El president de la Generalitat durant la compareixença de premsa posterior a la reunió amb el president Rajoy
El president de la Generalitat durant la compareixença de premsa posterior a la reunió amb el president Rajoy
  • El cap de l’Executiu ha assenyalat que a Catalunya “caldrà fer una reflexió a fons, serena i positiva”, després que el president Rajoy hagi dit que “no hi ha marge” per negociar el pacte fiscal
  • El president ha expressat la seva confiança en què “el poble de Catalunya sabrà trobar respostes que converteixin aquesta decisió en una il·lusió i un compromís de futur”
  • Artur Mas ha anunciat que “la setmana vinent serà transcendent perquè Catalunya defineixi les seves opcions de futur”
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha dit avui a Madrid que ni la Constitució ni les lleis “poden canviar el que és un sentiment, una voluntat i un projecte de futur del poble de Catalunya”. El cap de l’Executiu s’ha expressat en aquests termes després que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, li hagi dit que “no hi ha marge” per negociar el pacte fiscal.
 
Després de reunir-se durant dues hores amb Mariano Rajoy, Artur Mas ha manifestat que “cap marc legal es pot fer servir eternament per anul·lar la voluntat majoritària, democràtica i pacífica d’un poble”. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha criticat la relectura “en clau centralista” que es fa a Espanya de la Constitució i ha advertit que la Carta Magna “no es pot posar com una paret insalvable, perquè, en el moment en què ho és, el camí es fa impossible per un territori com Catalunya, que té les seves aspiracions d’autogovern”.
 
En una compareixença informativa posterior a la trobada, que ha tingut lloc a la seu de la Delegació de la Generalitat a Madrid, el president de la Generalitat ha anunciat que la setmana vinent “serà important i transcendent perquè Catalunya defineixi les seves opcions de futur”. En aquesta línia, ha dit que a Catalunya “caldrà fer una reflexió a fons” en els propers dies i l’ha situat en el marc del Debat de Política General, que es farà la setmana vinent al Parlament de Catalunya. Artur Mas ha mostrat la seva confiança en què serà una reflexió “serena i positiva” de totes les forces polítiques catalanes, “no una reacció de greuge o victimisme”.
 
Mas ha descartat que les decisions futures que es prenguin es plantegin “en termes de ruptura”, i ha afirmat que, “prenguem la decisió que prenguem, ho farem dins del marc europeu i dins de l’euro” i, aquí, ha remarcat, “no hi poden haver ruptures totals”. 
 
 
Aspiracions d’autogovern
 
El cap de l’Executiu ha informat que la reunió amb el president Rajoy “no ha anat bé” pel que fa a la proposta catalana del pacte fiscal i ha afegit que no ho deia “content, sinó trist” perquè creia que “era important per a la relació entre Catalunya i el conjunt de l’Estat”. Davant la resposta que no hi ha marge per negociar el pacte fiscal, el cap del Govern ha dit que, “en aquestes condicions, no podem anar picant el cap contra la paret” perquè “no té cap sentit anar insistint en un camí que, per l'altra banda, està tancat”.
 
A preguntes dels periodistes, el president Mas ha dit que “s’ha fet el màxim esforç fins al darrer segon del darrer minut” per aconseguir el pacte fiscal, però ha afegit que “la resposta és la que és”. “He arribat fins al final, però avui m’he trobat un dic de contenció, una paret – ha subratllat el cap del Govern-, però també tinc molta confiança en el que represento, que no és un partit sinó un país, i estic segur que el poble de Catalunya davant aquesta evidència sabrà trobar respostes que converteixin aquesta decisió en una il·lusió i un compromís de futur”.
 
El president de la Generalitat ha lamentat la resposta negativa del Govern central perquè era una “aspiració compartida per gairebé tota la societat catalana”. “El que preteníem era poder parlar i li vam dir pacte fiscal perquè s’entengués que la nostra voluntat era de pacte”, ha afegit. Artur Mas ha explicat que la proposta catalana “era un dels darrers intents perquè s’entengués que les aspiracions d’autogovern de Catalunya han de ser ateses”.

4  

Imatges

Reunió del president Mas

Reunió del president Mas 328

Reunió entre Artur Mas i Mariano Rajoy

Reunió entre Artur Mas i Mariano Rajoy 679

Roda de premsa del president Mas

Roda de premsa del president Mas 226

Roda de premsa del president Mas

Roda de premsa del president Mas 293

1  

Fitxers adjunts

Transcripció de la intervenció del president de la Generalitat després de la reunió amb el president espanyol Mariano Rajoy

Transcripció de la intervenció del president de la Generalitat després de la reunió amb el president espanyol Mariano Rajoy
PDF | 115