• “Aturar-se, mirar i reconèixer” analitza 10 anys de treball per a l’accés als drets humans fonamentals de les dones en aquesta situació
  • La reunió té lloc la mateixa setmana que es commemora el Dia Internacional contra l’explotació sexual i tràfic de nenes i nens
La Jornada “Aturar-se, mirar i reconèixer. 10è aniversari” que organitza avui SICARcat, amb el suport de l’Institut Català de les Dones (ICD) i l’Ajuntament de Barcelona, avalua la intervenció que realitza aquesta entitat en l’accés als drets humans fonamentals de les dones en situació de tràfic amb finalitat d’explotació sexual. L’objectiu de l’avaluació és millorar-ne les pràctiques professionals.
 
En la sessió, que se celebra a la Casa del Mar de Barcelona, hi participen més de 70 professionals i personal tècnic que treballa en aquest àmbit. Al llarg de 10 anys d’intervenció, el Programa SICARcat, juntament amb Proyecto ESPERANZA, ha atès més de 1000 dones que es trobaven en aquesta situació de greu violació dels drets humans.
 
L’avaluació, que té lloc la mateixa setmana que es commemora el Dia Internacional contra l’explotació sexual i tràfic de nenes i nens, es realitzarà  sobre el treball desenvolupat al llarg de 10 anys d’existència de l’entitat. En la reunió s’aprofundirà sobre l’impacte de la intervenció educativa i la transmissió dels valors a les dones víctimes, la capacitat d’apoderament de les pròpies dones, i les competències que aporten els i les professionals per produir els processos de canvi.
 
Des de l’ICD es dóna suport a la organització d’aquesta Jornada en el marc del compromís del Govern de la Generalitat de Catalunya envers la lluita contra el tràfic de persones i el suport i l’aprofundiment en la col·laboració amb les entitats que treballen en aquest camp. Enguany, l’ICD ha passat a formar part de la Xarxa catalana sobre el tràfic de persones, que promou la protecció integral i l’atenció a les víctimes.
 

També s’han ampliat els convenis establerts entre l’ICD i les entitats que fan atencions presencials d’acolliment a les dones explotades sexualment per facilitar la traducció simultània en les seves actuacions. La traducció es realitza a través de la Línia d’atenció a les dones en situació de violència 900900120, que atén en 124 idiomes.

 
Per altra banda, des de l’ICD  es coordina el Grup de treball per a l’abordatge de situacions de tràfic de persones amb finalitat d’explotació sexual. Es tracta d’un grup de treball interinstitucional, on també participen les entitats que desenvolupen la seva activitat en l’àmbit de la prostitució, que des del mes de gener forma part de la Comissió nacional per a una intervenció coordinada contra la violència masclista, màxim òrgan de coordinació institucional contra aquesta xacra.