Territori

Més de 200 municipis a tot Catalunya celebren la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2012

query_builder   21 setembre 2012 12:29

event_note Nota de premsa

Més de 200 municipis a tot Catalunya celebren la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2012

A partir de demà, 22 de setembre, i fins al 29 de setembre, se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura (SMSS), enguany sota el lema Mou-te en la direcció correcta. Entre les activitats que es duran a terme a més de 200 municipis, cal remarcar com a novetat el concurs fotogràfic ‘Apunta’t al Clic Mob!’ a través de la xarxa social Instagram (#mobilitat2012).
 
Cartell Setmana Mobilitat
A partir de demà, 22 de setembre, fins al 29 de setembre, Catalunya celebrarà la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Sota el lema Mou-te en la direcció correcta, enguany s’han programat activitats amb l’adhesió de 210 municipis a Catalunya –43 més que l’any passat– i 37 entitats  i empreses. Aquestes xifres representen un rècord de participació i confirmen Catalunya com un dels territoris europeus amb una participació més elevada a la Setmana de la Mobilitat.
 
Caminades, pedalades, exposicions, conferències o cursos sobre mobilitat són algunes de les múltiples activitats que es duran a terme en el marc de la SMSS, per tal de fomentar una mobilitat alternativa al cotxe. Com a novetat, cal remarcar que enguany la ciutadania també podrà participar en el concurs fotogràfic ‘Apunta’t al Clic Mob!’ a través de la xarxa social Instagram.
 
La informació relacionada amb la SMSS de 2012 es pot consultar al web www.mobilitat.net.
 
 
Els objectius principals de la Setmana són els següents:
 
 • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
 
 • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
 
 • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
 
 • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
 
 • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús irracional del transport motoritzat. Agafar el transport públic col·lectiu per anar a la feina, moure’s en bicicleta per la ciutat o caminar per anar de compres en comptes del cotxe pot jugar un paper positiu en la salut.
 
Principals activitats
 
Activitats de caminar
 
·        Caminades saludables: recorreguts de 30 minuts, orientades preferentment a la gent gran.
·        Caminades culturals: itineraris urbans per conèixer el patrimoni cultural dels municipis i la història local.
·        Caminades verdes: sortides de 2 a 3 hores, per conscienciar del valor de la sostenibilitat i del respecte amb el medi ambient.
·        Adhesió a la Carta Internacional del Caminar
 
 
Activitats de bicicleta
 
 • Pedalades: recorreguts d’entre 10 i 15 kilòmetres, per fomentar l’ús de la bicicleta com a vehicle sostenible, segur i saludable, orientades a la ciutadania en general.
 • Tallers de reparació de bicicletes
Foment del transport públic
 
 • Informació del sistema de transport públic
 • Concursos
 • Curses de transport als àmbits integrats, per tal de comparar el temps i costos socials i ambientals dels diferents modes de transports.
Promoció mobilitat segura
 
 • Campanyes de sensibilització
 • Desplaçaments segurs en grup
 • Caravanes de seguretat viària
 
Cal indicar que una part de la producció de material del marxandatge que es distribuirà durant la Setmana ha estat encarregada a Apunts, empresa d’economia social que té com a objectiu capacitar professionalment i inserir al món laboral persones amb trastorns de salut mental.
 
“Apunta’t al Clic Mob!”
 
Una de les novetats que cal remarcar en l’edició d’enguany és el concurs fotogràfic a través de la xarxa social Instagram, “Apunta’t al Clic Mob!”. Els participants hauran de publicar imatges sobre el transport i la mobilitat sostenible amb l’etiqueta #mobilitat2012. Totes les fotografies presentades al concurs podran optar a un dels tres premis generals de l’àmbit de Catalunya:
 
 • Un 1er premi que consisteix en una estada per a dues persones a l’hotel de Vall de Núria (inclou: cremallera, dormir i esmorzar una nit, forfet per a dues persones 2 dies i entrada al parc lúdic) més un atles de l’ICC.

 • Un 2on premi que consisteix en un paquet familiar per gaudir d’un dia a Vall de Núria (inclou: cremallera, forfet –sense assegurança– per a una família –2 adults i 2 nens–, lloguer de material per a 4 persones i entrada al parc lúdic per a 4 persones) més un atles de l’ICC.

