Territori

La Generalitat impulsa la mediació per evitar desnonaments a un centenar de municipis

query_builder   20 setembre 2012 17:50

event_note Nota de premsa

La Generalitat impulsa la mediació per evitar desnonaments a un centenar de municipis

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha signat avui un conveni per promoure el servei d’assessorament sobre deutes hipotecaris, l’Ofideute, pel que fa a les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà, el Ripollès i el Vallès Oriental i a la ciutat de Badalona. L’objectiu de la Generalitat és col·laborar amb els ens locals i comarcals per atendre les famílies amb problemes de pagament dels préstecs hipotecaris dels pisos de residència principal. Amb aquest conveni, l’Ofideute estarà present a 125 municipis catalans.
TES
La Generalitat compta des de gener de 2010 amb el servei d’Ofideute, creat per pal·liar els efectes de la crisi en l’àmbit de l’habitatge i evitar l’exclusió social per motiu residencial. Des de llavors, treballa per estendre la mediació entre els particulars i les entitats bancàries als municipis i fer una atenció més propera a les persones afectades.
 
En aquesta línia, el secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, i el director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt, han signat aquesta tarda un conveni de col·laboració amb el president del Consell Comarcal de l’Alt Camp, Joan Josep Raventós, el vicepresident del Consorci de Benestar Social del Ripollès, Jordi Munell, el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, José Orive, i amb el regidor de Serveis Socials i Salut de l’Ajuntament de Badalona, David Gómez. En total, se’n podran beneficiar famílies de Badalona i d’altres 107 municipis: 23 de l’Alt Camp, 22 de la Conca de Barberà, 19 del Ripollès, 43 del Vallès Oriental.
 
Amb anterioritat, el Departament ja havia signat convenis amb els ajuntaments de Barcelona, Vilafranca del Penedès, Reus i l’oficina de Sant Celoni (que cobreix 14 municipis del Baix Montseny), amb la qual cosa l’Ofideute és present a 125 localitats catalanes.
 
Mediació amb les entitats financeres
 
A partir de la signatura del conveni d’avui, els ens locals i comarcals s’entrevistaran amb les persones afectades per un crèdit hipotecari al qual no poden fer front i plantejaran una proposta de solució al servei d’Ofideute. Un cop analitzat el cas, i sempre tenint en compte el dèbit pendent i els ingressos de la unitat familiar, l’Ofideute remetrà a l’entitat financera una proposta d’acord entre les dues parts. També en farà el seguiment i comunicarà la resolució de l’expedient als ens locals i a la família afectada.
 
Fins ara, l’Ofideute ha permès que 384 famílies hagin arribat a un acord amb l’entitat financera i, així, s’ha evitat el desnonament. En els dos anys de funcionament s’han atès 1.841 famílies, i dels expedients oberts s’han tancat 1.085 i es troben en tràmit 756. A més, des que es va iniciar el programa, els casos s’han multiplicat per quatre: el 2010 es van atendre 206 famílies i el 2011, 839. Durant el passat mes de juliol s’ha arribat a la xifra més alta de persones ateses fins ara en un sol mes, 395, i s’han iniciat un total de 165 expedients.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 88