Llenguadoc la cinquena edició de la Mòstra de Cinèma Occitan els dies 18, 19 i 20 de setembre. En el marc d’aquesta col·laboració, el Departament de Cultura, l’Ajuntament de Tolosa i la federació d’entitats culturals Convergència Occitana mantindran una reunió per estudiar les possibles línies d’actuació per al foment de la llengua i la cultura occitanes, que es formalitzarà en un futur conveni marc de col·laboració permanent.
 
La federació Convergència Occitana està gestionada pel centre cultural Ostal d’Occitània i agrupa 80 entitats culturals.
 
La cinquena Mòstra de Cinèma Occitan, a Tolosa

Demà dimarts, 18 de setembre, la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Yvonne Griley, el tinent d'alcalde de la ciutat de Tolosa, Jean-Charles Valadier, i el president de Convergència Occitana, Jean-François Laffonta inauguraran  la cinquena edició de la Mòstra a Tolosa. Les projeccions continuaran les nits del 19 i del 20 de setembre.
 
La Mòstra de Cinèma Occitan va néixer a la ciutat de Lleida el 2008, i ofereix una visió panoràmica de la llengua i la cultura occitanes, a través de creacions audiovisuals. La programació 2012 està formada per 13 produccions de procedència, gèneres, estils i tècniques expressives diversos. Pel que fa a la llengua, la Mòstra reflecteix diferents varietats de l’occità com el gascó, el vivaro-alpí, el llenguadocià o el llemosí.
 
Enguany, la Mòstra ha estat present ja en diferents ciutats catalanes i occitanes (a França i a Itàlia). Per a la l’edició de l’any vinent es preveu augmenta en nombre de localitats d’exhibició.