Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El conseller Pelegrí inaugura unes cabanes de pastor al Pallars Sobirà

Pelegrí - 'Hem de recuperar la ramaderia i la silvipastura per contribuir a la millora de la gestió del forest'

query_builder   22 setembre 2012 14:25

event_note Nota de premsa

El conseller Pelegrí inaugura unes cabanes de pastor al Pallars Sobirà

Pelegrí - 'Hem de recuperar la ramaderia i la silvipastura per contribuir a la millora de la gestió del forest'

moment de la inauguració de la borda ramadera
moment de la inauguració de la borda ramadera
L’obra representa una inversió de 40.000 euros realitzada a través del  conveni de col·laboració entre l’Obra Social “la Caixa” i el Departament d’Agricultura
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha inaugurat avui dues cabanes ramaderes al terme municipal de Sort. Aquestes cabanes s’han construït amb el finançament de l’Obra Social “la Caixa” a través del conveni de col·laboració signat amb el Departament d’Agricultura.
 
L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència de l’alcalde de Sort, Llàtzer Sibís, el president de la Federació d’Entitats Catalanes de Ramaders d’Oví i Cabrum (FCOC), Francesc Batalla, el director de “la Caixa” a Balaguer, Miquel Garcia, el president de la Comissió d’Agricultura al Parlament i president de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Agustí López, i la directora dels Serveis Territorials d’Agricultura a Lleida, Cristina Bosch.
 
La construcció i rehabilitació de les cabanes com a infraestructures ramaderes a les zones amb ós bru per facilitar la coexistència amb la ramaderia ha representat una inversió de 40.000 euros, finançats íntegrament per l’Obra Social “la Caixa”. L’obra s’ha dut a terme a proposta de la FCOC i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sort.
 
Una de les cabanes ha estat construïda de nou i l’altra ha estat millorada i revestida de pedra (abans era de fusta). Les cabanes estan ubicades a l’alta muntanya en pastures a gran altitud, a més de 1.900 metres. Aquestes infraestructures són molt importants en aquestes zones per facilitar la vida i la llarga permanència dels pastors en altitud. Tenen una superfície aproximada de 18 m2 i disposen d’aigua corrent, plaques solars que els facilitaran electricitat i una llar de foc.
 
La muntanya de Llessuí és la principal muntanya ramadera de Catalunya. Tot i que no és una zona amb presència habitual d’óssos, aquests animals hi passen esporàdicament. Això podria comportar un risc d’atac a algun cap de bestiar, fonamentalment ovelles o cabres. Per aquesta raó, aquesta actuació forma part del programa de concentració i vigilància de ramats que desenvolupa el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural des de fa uns anys a les comarques del Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça i l’Alt Pallars Jussà. El Departament assumeix diverses tasques de suport a la ramaderia, entre les quals la construcció de cabanes que millorin i dignifiquin la feina de ramaders i pastors en zones de grans dificultats i d’exposició als fenòmens atmosfèrics.

1  

Imatges

moment de la inauguració de la borda ramadera

moment de la inauguració de la borda ramadera 454

1  

Fitxers adjunts

Fotografia de la cabana de pastor

Fotografia de la cabana de pastor
JPG | 3048