· El cap de l’Executiu ha presidit al Palau l’acte d’entrega de la Medalla d’Or de la Generalitat, a títol pòstum, al president Heribert Barrera
 
· Artur Mas destaca “la fidelitat insubornable cap a Catalunya i la lucidesa sobre el futur del país” com a lliçons que cal extreure de la figura de Barrera
La vídua d'Heribert Barrera recollint la Medalla d'Or de la Generalitat atorgada, a títol pòstum, al seu marit
La vídua d'Heribert Barrera recollint la Medalla d'Or de la Generalitat atorgada, a títol pòstum, al seu marit
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda que Heribert Barrera tenia raó quan deia que “Catalunya necessita la seva sobirania pròpia” i ha destacat que aquest reclam és indispensable “per estar, com a mínim, en peu d’igualtat”. En aquestes condicions, ha manifestat, “probablement les enteses poden ser més fàcils”.
 
Durant l’acte d’entrega de la Medalla d’Or de la Generalitat, a títol pòstum, al president Heribert Barrera, el cap de l’Executiu ha remarcat el fet que, avui, aquesta és una demanda que “cada cop més persones a Catalunya veuen necessària”. En aquest sentit, Artur Mas ha subratllat “la lucidesa” que va demostrar el president Barrera en relació amb el futur de Catalunya, quan ja va advertir que “la Constitució espanyola, en la qual molts havien dipositat la confiança com un marc amable amb les aspiracions nacionals de Catalunya, no ho era tant, o, com a mínim, no en la mesura de les nostres aspiracions nacionals”.
 
“Probablement el millor homenatge que li podíem fer enguany ha estat la manifestació de la Diada”, ha reblat el president, ja que, com ha explicat, enllaça amb la que va omplir Barcelona el mes de juliol de 2010 i a la qual Barrera va assistir “demostrant aquesta fidelitat i lucidesa cap al país”.
 
Durant el seu discurs, el president ha volgut fer notar que, testimonis com el de Barrera,“passen de generació a generació”, ja que, igual que Enric Prat de la Riba, “des de posicions ideològiques diferents, però patriòticament iguals”, han demostrat “que hi ha permanència en les nostres necessitats i reivindicacions nacionals”. En relació amb aquest testimoni viu, el president ha llegit una cita de Prat de la Riba on ja assegurava que “tots volem per a Catalunya un cos d’Estat; tots sentim que la dignitat catalana exigeix imperiosament, més o menys accentuades, formes d’Estat”.
 
 
Un home amb fidelitat insubornable cap a Catalunya
 
Després d’escoltar les paraules de la vídua de Barrera, Misericòrdia Pellicer, que ha recollit emocionada la Medalla d’Or, Artur Mas ha recordat la figura del president Barrera com la d’un home “amb una fidelitat insubornable, total, cap a Catalunya”.
 
El cap de l’Executiu ha destacat aquesta actitud com una de les lliçons a extreure de la trajectòria de Barrera, juntament amb la seva “integritat personal” i “les seves idees clares i constants, mantingudes de manera permanent al llarg dels temps”. “Tot això -ha assegurat-, combinat amb un alt nivell intel·lectual i una capacitat de projectar-se més enllà del que era estrictament el nostre país” i també amb un “caràcter fort” que “naixia de les conviccions, les idees, les creences i els ideals”.
 
El president també ha agraït a la vídua de Barrera “la seva generositat, coratge i visió” a l’entendre que aquest era un reconeixement necessari cap al seu marit, tenint en compte la seva trajectòria i l’evolució del país. 
 
El Consell Executiu va decidir concedir a Heribert Barrera aquesta distinció en reconeixement a “la seva llarga i meritòria trajectòria com a polític i com a científic i al seu compromís amb Catalunya”. La Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya és la màxima distinció honorífica que atorga l’Executiu per reconèixer les persones i col·lectius que amb la seva aportació hagin prestat serveis rellevants, destacats, eminents o extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.
 
En l’acte han intervingut l’expresident del Parlament Joan Rigol, que ha fet la glossa del guardonat, i també ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, l'expresident José Montilla, així com diversos consellers del Govern, la mesa del Parlament i nombrosos diputats i personalitats del món polític i social. 

1  

Imatges

Entrega de la Medalla d'Or de la Generalitat, a títol pòstum, a Heribert Barrera

Entrega de la Medalla d'Or de la Generalitat, a títol pòstum, a Heribert Barrera 978

1  

Vídeos

Lliurament Medalla d'Or a títol pòstum a Heribert Barrera