 • Un 3er premi que consisteix en dues entrades per a Portaventura (inclou: transport en tren dins l’àmbit de Catalunya) més un atles de l’ICC.
Les imatges que, a més, incloguin les etiquetes georeferenciades: #Barcelona, #Tarragona, #Lleida o #Girona, podran optar a guanyar un abonament personal de transport per tot l'any 2013 que s’ofereix a cadascun dels àmbits territorials esmentats.
 
La SMSS 2012 al territori
 
 • Barcelona: A la demarcació de Barcelona, són 94 els municipis adherits a la Setmana, juntament amb 11 entitats i empreses. Els vehicles alternatius al cotxe particular formen part  del gran gruix de les activitats programades. A la ciutat de Barcelona, on ja s’han dut a terme algunes activitats, cal remarcar la Ruta de vehicles elèctrics, l’Itinerari cultural amb bicicleta, la Cursa de transports de Barcelona, la Caravana de Seguretat Viària o el XIX Fòrum Barcelona de Seguretat viària. Durant aquests dies, també es podrà assistir a projeccions cinematogràfiques, a cursos de formació en mecànica de la bicicleta i tallers oberts d’autoservei de bicicletes per fer petites reparacions. D’altra banda, els operadors del sistema tarifari integrat de l’àrea de Barcelona distribuiran 200.000 fundes per a targetes de transport amb el mapa plegat actualitzat de la xarxa ferroviària integrada i dades del sistema.

 

 • Comarques de Girona: A Girona, durant aquesta setmana, 39 municipis i 9 entitats de les comarques de Girona duran a terme més de 90 activitats lúdiques que es duran a terme al llarg d’aquesta setmana a cadascun dels municipis adherits. Juntament amb les prop de 30 caminades i la vintena de pedalades programades, cal remarcar activitats com la Cursa per la Mobilitat interurbana i urbana, o la segona edició del concurs de còmics sobre Mobilitat.

 

 • Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre: L’ATM del Camp de Tarragona, juntament amb les 27 entitats adherides a la Setmana, entre les quals hi ha ajuntaments i empreses operadores, han preparat més de 80 activitats lúdiques que es duran a terme al llarg d’aquesta setmana, a cadascun dels municipis adherits. Entre aquestes activitats, s’han organitzat més de 30 caminades i prop de 30 pedalades, juntament amb la cursa per a la mobilitat interurbana i diversos tallers i jornades educatives.
 
 • Terres de Lleida: A Lleida, s’han adherit enguany a la Setmana 55 municipis i 12 entitats. Més de 60 caminades i prop de 40 caminades es duran a terme a les terres de Lleida per a fomentar una mobilitat més sostenible, així com la Cursa per a la Mobilitat interurbana. D’altra banda, cal remarcar com a novetats el concurs escolar Parada Literària organitzat per l’ATM de Lleida i la primera cursa de mobilitat escolar a la ciutat de Lleida.
 
La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura al llarg de la història
 
L’any 1999 es va constituir una comissió institucional, formada per diferents entitats públiques i privades catalanes per tal de promoure l’ús del transport públic sostenible i respectuós amb el medi ambient entre els diferents ajuntaments i coordinar accions conjuntes. L’origen de la Setmana de la Mobilitat Sostenible es remunta al 1999, quan es va celebrar per primer cop el Dia sense Cotxes, anomenat per aquella ocasió “el dia de l’autoreflexió”. Atès el gran èxit de participació, es va decidir estendre el programa d’activitats a tota una setmana.
 
A Catalunya, la Setmana de la Mobilitat Sostenible es va celebrar per primera vegada l’any 2001, mentre que la resta de països europeus adherits a la jornada sense cotxes també celebren una Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible des de 2002.
 
Comissió Institucional
 
La Comissió Institucional de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura està integrada pels Departaments de Territori i Sostenibilitat i Salut de la Generalitat de Catalunya; les ATM de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona; els ajuntaments de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona; les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona; l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) Bicicleta Club de Catalunya (BACC); Catalunya Camina, Comissions Obreres, Coordinadora Catalana d'Usuaris de la Bicicleta, Consorci d'iniciatives locals per al medi ambient de Girona (CILMA), Fundació Mobilitat Sostenible i Segura, Associació per a la promoció del transport públic (PTP), Servei Català de Trànsit, Associació Catalana d’Infermeria (ACI); Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC); Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC); Societat Catalana de Pediatria; Ferrocarrils de la Generalitat (FGC); Rodalies de Catalunya – Renfe; Transports Metropolitans de Barcelona (TMB); Tram; Stop Accidents; Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers (FECAV); Prevenció d’Accidents de Trànsit, UGT de Catalunya i Volt-Tour.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 172