Delegació a Lleida

El COU del Montsec, amb una cinquantena d'activitats diferents, duplica l'oferta educativa adreçada als alumnes dels centres docents

query_builder   26 setembre 2012 19:08

event_note Nota de premsa

El COU del Montsec, amb una cinquantena d'activitats diferents, duplica l'oferta educativa adreçada als alumnes dels centres docents

 
· Per primer cop, cobreix íntegrament tots els nivells de formació, des d’Educació Infantil fins a Batxillerat
 
· Des del 2009 han visitat el COU uns 15.000 alumnes d’arreu de Catalunya
 
· Ramon Farré destaca el potencial divulgatiu científic de l’observatori com a complement de la referència turística en què ja s’ha convertit
 
El Centre d’Observació de l’Univers del Montsec (COU) oferirà aquest curs acadèmic una cinquantena d’activitats diferents destinades als alumnes dels centres docents, una xifra que suposa doblar les que venia albergant fins ara.
 
Es tracta d’un programa complet d’activitats didàctiques, complementari a la tasca educativa dels centres escolars, que, per primer cop, cobreix tots els nivells de formació, des d’Educació Infantil fins a Batxillerat, de forma específica per a cada cas. L’oferta anterior, que havia anat a càrrec del Camp d’Aprenentatge del Montsec (en base a un conveni amb el departament d’Educació) i del propi COU, se centrava principalment en els nois i noies de segon cicle de Primària en endavant i no contemplava sistemàticament tots els nivells. A partir d’ara serà el COU l’encarregat de dur a terme les activitats.
 
Les activitats són de tres tipus:
 
·         Sessions de planetari a l’Ull del Montsec, amb projeccions d’un total de 13 espectacles diferents adequats a les edats dels alumnes i amb observacions del cel en directe.
 
·         Observacions al Parc de Telescopis, centrades en el sol (taques solars, flamarades, etc.) i els objectes més destacats de la nit (Lluna, planetes, nebuloses, etc.).
 
·         Un ventall ampli i divers de tallers per a cadascun dels nivells educatius que endinsen de forma pedagògica els alumnes en diversos àmbits relacionats amb l’astronomia i amb altres elements propis de la serra del Montsec, com la geologia. S’aproparan a la trentena, el 80% dels quals són de nova creació. 
 
Les activitats tenen una durada de 45-50 minuts i estan realitzades per monitors formats i especialitzats en astronomia (Podeu consultar les activitats en el dossier adjunt). Els propis centres poden escollir les que més s’adeqüin al seu pla docent.
 
El Parc Astronòmic Montsec ha presentat avui la nova oferta educativa del COU a centres docents de la demarcació de Lleida, en un acte en què hi ha participat el delegat del Govern, Ramon Farré, acompanyat pel director dels Serveis territorials d’Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés, pel gerent del Consorci del Montsec, Josep Vilajoliu, i pel director científic del parc astronòmic, Salvador Ribas.
 
Ramon Farré ha volgut subratllar el potencial del COU com a punt d’ensenyament i de divulgació de coneixements científics per a tots els públics, un fet que “complementa a la perfecció la vessant turística que ha assolit l’equipament”. Per la seva banda, Salvador Ribas ha qualificat la nova oferta educativa del COU com a “proposta ambiciosa, completa i variada organitzada des del convenciment que la ciència es pot difondre a petits i a més grans si es fa de manera apropiada a cada edat”. Miquel Àngel Cullerés ha explicat que el departament d’Ensenyament farà arribar el nou catàleg d’activitats educatives del COU a la resta de centres docents de Catalunya.
 
Més opcions de planificació de les estades
 
La nova programació educativa que ofereix el COU permetrà més opcions als centres a l‘hora de planificar les seves visites. Això serà possible amb l’aplicació d’algunes novetats en l’organització de les activitats. Per exemple, els centres educatius podran escollir per a les visites d’un dia les combinacions sessió de planetari + observació astronòmica, sessió de planetari + observació astronòmica + taller/s i sessió de planetari + taller/s. També podran elegir entre diversos espectacles de planetari i tindran la possibilitat de partir la visita en matí-tarda gràcies a la futura àrea de pícnic que s’habilitarà a la vora del COU, annexa a l’aparcament d’autobusos escolars.
 
Per a les visites de dos i de tres dies de durada, les activitats del COU es poden alternar amb altres activitats que organitzen altres equipaments juvenils de la zona com el Mas Portal (Corçà) i l’Alberg Montsec-Mur (Guàrdia de Noguera) en aprofitament del patrimoni natural i històric del Montsec.
 
En el disseny i organització de la nova oferta educativa del COU hi col·labora el projecte europeu transfronterer de divulgació científica "La Ruta dels Orígens", que reuneix sis institucions catalanes i franceses per compartir els coneixements científics del patrimoni pirinenc sobre el tema dels orígens de l’Univers i de la Humanitat.
 
Activitats des dels centres educatius
 
El Parc Astronòmic del Montsec ofereix també la possibilitat d’organitzar activitats en els propis centres docents. Una de les opcions és a través de la instal·lació d’un planetari digital multimèdia per donar a conèixer als alumnes. Amb una capacitat per a 40 persones, farà projeccions en una pantalla esfèrica sencera sobre temàtiques relacionades amb l’observació astronòmica, els orígens de l’univers i la serra del Montsec.
 
Altres alternatives són les observacions astronòmiques amb telescopis des de les escoles, així com les observacions en remot. Aquesta darrera modalitat permetrà controlar els telescopis del COU i obtenir imatges des dels propis col·legis, a través d’un ordinador i connexió a internet..
 
Més de 15.000 alumnes de Catalunya en tres anys i mig
 
El Camp d’Aprenentatge del COU es va posar en funcionament el 2009, mitjançant un conveni signat entre el Consorci del Montsec i el departament d’Educació. Des de llavors, ha aportat de l’ordre d’uns 10.000 nois i noies, als quals cal sumar-hi els 5.000 que ha acollit i gestionat el COU de forma directa.  
 
Pel que fa a la seva procedència, un 35% dels nois i noies que han visitat el COU a través de la seva oferta educativa són procedents de fora de les comarques de Lleida, majoritàriament de les demarcacions de Barcelona i Tarragona. També han arribat alumnes de França i d'Itàlia, a través de programes d’intercanvi, i d’Andorra.

1  

Fitxers adjunts

Foto de la presentació de la nova oferta educativa del COU del Montsec als centres docents de Lleida

Foto de la presentació de la nova oferta educativa del COU del Montsec als centres docents de Lleida
JPG | 512