- Són dades de la convocatòria 2011 que mostren un increment del 28,5% respecte l’any anterior en la participació d’empreses i entitats catalanes al 7è Programa Marc de la Comissió Europea.
- Des de l’inici del 7è PM el 2007, la participació de Catalunya suma 574,4 milions d’euros, xifra que representa el 29,2% del total rebut per l’Estat espanyol i el 2,07% de la Unió Europea.
- Prop de 1.000 persones han assistit avui a la Jornada “Connect-EU”, organitzada per ACC1Ó, l’AGAUR i la Institució CERCA, que ha estat inaugurada pel conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, acompanyat del secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, el conseller delegat d’ACC1Ó, Josep Moragas, i el director general de Recerca, Josep M. Martorell.
Catalunya ha captat 162 milions d’euros provinents del 7è Programa Marc d’R+D (7èPM) de la Comissió Europea, el principal instrument de finançament per impulsar els projectes de recerca. Són dades de la convocatòria 2011 que indiquen que la captació de recursos per part d’empreses i entitats catalanes del 7èPM ha crescut un 28,5% respecte l’any anterior.
Les xifres s’han donat a conèixer avui dins el marc de la Jornada Connect-EU, que ha reunit prop de 1.000 professionals catalans, representants d’empreses, universitats, centres de recerca i centres TECNIO i CERCA que treballen en projectes d’R+D d’àmbit internacional.
La sessió ha estat organitzada per ACC1Ó, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana del Departament d’Empresa i Ocupació, AGAUR, l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca del Departament d’Economia i Coneixement i la Institució CERCA, Centres de Recerca de Catalunya.
El conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, ha inaugurat la Jornada Connect-EU acompanyat del secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, el conseller delegat d’ACC1Ó, Josep Moragas, i el director general de Recerca, Josep M. Martorell.
El conseller Mena ha destacat que “la recerca i la innovació són la clau de volta per fer més amb menys i millor en tots els àmbits” i ha expressat la voluntat del Govern i el seu suport per tal de portar al nivell més alt de decisió estratègica la innovació i la recerca “responsable en un 90% de la millora de l’estat del benestar”. Pel què fa als fons públics per a la innovació i la recerca, ja siguin catalans o europeus, el conseller ha recordat que cada cop més “els fons seran competitius i no distributius” i ha emplaçat als assistents a “cooperar” i a potenciar la “transferència del coneixement cap al teixit socioeconòmic”.
Per la seva part, el Secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha posat en valor el fet que “Catalunya és un dels pols de coneixement més potents del sud d’Europa gràcies a la feina dels darrers 15 anys i la xarxa d’universitats, centres de recerca, centres tecnològics i teixit empresarial que tenim al país”. El Secretari ha destacat que, amb la incorporació en els propers anys de 500 investigadors més gràcies al programa Serra Hunter, “s’obren noves i grans oportunitats”; en aquest sentit, ha encoratjat els assistents a orientar cada cop més els seus esforços cap a Europa i l’accés als fons europeus.
Durant la jornada s’han dut a terme prop de 300 entrevistes d’assessorament amb officers de la Comissió Europea per a la presentació de propostes al 7èPM, així com diferents sessions informatives sobre les convocatòries del programa (TIC, transport, salut i energia, entre d’altres).
El finançament europeu aconseguit per Catalunya representa el 29,2% de l’Estat espanyol
La presència de Catalunya en la captació de fons competitius europeus ha anat incrementant durant tot el 7èPM. Des de l’inici del programa, l’any 2007, els agents catalans que es dediquen a l’R+D han captat 572 milions d’euros per finançar 1.447 projectes. El finançament rebut representa el 29,2% del total aconseguit per l’Estat espanyol, i suma a la vegada el 2,07% dels fons destinats a tota la Unió Europea.
Per tipus d’entitat, els centres CERCA són els que han rebut més finançament des del 2007 (un 31,4%), seguits de les universitats (27,6%) i de les empreses (18,3%).
Al 2011 destaca l’increment del finançament rebut per les empreses catalanes, que es situa en 36 milions d’euros i és un 140% més elevat que al 2010. Pel que fa als centres TECNIO – xarxa d’ACC1Ó que agrupa els centres tecnològics i de recerca de Catalunya-, el 2011 han captat fons per valor de 10,7 milions d’euros, tres vegades més que a la convocatòria anterior. Per ordre, els centres tecnològics de la xarxa TECNIO que han rebut més finançament són Leitat, Barcelona Media, BDigital i ASCAMM.
Per sectors, els projectes del sector TIC són els que han rebut més finançament (108 milions d’euros), seguit del programa Idees de Recerca Bàsica (100,8 milions d’euros), el programa Salut (82,9 milions d’euros) i el programa Persones centrat en mobilitat i investigadors (68,8 milions d’euros).
3