• El portaveu del Govern certifica en diverses entrevistes radiofòniques que el no de l’Executiu espanyol al pacte fiscal obre un nou escenari, després de “pacientment haver fet un munt de contribucions” al conjunt de l’estat espanyol
 
  • “Si fem les coses amb rigor democràtic, pacíficament, amb serenor i explicant el que hi ha en tot moment i quan s’han d’anar prenent les decisions, catalunya té futur”, ha manifestat Homs
Rac1
  
“Hi ha un camí que no té retorn, hem decidit a Catalunya que tal com estem no estem bé i que, per tant, hi ha dues alternatives: quedar-nos com estem, que això és anar cap avall definitivament, o buscar un camí alternatiu, aquest camí és nou per a tots, però l’orientació és evident”. Així ho ha certificat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, després del rebuig del president espanyol a la proposta de pacte fiscal aprovada al Parlament de Catalunya en diverses entrevistes radiofòniques. “La determinació i l’orientació és clara: hem decidit sobreviure com a país, tirar endavant com a projecte i no quedar-nos com estem” després d’haver explicat “per activa i per passiva” que “el pacte fiscal era una oportunitat que s’havia d’entendre per part d’Espanya”. “El camí està clar, la determinació està feta, això no té retorn”, ha sentenciat.
 
Som coherents després de pacientment haver fet un munt de contribucions al conjunt de l’Estat d’espanyol, en benefici de tots, moltes vegades més que ningú” i d’haver constatat que “quedar-nos com estem té conseqüències econòmiques addicionals”, ha manifestat Homs, qui ha recordat els esforços que ha fet Catalunya al llarg dels darrers 30 anys. Sobre la possible inconstitucionalitat de pacte fiscal, Homs ha lamentat que el Govern espanyol utilitzi la Constitució com a “excusa”·per rebutjar la proposta, i en aquest sentit ha recordat que Catalunya exerceix la competència en matèria de trànsit, malgrat que la Carta Magna estableix en el seu article 149 que és una matèria exclusiva de l’Estat. “La Constitució te mecanismes, té unes possibles lectures que permet fins i tot que allà on diu que és competència exclusiva una matèria de l’estat que l’exerceixi un altre”, ha destacat Homs.
 
 
Regles del joc democràtiques i europees
 
El portaveu ha mostrat la seva “confiança” en el procés que s’enceta, que requereix a “articular bé” les aliances internes al país per “saber fer les passes amb fermesa, seguretat i confiança en nosaltres mateixos”. “mentre fem les coses amb rigor democràtic, pacíficament, amb serenor i explicat el que hi ha en tot moment i quan s’han d’anar prenent les decisions, Catalunya te futur”, ha reblat.
 
Davant l’eventual resposta de l’Executiu espanyol, Homs ha recordat que el procés s’emmarca en unes “regles del joc purament democràtiques i en un marc europeu”. És en aquest sentit que ha advertit que “un Govern com l’espanyol, per molt que s’expressin algunes veus, no té més marge que moure’s en el marc europeu i democràtic, i això ens el que ens dóna confiança pel camí que hem d’encetar”. Pel portaveu del Govern, “no tenen fonament” les amenaces d’una eventual sortida d’Europa i les ha emmarcat en la voluntat de l’Executiu espanyol de “generar una certa inquietud” entre els catalans. “No hi ha cap antecedent”, ha precisat Homs, qui ha afegit: “no veig de quina manera que es podria evitar que forméssim part de la UE”. “No podem atemorir-nos, perquè no hi ha motius objectius per atemorir-se si les coses es fan democràticament i bé”, ha sentenciat.