• El cap de l’Executiu ha presidit al Cercle d’Economia la presentació de l’Atles de la industrialització de Catalunya, 1750-2010
Intervenció del president en l'acte de presentació de l'Atles de la industrialització de Catalunya
Intervenció del president en l'acte de presentació de l'Atles de la industrialització de Catalunya
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat aquest vespre a les empreses catalanes que “incrementin l’activitat exportadora i la capacitat de ser presents a tot el món” per fer front amb més instruments als reptes immediats que haurà d’afrontar el país. “Si Catalunya i la seva indústria aconsegueixen que cada vegada més empreses venguin a tot el món, probablement bona part dels reptes que té el nostre país plantejats de cara als propers anys seran més fàcils de superar”, ha manifestat.
 
Davant una nodrida representació del món empresarial que s’ha reunit a la seu del Cercle d’Economia per a la presentació de l’Atles de la industrialització de Catalunya, 1750-2010, el cap de l’Executiu ha assegurat que “la crisi ha demostrat que el mercat interior, espanyol i català, és molt petit” i que el repte ara és mirar cap al món. En aquest sentit, ha destacat que ja hi ha dades positives que evidencien aquesta tendència com el fet que “l’any passat, per primer cop en moltes dècades, les vendes de la indústria catalana a l’exterior van ser més grans que les vendes a Espanya”. Una dada, ha dit, que demostra que “la nostra economia està més oberta cap a l’exterior i, per tant, és més competitiva”.
 
“Estem penetrant a poc a poc, però a tot tipus de mercats, no només els europeus, sinó a tot el món, i això dóna un senyal molt clar de fins a quin punt l’obsessió catalana de ser una indústria exportadora va fent forat”, ha declarat.
 
Artur Mas ha destacat que aquesta aposta pel mercat exterior “afortunadament està present a una part de la societat catalana i de l’empresariat català” i ha subratllat que hi ha “molts exemples en sectors diversos amb empreses catalanes que estan presents al món amb marques conegudes”.
 
El president ha explicat que en els darrers anys hem assistit a una certa desindustrialització del país on la dura recessió econòmica que vivim “ha anat minant el propi teixit industrial”. Però al costat d’aquesta realitat “evident”, el cap de l’Executiu ha assegurat que “hi ha una altra part del nostre paisatge industrial que està fent els deures de manera extraordinària” i que, avui, “és una economia industrial capaç de reaccionar fins i tot en moments especialment adversos com l’actual”.
 
Part d’aquest èxit, ha assegurat el president Mas, es deu al fet que “a Catalunya sempre hi ha hagut vocació de política industrial”, a diferència del que ha passat en alguns casos a nivell espanyol, i ha subratllat que “si el país hagués tingut els mateixos instruments que l’Estat espanyol, probablement la nostra indústria estaria millor”. “Hem hagut de fer política industrial més en minúscula, però l’hem feta. I, gràcies a això, podem parlar d’aquesta indústria catalana”, ha reblat.
 
L'Atles de la industrialització de Catalunya, 1750-2010, dirigit per Jordi Nadal, Josep Maria Benaul i Carles Sudrià, ofereix una visió gràfica i quantitativa del procés de transformació econòmica que ha marcat decisivament la història de Catalunya.
 
L’acte de presentació, al també ha assistit el president del Cercle d’Economia, Josep Piqué, ha comptat amb les intervencions del president de la Fundació CatalunyaCaixa, Manel Rossell; del director general de Vicenç Vives, Pere Vicens, i de Jordi Nadal, coautor de la publicació.

2  

Imatges

Presentació de l'Atles de la industrialització de Catalunya

Presentació de l'Atles de la industrialització de Catalunya 466

Presentació de l'Atles de la industrialització de Catalunya

Presentació de l'Atles de la industrialització de Catalunya 661