Drets Socials

Benestar Social i Família convoca nous cursos de formació per a promoure i enfortir el voluntariat

El Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya ofereix 55 cursos adreçats al voluntariat i als dirigents d'entitats de voluntariat per a optimitzar la seva tasca

query_builder   22 setembre 2012 12:00

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família convoca nous cursos de formació per a promoure i enfortir el voluntariat

El Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya ofereix 55 cursos adreçats al voluntariat i als dirigents d'entitats de voluntariat per a optimitzar la seva tasca

El Departament de Benestar Social i Família ha publicat l’oferta del darrer trimestre del Pla de formació del voluntariat de Catalunya. S’impartiran un total de 55 cursos arreu del país adreçats al voluntariat de qualsevol àmbit d’intervenció (social, cultural, cooperació internacional, ambiental, comunitari) i a les persones responsables de les entitats. Impulsat des de la Generalitat a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària de Benestar Social i Família, el Pla de formació compta amb la participació d’escoles i entitats de formació de reconeguda experiència.
 
L’oferta formativa es divideix en dos grans blocs: els cursos de sectors, que treballen sobre coneixements i habilitats d’àmbits concrets per a millorar la qualitat de la tasca de voluntàries i voluntaris; i els cursos de gestió, que tracten la gestió i funcionament de les entitats de voluntariat en totes les seves vessants a fi d’optimitzar la feina que duen a terme els seus responsables.
 
A les comarques de Barcelona s’impartiran 18 cursos, 9 a Girona, 12 a Tarragona i 8 a Lleida. Enguany també es duran a terme 8 cursos on line.
 
A banda de cursos genèrics com Iniciació al voluntariat, l’oferta d’aquest trimestre disposa de formació específica d’àmbits com la salut (Voluntariat en l’àmbit de la salut, Pallasso hospitalari: riure per viure), infància i joventut (Educació d’infants amb problemàtiques socials des del lleure, Intervenció en infància i família, Intervenció amb infants i joves amb risc social, Bullying) o les relacions entitat-empresa (Empreses i organitzacions no lucratives, la col·laboració és possible). Podeu consultar tota l’oferta de cursos al web www.voluntariat.org
 
Enfortir el voluntariat
La directora general d’Acció Cívica i Comunitària de Benestar Social i Família, Violant Cervera, ha destacat que “la formació per a les persones voluntàries i les responsables d’entitats és indispensable si volem maximitzar la l’impacte del treball que duen a terme”.
 
Violant Cervera ha destacat que “la tasca voluntària comporta valors com l’empatia, la solidaritat, el compromís, l’esforç, el respecte... valors que ens han definit com a poble i que avui cal fer més nostres que mai. És per això que des del Govern destinem esforços a promoure-la i reforçar-la”. En aquest sentit, la directora general d’Acció Cívica i Comunitària ha recordat que aquesta setmana la Generalitat ha signat el Pla de suport al Tercer Sector amb la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. Un dels àmbits d’actuació d’aquest pla se centra justament en la formació com a eina per impulsar i enfortir el Tercer Sector Social.
 
Més enllà de l’oferta formativa, el Govern també està treballant per definir un marc legal que defineixi, reguli, protegeixi i consolidi el model català de voluntariat. El Govern de la Generalitat va iniciar el passat 4 de setembre la tramitació de l’Avantprojecte de llei del voluntariat de Catalunya.
 
La Llei definirà el concepte de voluntariat i les entitats que treballen en aquest àmbit amb l’objectiu de contribuir a consolidar el model català de voluntariat, basat en la seva vinculació amb el teixit associatiu. Així permetrà diferenciar i acotar de forma clara quins projectes o actuacions tenen la consideració de voluntariat i quins constitueixen altres formes de col·laboració o participació.