Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Membres del Cos d'Agents Rurals capturen una serp de 2 metres de dins d'un domicili particular al carrer Nàpols de Barcelona

query_builder   21 setembre 2012 12:00

event_note Nota de premsa

Membres del Cos d'Agents Rurals capturen una serp de 2 metres de dins d'un domicili particular al carrer Nàpols de Barcelona

Fotografia de la Pitó albina localitzada a Barcelona
Fotografia de la Pitó albina localitzada a Barcelona
Els Agents Rurals ja han recollit aquest any 140 animals exòtics a Catalunya
 
 
Membres del Cos d’agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, van capturar fa uns dies una serp de 2 metres de llargada i més de 5 kg que els propietaris d’un habitatge del carrer Nàpols de Barcelona van trobar per sorpresa a dins la sala d’estar de casa seva.  
 
L’exemplar capturat és una serp exòtica no verinosa, concretament una Pithon molurus albina. Aquest tipus de serps constrictores, que capturen les seves preses per estrangulament, són originàries de sud-est asiàtic i poden arribar a mides de 6 metres de llargària i 95 kg de pes. En condicions de captivitat la vida mitjana s’estima en 10 anys.
 
La tinença d’aquestes espècies, de comerç internacional regulat, a casa nostra està sotmesa a la Llei de Protecció dels animals de Catalunya que obliga els seus propietaris a mantenir-los en instal·lacions que garanteixin bones condicions higienicosanitàries, de benestar i seguretat, amb mitjans suficients que impedeixin que puguin escapar-se.
 
Pel fet de no haver impedit la fugida de la serp, el propietari de la mateixa, s’enfronta a una denúncia administrativa per una infracció greu a la Llei de Protecció dels Animals de Catalunya sancionada amb multa de fins a 2.000€.
 
Provisionalment l’exemplar capturat ha estat dipositat per la seva custòdia al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) a Masquefa, a l’espera que es determini el seu destí final. El propietari, que ja ha estat localitzat, ha estat denunciat pels Agents Rurals, per no mantenir l’animal en les instal·lacions adients per evitar la fugida. A més, encara ha d’acreditar la legalitat de la seva tinença, amb l’afegit que les ordenances municipals de Barcelona impedeixen la tinença de rèptils de més de 2 kg de pes.
 
Les recollides de fauna exòtica
 
Durant aquest 2012 el cos d'agents rurals ha capturat i depositat en centres de recuperació de fauna de la Generalitat  o col·laboradors  un total de  2130  animals dels quals 140 eren exemplars de fauna exòtica.

La majoria de captures de fauna exòtica ha estat de tortugues de florida  amb mes de 100 exemplars. Cal destacar per la seva singularitat la captura d'altres rèptils com:
  • 7 iguanes
  • 1 boa
  • 1 pitó albina
  • 2 serps Rei de Califòrnia ( cap de les quatre verinosa però que poden causar certa alarma pel desconeixement de la majoria de la gent de la seva perillositat )
  • 1 tortuga mossegadora ( perillosa per la potencia de la seva mossegada i les dimensions de la seva mandíbula)
Entre els mamífers recollits cal destacar la captura d'un porc vietnamita i una zarigüeya (marsupial del continent sud-americà)

En els darrers anys hi ha hagut un nombre creixent d'espècies exòtiques que es poden adquirir en establiments de venda d'animals. Malgrat que el seu comerç està permès per la normativa vigent, no és gens recomanable la tinença d'aquestes espècies, atès que els requeriments d'allotjament, de nutrició, de sanitat, d'enriquiment ambiental i d'estructura social són molt complexos. Des del Departament d’Agricultura es demana  una tinença responsable d'aquest tipus d’animals exòtics.

1  

Fitxers adjunts

Fotografia de la Pitó albina localitzada a Barcelona

Fotografia de la Pitó albina localitzada a Barcelona
JPG | 862