L'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran, IDAPA, ha coordinat la mostra Pirineus: cultura, tradició i futur, on els maresmencs poden descobrir l'artesania, la natura, la cultura i l'oferta turística del Pirineu
La Fira de Calella i l'Alt Maresme, del 21 al 24 de setembre, destina enguany un espai monogràfic a les comarques del Pirineu. La mostra Pirineus: cultura, tradició i futur vol divulgar la riquesa patrimonial i l'economia d'aquests territoris tan allunyats i diferents de les terres del litoral.  L'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), l'organisme que treballa en la potenciació de l'economia pirinenca, ha coordinat aquesta trobada promovent la presència dels diferents ens públics, agents econòmics i professionals amb la intenció de donar un impuls a la promoció conjunta de les comarques del Pirineu.
 
La mostra s'estructura en quatre grans àmbits:
  • Medi natural, l'espai que mostra els principals recursos naturals pirinencs (aigua, boscos, fauna) i el paisatge, que adquireixen el seu màxim valor amb el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de St. Maurici i els parcs naturals del Cadí-Moixerò i de l'Alt Pirineu.  A redòs d'aquest àmbit, s'ha articulat també el que s'anomena Fòrum Pirineus, un espai d'ús compartit on es fan les activitats i tallers de tots els àmbits presents a la fira.
  • Patrimoni, que combina una mostra de l'extens patrimoni historicoartístic -en el que el romànic té el paper més rellevant- amb  activitats de la cultura viva actual, com  la música, la dansa, la literatura, el teatre, el cinema i les festes, amb referències a algunes de les més genuïnes, com les falles i el foc, els raiers i els gossos d'atura.
  • Turisme, l'espai on els principals agents turístics de les comarques integrades a la Marca Pirineus exposen els seus recursos turístics i els seus principals productes: neu, senderisme, ràfting, pesca, turisme rural, bolets, falles, artesania, gastronomia, paisatge... Paral·lelament, es fan accions de promoció i tallers, com ara el de Marxa nòrdica, a l'entorn d'aquest conjunt d'estands.
  • Artesania, amb una presència destacada del sector agroalimentari, amb espais per a tallers, mostra i venda de productes, com també per a la degustació i tast. Totes aquestes activitats tenen lloc a l'espai central del recinte, reconvertit en escenari pirinenc que acollirà activitats de perfil divers. També hi ha una zona pels artesans pirinencs que treballen la llana o la fusta, entre altres materials
Dins la Fira també hi ha una exposició sobre el patrimoni pirinenc, amb imatges i objectes emblemàtics d'aquests territoris, com el romànic de la Vall de Boí.
 
Altres activitats destacades són el concert del Festival de Música Antiga del Pirineu, la projecció de curts de la Mostra de cinema de muntanya PICURT, una demostració de gossos d'atura, la baixada d'un rai i l'encesa d'una falla a la platja i música i dansa tradicional...
 
Durant els quatre dies de fira també hi haurà un seguit de tallers oberts a tothom sobre temàtiques diferents, Coneix els dinosaures, Construcció de menjadores i caixes niu, Fotografia de natura, la natura en Burricleta, l'Udol del llop o les bitlles pallareses entre altres.
 
L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, va inaugurar la 32a edició de la Fira de Calella i l'Alt Maresme, el divendres 21 de setembre a la una del migdia, conjuntament amb l'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, i amb l'assistència del senyor Damià Calvet, Secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya.